Facebook Pixel ΠΑΟΚ - Νέα Τούμπα: "Έτσι θα είναι η νέα Τούμπα, τείχος η Θύρα 4 - Τι είχε πει ο Σαββίδης - Μπράβο στην ΑΕΚ για Φιλαδέλφεια"
| 2022-09-25 16:49:00

"Έτσι θα είναι η νέα Τούμπα, τείχος η Θύρα 4 - Τι είπε ο Σαββίδης - Μπράβο σε ΑΕΚ για Φιλαδέλφεια"

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
"Έτσι θα είναι η νέα Τούμπα, τείχος η Θύρα 4 - Τι είπε ο Σαββίδης - Μπράβο σε ΑΕΚ για Φιλαδέλφεια"

"Η κυβέρνηση έχει το γήπεδο στην ατζέντα της! Πάνω από 100 εκατ.Ευρώ το κόστος". Ο διευθυντής της εφημερίδας «Forza», Γιώργος Κουβεντίδης, στο Sportdog για τη Νέα Τούμπα.

Την άποψη, ότι το πρότζεκτ «Νέα Τούμπα» δεν θα είναι έτοιμο το 2026 όποτε ο οργανισμός του ΠΑΟΚ φιλοδοξεί να μπει στο νεό γήπεδο, για να εορτάσει τα 100 χρόνια από την ίδρυση του συλλόγου, εξέφρασε ο Γιώργος Κουβεντίδης. Ο διευθυντής της εφημερίδας «Forza» μίλησε στο Sportdog.gr για το αρχιτεκτονικό σχέδιο της νέας έδρας της ομάδας της Θεσσαλονίκης, το οποίο «αρέσει» και αναμένεται να προκριθεί ως τελικό.

Κράτησε όμως χαμηλά τη μπάλα. «Ακόμα είμαστε σε φάση θεωρίας. Πρέπει να γίνει το τελικό σχέδιο, να βγούνε οι οικοδομικές άδειες και να γκρεμιστεί το παλιό γήπεδο. Πρέπει να επισπευθούν οι διαδικασίες. Δεν είναι εύκολη υπόθεση. Επειδή εμπλέκονται πολλά πράγματα. Θέλει απόλυτο συγχρονισμό για να μην προκύψουν εμπόδια, για να κάνει ένα γήπεδο κοντά στο χρονικά πλαίσια που έχει θέσει», ανέφερε ο συνάδελφος, ο οποίος έφερε ως παράδειγμα τις δυσκολίες που πέρασε η ΑΕΚ, στην οποία έδωσε συγχαρητήρια για την επιστροφή στη Νέα Φιλαδέλφεια και στη νεόδμητη «OPAP ARENA – ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ».

Παράλληλα όμως εμφανίστηκε αισιόδοξος, λόγω της αποφασιστικότητας που έχει δείξει ο Ιβάν Σαββίδης όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα. «Έχει πάρει πάνω του την υπόθεση και έχει υποσχεθεί να την ολοκληρώσει με επιτυχία», τόνισε ο Θεσσαλονικιός δημοσιογράφος. Διαβάστε τη συνέντευξη που παραχώρησε:

Σε ποιο σημείο βρίσκεται το πρότζεκτ «Νέα Τούμπα» για τον ΠΑΟΚ;

«Είμαστε σε φάση που οι δύο εταιρείες που τρέχουν το πρότζεκτ, Salfo και Populous, έχουν κάνει τρία σχέδια, για να επιλέξει η οικογένεια του ΠΑΟΚ, ποιο τη βολεύει περισσότερο και πάνω σε αυτό να προχωρήσει. Το σχέδιο που θα αρέσει θα τεθεί σε διαβούλευση. Δεν θα διαλέξει ο κόσμος σχέδιο. Απλά πάνω στο σχέδιο που θα επιλέξει θα γίνουν παρατηρήσεις. Από αυτές θα βγει το τελικό σχέδιο. Κοντολογίς, ακόμα είμαστε σε φάση θεωρίας. Πρέπει να γίνει το τελικό σχέδιο, να βγούνε οι οικοδομικές άδειες και να γκρεμιστεί το παλιό γήπεδο. Έχει δρόμο δηλαδή το πράγμα. Δεν είναι για πανηγυρισμούς. Το θέμα “γήπεδο ΠΑΟΚ” το έχει βάλει στην ατζέντα της η κυβέρνηση για να το παρουσιάσει ως ένα δικό της έργο στη ΔΕΘ. Εκεί σίγουρα ο πρωθυπουργός θα πει ανάμεσα στα μεγάλα έργα θα είναι και το γήπεδο της Τούμπας».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Forza», το σχέδιο που έχει πάρει το... προβάδισμα είναι αυτό με το σκέπαστρο του να έχει τη μορφή του Δικέφαλου Αετού. Μπορείς να μας δώσει μερικές λεπτομέρειες για το αρχιτεκτονικό σχέδιο;

«Άρεσε περισσότερο γιατί είναι κάτι ξεχωριστό. Δεν υπάρχει κάτι παρόμοιο. Το γήπεδο θα έχει χωρητικότητα 35.000 θέσεων. Οι εταιρείες που το σχεδιάζουν θεωρούν ότι είναι η σωστή χωρητικότητα. Για να υπάρχιε πληρότητα και ο ΠΑΟΚ να έχει τα οφέλη που πρέπει να έχει. Δεν μπορεί να φτιάξει γήπεδο με 80.000 θέσεις. Πώς θα το γεμίζει και θα το συντηρεί; Μάθαμε επίσης, ότι μάλλον θα είναι δύο διαζώματα με εξαίρεση τη θύρα 4. Θα είναι ένα υπερυψωμένο, μονοκόματο πέταλο μεγάλο, σαν αυτό στο γήπεδο της Τότεναμ. Αυτό που έπεσε ως ατάκα θα είναι σαν “ασπρόμαυρος” τείχος στα πρότυπα του κίτρινου τείχου της Ντόρτμουντ, στο οποίο πιθανότατα να μοιάζει η Νέα Τούμπα».

Πώς θα διαμορφωθούν οι εξωτερικοί χώροι; Θα υπάρξει για παράδειγμα υπογειοποίηση της Κλεάνθους;

«Θα υπάρξει γιατί δεν γίνεται άλλιώς. Το γήπεδο είναι μέσα στον αστικό ιστό, σε κατοικημένη περιοχή. Εκεί θέλει παρεμβάσεις έξω από το γήπεδο. Θα υπογειοποιηθεί η Κλεάνθους, αλλά αυτά είναι θέματα της Περιφέρειας και του Δήμου. Σίγουρα θέλει συγχρονισμό και αυτό είναι θέμα. Σήμερα λένε, ότι θα κάνουν ό,τι πρέπει. Δεν είναι ένας, είναι τρεις φορείς. Δήμος, Περιφέρεια και ΠΑΟΚ. Δεν υπάρχει χρόνος. Πρέπει να επισπευθούν οι διαδικασίες. Δεν είναι εύκολη υπόθεση. Επειδή εμπλέκονται πολλά πράγματα. Θέλει απόλυτο συγχρονισμό για να μην προκύψουν εμπόδια, για να κάνει ένα γήπεδο κοντά στο χρονικά πλαίσια που έχει θέσει».

Πόσο θα κοστίσει;

«Μιλάμε για κόστος μεγάλο. Αρχικά είχε ακουστεί πάνω από 100 εκατ.Ευρώ. Πλέον έχουν αυξηθεί περισσότερο τα κόστη στα οικοδομικά έργα. Ο Σαββίδης όμως έχει αναλάβει την υπόθεση και έχει υποσχεθεί να την ολοκληρώσει με επιτυχία».

Λέγεται, ότι ο μεγάλος στόχος του ΠΑΟΚ είναι να μπει στο νέο του σπίτι το 2026, κάτι που θα συμπέσει με τα 100ά γενέθλια του συλλόγου. Είναι εφικτός ο στόχος;

«Είναι θετικά αυτά που συμβαίνουν, αλλά έχουμε πάρα πολύ δρόμο για να γκρεμίζουμε και να χτίζουμε. Έχει ιστορία το θέμα. Είδαμε και την ΑΕΚ που έκανε ένα γήπεδο και μπράβο της που το έκανε, ότι εξήγγειλε το σχέδιο το 2013 και μπαίνει τώρα, μετά από 9 χρόνια. Και μιλάμε για μία ΑΕΚ που είχε προβλήματα με τον Δήμο και αντιμετώπισε δυσκολίες. Πολλοί περιμένουν στον ΠΑΟΚ γήπεδο το 2026 για να εορταστούν τα 100 χρόνια από την ίδρυση του συλλόγου. Λέγεται ότι μπορεί αν γίνι. Η λογική λέει ότι δύσκολα γίνεται. Ας κάνουν το γήπεδο και ας μην είναι σε αυτό το χρονικό πλαίσιο. Τα γήπεδα τα καινούρια βοηθούν τις ομάδες να γίνουν πιο ανταγωνιστικές. Για τον ΠΑΟΚ είναι σημαντικό να το κάνει, ακόμα και το '27 και το '28. Δεν θα κολλήσουμε στην ημερομηνία».

Έχουν προβλεφθεί από την ΠΑΕ ΠΑΟΚ δυσκολίες που φαινομενικά μπορεί να προκύψουν, αλλά και σχέδιο για να ξεπεραστούν πιθανά εμπόδια;

«Έτσι λένε! Από την ώρα που βγήκε το προεδρικό διάταγμα λύνονται πολλά προβλήματα από μόνα τους. Μπήκε το πλαίσιο για να γίνει το γήπεδο. Από τη στιγμή που υπάρχει αυτό, δύσκολο να προκύψουν προβλήματα. Στον ΠΑΟΚ λένε ότι έχουν προβλέψει πιθανά θέματα σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία».

Είναι οδηγός για τον ΠΑΟΚ η ιστορία της ΑΕΚ με την επιστροφή της στη Νέα Φιλαδέλφεια, η οποία στην κυριολεξία πέρασε μία Οδύσσεια 20 χρόνων μέχρι να χτίσει το σπίτι της;

«Η ΑΕΚ την πάτησε επειδή το γκρέμισε και έμεινε άστεγη για δύο δεκαετίες. Στον ΠΑΟΚ δεν πρόκειται να ακουμπήσουν το γήπεδο, αν δεν έχουν την οικοδομική άδεια και δεν έχουν εξασφαλίσει τα πάντα. Δεν θα κάνουν αυτό που έκανε ο Γρανίτσας, που το γκρέμισε και δεν είχε εξασφαλίσει, ότι θα το έχτιζε».

Υπάρχουν φωνές που να λένε, να πήγαινε σε άλλο μέρος το γήπεδο, για να αποφευχθούν οι δυσκολίες;

«Το κλίμα είναι 100-0 Τούμπα. Ο ΠΑΟΚ είναι εκεί από το 1959. Εκεί τον γνώρισε ο κόσμος. Η πλειοψηφία δεν θέλει να φύγει πιο έξω. Υπάρχει και το κακό προηγούμενο με το μπάσκετ που ο κόσμος το γ'ηπεδο εκτός αστικού ιστού. Στο ποδόσφαιρο όμως δεν πρόκειται να γίνει αυτό. Και ο Σαββίδης είχε πει, ότι ακόμα και τα άψυχα πράγματα, όπως ένα γήπεδο, κουβαλά ενέργεια. Η ψυχή του ΠΑΟΚ είναι εδώ. Και είναι λάθος να το αγνοήσουμε. Κάπως έτσι ο ίδιος ο Σαββίδης δεν άνοιξε την κουβέντα “Τούμπα ή αλλού”. Νομίζω, ότι αυτό προτιμά και ο κόσμος».

 

*** ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο νέος Τζόλης του ΠΑΟΚ στα χέρια Λουτσέσκου - 16χρονος ετοιμάζεται για 11αδα - Τον θέλουν οι Ιταλοί

 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags