Facebook Pixel Παναθηναϊκός - Σταμάτης Κόκοτας: Στην Κρήτη και στη Μάνη να στείλουνε φιρμάνι! O Τότης Φυλακούρης αποχαιρετά τον φίλο του
Ποδόσφαιρο
| 2022-10-01 17:46:00

Στην Κρήτη και στη Μάνη να στείλουνε φιρμάνι! "Τρέλα για ΠΑΟ και αυτοκίνητα" - Δώρο από τον Ωνάση

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
Στην Κρήτη και στη Μάνη να στείλουνε φιρμάνι! "Τρέλα για ΠΑΟ και αυτοκίνητα" - Δώρο από τον Ωνάση

«Ήταν ένας πιστός και αγνός Παναθηναϊκός», λέει ο Τότης Φυλακούρης στο Sportdog για τον αείμνηστο τραγουδιστή και θυμάται που τον έπαιρνε μαζί σε αγώνες ράλι.

Η είδηση του θανάτου του Σταμάτη Κόκοτα το πρωί του Σαββάτου (1/10) βύθισε σε πένθος εκτός από τον καλλιτεχνικό κόσμο και την οικογένεια του Παναθηναϊκού! Ο μεγάλος λαϊκός τραγουδιστής, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 85 ετών, ήταν από τους καλλιτέχνες που είχε συνδεθεί με το Τριφύλλι. Αμέσως όταν κυκλοφόρησε η είδηση του θανάτου του, «πράσινοι» λογαριασμοί στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ανήρτησαν μία παλιά, ασπρόμαυρη, φωτογραφία από τη Λεωφόρο. Σε αυτή δεσπόζουν δύο φυσιογνωμίες.

Ο Σταμάτης Κόκοτας με την χαρακτηριστική εμφάνιση με τα μακρυά μαλλιά και τις φαβορίτες είχε στους ώμους του τον ποδοσφαιριστή του Παναθηναϊκού, Τότη Φυλακούρη. Ήταν στις 28 Απριλίου 1971. Ο Παναθηναϊκός είχε ηττηθεί 4-1 στο Βελιγράδι από τον Ερυθρό Αστέρα και στη ρεβάνς επικράτησε 3-0 με δύο γκολ του Αντωνιάδη και ένα του Καμάρα. Έτσι ανέτρεψε το σκορ του πρώτου αγώνα και προκρίθηκε στον τελικό του Γουέμπλεϊ.

Το σφύριγμα της λήξης βρήκε παίκτες και κόσμο αγκαλιά! Για πρώτη φορά ελληνική ποδοσφαιρική ομάδα προκρινόταν σε τελικό Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Ο διάσημος τραγουδιστής ήταν ανάμεσα στο πλήθος των πανηγυρισμών.

«Ερχόταν σχεδόν σε όλα τα παιχνίδια του Παναθηναϊκού. Μας ακολουθούσε ακόμα και στα ευρωπαϊκά. Πηγαίναμε και εμείς, οι ποδοσφαιριστές και τον ακούγαμε», θυμάται συγκινημένος ο Τότης Φυλακούρης, μιλώντας στο Sportdog.gr. «Έχω δεχτεί άπειρα τηλεφωνήματα από το πρωί του Σαββάτου που ακούσαμε το μαύρο το χαμπέρι. Στενοχωρήθηκα πάρα πολύ. Ήταν πολύ φίλος μου όλα αυτά τα χρόνια. Είχαμε δεθεί πολύ με το Σταμάτη. Με βοήθησε πολύ στα πρώτα μου βήματα. Όταν έμαθα την είδηση η καρδιά μου σφίχτηκε. Παρόμοιο συναίσθημα είχα νιώσει όταν είχε φύγει η Βίκυ Μοσχολιού. Μιλάμε για προσωπικότητες, οπαδοί της ομάδας, αγνοί και πιστοί, Παναθηναϊκοί. Κάναμε γλέντια, πλάκες, γελάγαμε. Περνούσαμε πολύ όμορφα. Τους έχω μέσα στην ψυχή μου», αναφέρει ο παλαίμαχος παίκτης του Τριφυλλιού, ο οποίος έφερε στο νου του στιγμές μαζί με τον αείμνηστο καλλιτέχνη.

Ήταν γνωστή η λατρεία του Σταμάτη Κόκοτα για τα αυτοκίνητα! Ο τραγουδιστής έτρεχε σε ράλι και μάλιστα, την ίδια χρονιά που ο Παναθηναϊκός πήγε στον τελικό των Πρωταθλητριών με τον Άγιαξ, εκείνος τερμάτισε 4ος με μία BMW 2002, σε αγώνα στη Νέα Σμύρνη, ενώ είχε λάβει μέρος σε αγώνες ταχύτητας στη Ρόδο, στην Κέρκυρα και στο Τατόι. Μάλιστα ο Αριστοτέλης Ωνάσης, με τον οποίο υπήρξε φίλος, του έκανε δώρο, εκεί στις αρχές της δεκαετίας του '70, μία πανέμορφη Lamborghini Miura 400 ίππων, μοντέλο του 1969, το οποίο ήταν ένα supercar, από τα κορυφαία αυτοκίνητα που σχεδίασε ποτέ ο διάσημος σχεδιαστής αυτοκινήτων Νούτσιο Μπερτόνε, η οποία είχε πωληθεί σε δημοπορασία το 2012 σε τιμή 260.000 λιρών Αγγλίας, ήτοι περίπου 320.000 ευρώ.

«Όταν έκανε δοκιμές με το αμάξι, για να τρέξει σε ράλι, με έπαιρνε μαζί του», συμπληρώνει ο Τότης Φυλακούρης, ο οποίος ευτύχησε να έχει κοντά του τον Κόκοτα και εκτός Παναθηναϊκού, αλλά και Ελλάδας. Στα μέσα της δεκαετίας του '80, ο βετεράνος άσος του Τριφυλλιού πήγε στην Αμερική. «Εκεί κάποια στιγμή είχε έρθει και ο Σταμάτης και κάναμε ξανά παρέα», αναστορεί ο Τότης Φυλακούρης, μιλώντας από την άλλη άκρη του ακουστικού, με φωνή σπασμένη.

Δεν θα μπορούσαμε να μη ζητήσουμε από τον θρυλικό ποδοσφαιριστή, που είναι αγαπητός από τους φιλάθλους όλων των ελληνικών ομάδων, λόγω του θαυμάσιου χαρακτήρα του και του πηγαίου χιούμορ που συνοδεύει την ομιλία του, για αυτήν τη φωτογραφία που μοιράστηκαν οι Παναθηναϊκοί. «Ήταν με τον Ερυθρό Αστέρα το 3-0. Πριν γίνει το παιχνίδι μας είχε βρει στο ξενοδοχείο μας ευχήθηκε καλή επιτυχία. Απ'ότι φαίνεται μας έφερε γούρι ο Σταμάτης, αφού προκριθήκαμε. Αυτές οι στιγμές και τα τραγούδια του θα μας κρατάνε συντροφιά και θα διατηρούν στο θυμικό μας ζωντανή τη μνήμη του. Γιατί ο Κόκοτας έλεγε τραγούδια αγάπης και η φωνή του ήταν σκέτη μελωδία», αναφέρει ο Φυλακούρης για τον καλλιτέχνη, η φωνή του οποίου μετέδιδε την ευγένεια της ψυχής του.

«Ειδικά η παναθηναϊκή οικογένεια έχει στενοχωρηθεί πάρα πολύ», υπερτονίζει ο παλαίμαχος παίκτης του Τριφυλλιού για τον φανατικό οπαδό του Παναθηναϊκού.

«Αντίο φίλε μου».

Το Sportdog αποχαιρετά τον Σταμάτη Κόκοτα. Η φωνή του μεγάλωσε γενιές Ελλήνων για δεκαετίες. Να μην ξεχάσουν απ' την Κρήτη και απ'τη Μάνη να στείλουνε... στεφάνι.

 

 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags