Facebook Pixel Ολυμπιακός - Ανιγκό: Ιδού ο νέος Μοντεστό, με διπλό ρόλο στου Ρέντη - "Ψήσιμο" από Κομπότη, τον σημάδεψε η Μαφία!
Ποδόσφαιρο
| 2022-09-24 15:00:00

Ιδού ο νέος Μοντεστό, με διπλό ρόλο στου Ρέντη - "Ψήσιμο" από Κομπότη, τον σημάδεψε η Μαφία!

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
Ιδού ο νέος Μοντεστό, με διπλό ρόλο στου Ρέντη - "Ψήσιμο" από Κομπότη, τον σημάδεψε η Μαφία!

Στη ζωή του είχε αρκετά μπλεξίματα και μάλιστα με τον νόμο. Μαφιόζοι σκότωσαν τον γιο του και ήρθε στην Ελλάδα να ηρεμήσει. Αυτός είναι ο νέος τεχνικός διευθυντής του Ολυμπιακού.

Ο Ζοσέ Ανιγκό μας συστήθηκε στην Ελλάδα αρχικά ως προπονητής του Λεβαδειακού, τη σεζόν 2017-2018! Ο ερχομός του στη χώρα μας δεν συνοδεύτηκε από ηχηρά δημοσιεύματα και πρωτοσέλιδα χτυπήματα, παρότι το βιογραφικό του ήταν πολύ αξιόλογο. Γιατί δεν είναι μικρό πράγμα προπονητής που κοούτσαρε τη Μαρσέιγ, την οποία οδήγησε το 2004 στον τελικό του Κυπέλλου UEFA και υπήρξε τεχνικός της διευθυντής με απολογισμό ένα πρωτάθλημα, τρία κύπελλα, πέντε παρουσίες στο Champions League και τέσσερις στο UEFA, έχοντας συνεργαστεί με παίκτες όπως οι Ντρογκμπά, Ριμπερί, Βαλμπουενά, Μπεν Αρφά, Μπαρτέζ και Μανταντά, να αναλαμβάνει την τεχνική ηγεσία μίας ελληνικής επαρχιακής ομάδας.

Ακολούθως ως προπονητής της πρώτης ομάδας την οδήγησε το 2004 στον τελικό του Κυπέλλου UEFA και ως διευθυντής του ποδοσφαιρικού τμήματος σε ένα πρωτάθλημα, τρία κύπελλα, πέντε παρουσίες στο Champions League και τέσσερις στο UEFA, έχοντας συνεργαστεί με παίκτες όπως οι Ντρογκμπά, Ριμπερί, Βαλμπουενά, Μπεν Αρφά, Μπαρτέζ και Μανταντά.

Στη ζωή του όμως είχε αρκετά μπλεξίματα και μάλιστα με τον νόμο. «Ο Νονός επαναστατεί», ήταν ο τίτλος γαλλικού περιοδικού το οποίο μιλούσε για την σχέση του Ανιγκό με μέλη της μαρσεγιέζικης μαφίας στο Κονσολά, μία κακόφημη περιοχή της πόλης που πολλά παιδιά κατέληγαν σε συμμορίες. Ο Ανιγκό αποτραβήχτηκε από εκεί λόγω του ποδοσφαίρου, οι φήμες όμως τον ακολουθούσαν. Ο ίδιος όμως δήλωνε με σιγουριά δεν βλέπει κανένα λόγο να γυρίσει την πλάτη σε παιδικούς φίλους. Μετά από χρόνια μέσα από τηλεφωνικές υποκλοπές της αστυνομίας αποδείχθηκε πως ο παιδικός φίλος του Ανιγκό, Ρίτσαρντ Ντερούδα, μαφιόζος στον τοπικό υπόκοσμο, εκβίαζε τον Ανιγκό ώστε να κάνει καριέρα ο γιος του, Τόμας Ντερούδα (μάλιστα επειδή ο Ντερούδα μπήκε στην 11άδα της Μαρσέιγ επειδή "έπρεπε" παραιτήθηκε από τον πάγκο της ομάδας ο Ζαν Φερναντές το 2006).

Τα μπλεξίματα και η δολοφονία του γιου του

Κατηγορήθηκε επίσης για παράνομες χρηματικές δοσοληψίες κατά τη διάρκεια μεταγραφών του συλλόγου της Μασσαλίας, αλλά απαλλάχθηκε (το 2015), ενώ το όνομα του αναμίχθηκε σε σκάνδαλο με παράνομες πληρωμές σε περιπτώσεις μεγάλων μεταγραφών όπως εκείνη του Ντιαβαρά από την Μπορντό αλλά και του Ζινιάκ από την Τουλούζ σε μία υπόθεση που κατηγορήθηκαν και άλλοι ατζέντηδες, αλλά και μέλοι του υποκόσμου.

Αποσύρθηκε στο Μαρόκο για να ηρεμήσει. Εκείνη την περίοδο όμως ήρθε η πιο μαύρη στιγμή στη ζωή του. Ήταν το 2013, όταν έχασε το γιο του, Αντριάν. Μαφιόζοι τον εκτέλεσαν με 12 σφαίρες. Ήταν ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Ο Ανιγκό είχε εκμυστηρευτεί την ιστορία σε συνέντευξή του στην «Equipe». «Σιγά - σιγά χάρη στο Μαρόκο και στην Ελλάδα ανοίγομαι. Πάντα υπάρχει η αίσθηση της απώλειας, αλλά πλέον την ζω διαφορετικά. Την ζω με την βεβαιότηα πως ο γιός μου θα ήθελε να είμαι εδώ που βρίσκομαι τώρα, να μην τον ξεχάσω ποτέ αλλά να συνεχίσω να ζω», είχε πει.

Στη Λιβαδειά τον έπεισε να έρθει ο Γιάννης Κομπότης! Στο τέλος της σεζόν αποχώρησε με την ομάδα να διατηρείται με άνεση στη Super League, με απολογισμό 11 νίκες, 10 ισοπαλίες και 14 ήττες. Δεν έμεινε όμως για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στην πρωτεύουσα του νομού Βοιωτίας, καθώς την επόμενη σεζόν κατέβηκε στην Αθήνα, για να αναλάβει τον Πανιώνιο, διαδεχόμενος τον Μιχάλη Γρηγορίου.

«Έκοψε» Πούγγουρα στον Πανιώνιο

Η παρουσιά του στη Νέα Σμύρνη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και καταστροφική. Έφερε κάποιους παίκτες από χαμηλές κατηγορίες της Γαλλίας που δεν έπιασαν καθόλου. Οι «κυανέρυθροι» είχαν κλείσει τον Πούγγουρα, αλλά δεν τον ήθελε, γιατί επιθυμούσε να φέρει άλλο στόπερ από την πατρίδα του. Κοούτσαρε τον Πανιώνιο για 14 παιχνίδια με απολογισμό 7 νίκες, 2 ισοπαλίες και 5 ήττες. Η ομάδα αντιμετώπιζε τον κίνδυνο του υποβιβασμού και έτσι απολύθηκε τον Δεκέμβριο. Τον διαδέχτηκε ο Άκης Μάντζιος, ο οποίος έσωσε την παρτίδα.

Τον Οκτώβριο του 2019 ανέλαβε αρχισκάουτερ στη Νότιγχαμ Φόρεστ, όπου παρέμεινε για μία τριετία, για να αναλάβει ειδικό ρόλο στον Ολυμπιακό. Εκτός από διευθυντής της Ακαδημίας διαδέχτηκε τον Φρανσουά Μοντεστό και έχοντας αυτήν τη διττή ιδιότητα θα έχει την ευθύνη της διασύνδεσης της λειτουργίας της πρώτης και της δεύτερης ομάδας με τα τμήματα υποδομής. Πρόκειται για ένα πρότζεκτ πολλά υποσχόμενο που δείχνει, ότι η ομάδα του Πειραιά θέλει να πατήσει πάνω σε μοντέλο ομάδων που προωθούν με επιτυχία ταλέντα από τις Ακαδημίες, τους καθιερώνουν και τους δίνουν υπεραξία. Ο Ζοσέ Ανιγκό γνωρίζει πολύ καλά αυτήν τη δουλειά και μακάρι να πετύχει, για να ακολουθήσουν το παράδειγμα όλες οι ελληνικές ομάδες.

 

*** ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανατροπή με Μαρσέλο - Ξεκάθαρος ο Μίτσελ σε Μαρινάκη - Πότε θα κάνει ντεμπούτο ο Βραζιλιάνος!

 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags