Facebook Pixel Τάκης Μπαλτάκος: Nέες ατάκες... φωτιά Μπαλτάκου για την κόντρα με την Super League - "Στο τέλος πάντα κερδίζει η ΕΠΟ"
Ποδόσφαιρο
| 2022-10-21 23:07:00

Nέες ατάκες... φωτιά Μπαλτάκου για την κόντρα με την Super League - "Στο τέλος πάντα κερδίζει η ΕΠΟ"

Sportdog Team
Nέες ατάκες... φωτιά Μπαλτάκου για την κόντρα με την Super League - "Στο τέλος πάντα κερδίζει η ΕΠΟ"

Συνέντευξη σε ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης έδωσε ο πρόεδρος της ελληνικής Ομοσπονδίας ποδοσφαίρου όπου και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην κόντρα που υπάρχει με την Λίγκα.

Τάκης Μπαλτάκος: Στον ραδιοφωνικό σταθμό LIBERO 107.4, φιλοξενήθηκε ο πρόεδρος της ΕΠΟ όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις σχέσεις της Ομοσπονδίας με τη Super League, στο ζήτημα της επαγγελματικής διαιτησίας και στην έναρξη των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων των ΕΠΣ.

«Το τελευταίο επεισόδιο σε αυτόν τον διαχρονικό πόλεμο που γίνεται στο ποδόσφαιρο είναι αυτό με τη διαιτησία. Η διαιτησία σε όλον τον κόσμο ανήκει στην Ομοσπονδία. Μόνο αν θέλει η Ομοσπονδία μπορεί να παραχωρήσει τη διαιτησία στη Λίγκα, κάτι που έχει γίνει μόνο στην Αγγλία. Εδώ έχουμε το περίεργο φαινόμενο να έχει ψηφίσει νόμο η κυβέρνηση με τον οποίο καθιερώνει επαγγελματική διαιτησία. Κάτι που δεν υπάρχει, είναι γενική οδηγία, η οποία εφαρμόζεται παντού, σε όλη την Δυτική Ευρώπη, στα Βαλκάνια και η μόνη χώρα που γίνεται κάτι άλλο, διαχρονικά, τώρα έχει γίνει λίγο παραγίνει, είναι η Ελλάδα. Εδώ που η εκάστοτε κυβέρνηση θέλει να παρεμβαίνει, θέλει να αδειοδοτεί μέσω του μητρώου, λες και παίζει μπάλα η κυβέρνηση.

Είχα πει προεκλογικά, στη δική σας εκπομπή, ότι η διαιτησία ανήκει στην ΕΠΟ. Το λέει κι η ολιστική μελέτη, όταν το είπα μετά εγώ, αμέσως μετά άνοιξε η κουβέντα για την επαγγελματική διαιτησία. Έχω πει πολλές φορές ότι είμαι υπέρ της επαγγελματικής διαιτησίας για να μπορέσει να απεμπλακεί η ΕΠΟ και να μπορέσει να ασχοληθεί με το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, τις εθνικές ομάδες, αυτός είναι ο σκοπός της. Η διαφορά είναι ότι αυτό θα το κάνει η ΕΠΟ, δεν μπορεί να το κάνει η κυβέρνηση. Αυτό έχει ως συνέπεια να αντιδρά η ΕΠΟ και να υπάρχει αυτός ο "πόλεμος". Αν γινόταν η συνεννόηση με τις Λίγκες, αν δεν μας πίεζε η κυβέρνηση κι η Λίγκα, άσχετα αν αυτή η πίεση δεν πιάνει, είναι στον αέρα, θα προχωρούσαμε. Όταν όμως γίνεται μια εταιρία, ποιος είπε να κάνουν εταιρία. Αναγκάζουν λοιπόν την ΕΠΟ να αμυνθεί και όταν γίνεται αυτό η ΕΠΟ κερδίζει. Δε γίνεται να λένε όλα τα καταστατικά και να έρχεται κάποιος, ένα μέλος της Ομοσπονδίας, να λέει θα προχωρήσω μόνος μου. Δεν μπορεί να γίνει αυτό.

Αν προχωρήσουν χωρίς την άδεια της ΕΠΟ, θα ανασταλεί η άδεια της Λίγκας και το πρωτάθλημα θα το διεξάγει η ΕΠΟ. Θα διαγραφούν οι διαιτητές, οι διεθνείς δε θα σταλούν στη FIFA, κι όσοι δεν είναι, δε θα γίνουν ποτέ.

Δεν υπήρξε ποτέ ενημέρωση στις ομάδες για τη συνάντηση. Ήρθε σε εμάς ένα μέιλ που έλεγε ότι θα έρθουν αυτοί κι αυτοί, όμως οι ομάδες δεν το ήξεραν καν. Αυτό είπαν οι ομάδες, όπως διάβασα από δημοσιεύματα.

Ο κ. Κλάτενμπέργκ παρουσιάστηκε ως τίποτα. Στο μέιλ έλεγε ότι θα εκπροσωπήσουν τη Λίγκα η κα Κοξένογλου, ο κ. Οικονομάκης ως νομικός σύμβουλος και ο κ. Κλάτενμπεργκ. Γι’ αυτό και εγώ τους έστειλα απάντηση ότι χρειάζεται πρακτικό του δ.σ. της Λίγκας για την εκπροσώπηση και την εξουσιοδότηση στη συνάντηση. Η Λίγκα είναι μέλος της ΕΠΟ. Ζητήσαμε για πρώτη φορά πρακτικό γιατί για πρώτη φορά θα ερχόταν εδώ. Η Λίγκα έχει κι άλλους υπαλλήλους, πολλούς. Οι ομάδες δεν ήξεραν από ποιον θα εκπροσωπηθούν. Εμείς θέλαμε πρακτικό για να έρθουν. Δεν είχαν πρακτικό, δεν ήρθαν.

Για την απόλυση της κας Κάτιας Κοξένογλου, εγώ το βρήκα, όταν ανέλαβα. Υπήρχε θέμα απ’ τον Ιανουάριο, ήταν νομικό, υπήρχε μέχρι χθες, αλλά αφορά προσωπικά δεδομένα και δε θέλω να επεκταθώ και να πω για ποιον λόγο θέλουν να φύγουν, για νομικούς λόγους και όχι για λόγους που θέλει η πιάτσα.

Το μοντέλο της επαγγελματικής διαιτησίας δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, γιατί απ’ ότι φαίνεται η Λίγκα προχωράει μόνη της. Εμείς έχουμε κάποιες σκέψεις, αλλά σίγουρα δεν είναι αυτά που λέει η Λίγκα, ούτε και θα γίνουν ποτέ αυτά. Και τώρα που μιλάμε, η ΚΕΔ και ο Αρχιδιαιτητής είναι ανεξάρτητοι, δεν μπορώ να τους πάρω τηλέφωνο και να το πω το οτιδήποτε.

Απ΄το δημοτικό που ήμουν άκουγα για τη διαιτησία. Αυτοί που ξέρουν, ξέρουν. Αυτοί που δεν ξέρουν, βγάζουν ανακοίνωση. Εμένα με ικανοποιεί η τωρινή κατάσταση, τα παράπονα είναι πολύ λιγότερα, δεν με ενδιαφέρουν οι ανακοινώσεις, δεν με απασχολούν

Για το μητρώο: «Θα πάμε τη συνέλευση 2 Νοεμβρίου για να επικυρωθεί εκεί, η ΕΠΟ δεν μπορεί να αλλάξει τον Νόμο, εμείς θα προσπαθήσουμε να αλλάξουμε κάποια πράγματα στον νόμο στο τέλος πλέον της σεζόν. Έχουμε όμως κερδίσει ήδη σημαντικά πράγματα, αφού πλέον όποιος κάνει αίτηση θα μπορεί να παίξει. Δεν μπορεί να διαχειριστεί τόσα αιτήματα η Γ.Γ.Α.. Κάναμε κι εμείς κάποια υποχώρηση, όπως έκανε η υποχώρηση, αλλά πρόσκαιρη. Προσέξτε: πρόσκαιρη.

Όταν ολοκληρώσουμε το πλάνο μας για την επαγγελματική διαιτησία, τότε θα προχωρήσουμε σε διάλογο με όλους, με τη Λίγκα, και θα προχωρήσουμε. Στη γενική συνέλευση της 2ης Νοεμβρίου θα υπάρχει ως θέμα ημερήσιας διάταξης και θα συζητηθεί εκεί το θέμα, ακόμη και της διαγραφής όσων μετάσχουν σε μορφή επαγγελματικής διαιτησίας χωρίς την έγκριση της ΕΠΟ.

Αν η Λίγκα επιμείνει και προχωρήσει σε επαγγελματική διαιτησία, τότε θα ασχοληθεί η γενική συνέλευση και θα υπάρχουν συνέπειες.

Το καταστατικό της ΕΠΟ είναι ξεκάθαρο, η Ομοσπονδία έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο, το λέει η FIFA, το λέει η UEFA, το λέει η ολιστική μελέτη, το λένε όλοι», είπε ο Τάκης Μπαλτάκος.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags