Facebook Pixel Προσκύνημα στη Φιλαδέλφεια! Η ΑΕΚ πάτησε τον ΠΑΟΚ και του έδειξε τί εστί Αγιά Σοφιά (ΒΙΝΤΕΟ)
| 2022-10-30 21:25:00

Προσκύνημα στη Φιλαδέλφεια! Η ΑΕΚ πάτησε τον ΠΑΟΚ και του έδειξε τί εστί Αγιά Σοφιά (ΒΙΝΤΕΟ)

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
Προσκύνημα στη Φιλαδέλφεια! Η ΑΕΚ πάτησε τον ΠΑΟΚ και του έδειξε τί εστί Αγιά Σοφιά (ΒΙΝΤΕΟ)

Η Ένωση επικράτησε 2-0 της ομάδας της Θεσσαλονίκης, ένα σκορ που φαντάζει πολύ φτωχό βάσει των ευκαιριών που χάθηκαν από πλευράς "κιτρινόμαυρων".

Η ΑΕΚ ήταν η νικήτρια στη μάχη των Δικεφάλων. Η Ένωση επικράτησε 2-0 του ΠΑΟΚ με γκολ του Λιβάι Γκαρσία και του Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς, το σκορ όμως θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερο βάσει ευκαιριών που χάθηκαν. Οι «κιτρινόμαυροι» πάτησαν το σύνολο του Λουτσέσκου, το οποίο πήρε μια πρώτη γεύση από τι περιμένει κάθε ομάδα μέσα στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Έτσι η ΑΕΚ νίκησε για πρώτη φορά τον ΠΑΟΚ στην έδρα της, μετά από 5 χρόνια ( η τελευταία στις 5 Νοεμβρίου 2017) και διατηρήθηκε στην 2η θέση με 24 βαθμούς, ενώ οι Θεσσαλονικείς παρέμειναν 5οι με 16.  

Οι συνθέσεις

Το δίλημμα για τον Ματίας Αλμέιδα πριν το παιχνίδι ήταν αν θα διατηρήσει για τρίτο σερί παιχνίδι τον Σιντιμπέ στο αριστερό άκρο της άμυνας ή θα ξεκινήσει έναν από τους δύο Ιρανούς, Χατζισαφί – Μοχαμαντί. Εν τέλει ο Αργεντινός έριξε στη μάχη τον τελευταίο, διατηρώντας από εκεί και πέρα που χρησιμοποίησε και στη Λιβαδειά. Δηλαδή, ο Αθανασιάδης υπερασπίστηκε τα γκολπόστ, ο Ρότα ήταν το δεξί μπακ και στα στόπερ έπαιξαν ο Βίντα με τον Μουκουντί. Στη μεσαία γραμμή ο Σιμάνσκι είχε ρόλο «κόφτη», με τον Γκατσίνοβιτς να καλύπτει το αριστερό φτερό, τον Ελίασον το δεξί. Ο Πινέδα αγωνίστηκε ως δεκάρι, στην κορυφή της επίθεσης έπαιξε ο Λιβάι Γκαρσία και από πίσω του ο Αραούχο σε έναν σχηματισμό 4-4-2.

Από την πλευρά του ΠΑΟΚ, ο Λουτσέσκου δεν υπολόγιζε στους τραυματίες Λύρατζης, Τσαούση και Βιεϊρίνια. Ο Κοτάρσκι ήταν ο τερματοφύλακας με Σάστρε, Ίνγκασον, Κουλιεράκη, Σοάρες, να αποτελούν την τετράδα της άμυνας από δεξιά προς τα αριστερά. Ντάντας, Κούρτιτς, Αουγκούστο ήταν η τριάδα στο κέντρο, με τον Κωνσταντέλια στην αριστερή πτέρυγα, τον Νάρεϊ στα δεξιά και τον Ολιβέιρα στην αιχμή του δόρατος, στο 4-2-3-1 του Ρουμάνου τεχνικού.

Το ματς

Το παιχνίδι ξεκίνησε με την ΑΕΚ να προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τον παράγοντα έδρα, ο οποίος έχει μπει πολύ δυνατά στη ζωή της, με την επιστροφή στη Νέα Φιλαδέλφεια. Πίεσε ψηλά, κυκλοφόρησε γρήγορα τη μπάλα, ώστε να δημιουργήσει ρήγματα στην άμυνα του ΠΑΟΚ, ο οποίος δεν κλείστηκε. Μάλιστα οι Θεσσαλονικείς ήταν αυτοί που έκαναν πρώτη ευκαιρία με τον Κωνσταντέλια να βγαίνει τετ α τετ με τον Αθανασιάδη αλλά να κλείνεται και να αστοχεί. Η Ένωση απάντησε στην ευκαιρία, στο 7, με απευθείας εκτέλεση φάουλ του Γκατσίνοβιτς που κόντραρε στον Αουγκούστο και κατέληξε κόρνερ, απ'την εξέλιξη του οποίου, η μπάλα έφτασε στον Αραούχο, που έπιασε ένα χλιαρό σουτ πάνω στον Κοτάρσκι.

Στο ίδιο χρονικό σημείο, στο 8΄ δηλαδή, οι φιλοξενούμενοι βρέθηκαν ξανά πολύ κοντά στο γκολ. Ύστερα από αντεπίθεση, με τον Αουγκούστο ευνοήθηκε από τις κόντρες, σέντραρε, αλλά ο Ολιβέιρα αστόχησε από κοντά με το κεφάλι, σε μία φάση που η αμυντική λειτουργία των γηπεδούχων εκτέθηκε αρκετά. Στη συνέχεια οι «κιτρινόμαυροι» αύξησαν την πίεση τους στα αντίπαλα καρέ. Προϊόν αυτού του πρέσινγκ ήταν η ευκαιρία του Αραούχο που βρήκε πεδίο βολής εκτός περιοχής, σούταρε, η μπάλα κόντραρε και ο Κοτάρσκι απέκρουσε με υπερένταση σε κόρνερ.

Με τις δύο ομάδες να παίζουν πολύ ανοιχτά, η αναμέτρηση πήρε πολύ γρήγορο ρυθμό, με τη μπάλα να πηγαίνει πάνω κάτω. Στο 25' η Ένωση βγήκε γρήγορα στην αντεπίθεση, μετά από καίρια απομάκρυνση του Λιβάι Γκαρσία σε κόρνερ, ο Γκατσίνοβιτς έδωσε στον Μοχαμαντί που αντί να σουτάρει, πάσαρε, αλλά δεν βρέθηκε κανείς «κιτρινόμαυρος» στο σημείο του πέναλτι, για να εκτελέσει.

Στο 36' όμως η πίεση της ΑΕΚ απέφερε καρπούς! Ο Αραούχο έκλεψε από τον Ντάντας, η μπάλα πήγε στον Ελίασον που έβγαλε στον Λιβάι Γκαρσία, ο οποίος με άπιαστο σουτ έκανε το 1-0. Δύο λεπτά αργότερα, ο Πινέδα βρέθηκε κοντά στο 2-0 αλλά ο Κοτάρσκι έκανε καταπληκτική απόκρουση. Ατο 43' ο επιθετικός από το Τρινιντάντ και Τομπάνγκο «χάζεψε» τον κόσμο με την ατομική του ενέργεια, κάνοντας «ποδιά» στον Ίνγκασον, αλλά το τέλειωμά του βρήκε τη μπάλα στην αγκαλιά του Κοτάρσκι, ο οποίος είχε καλύψει την κλειστή του γωνία.

 

 

Στο δεύτερο μέρος η ΑΕΚ έδωσε χώρο στον ΠΑΟΚ. Εκεί οι Θεσσαλονικείς την πάτησαν! Γιατί βγήκαν μπροστά αλλά πίσω ήταν ευάλωτοι. Δημιουργήθηκε κενό που η Ένωση το εκμεταλλεύτηκε στο 61', με τον Ελίασον να βγάζει μόνο του τον Γκατσίνοβιτς που δεν δυσκολεύτηκε από κοντά να κάνει το 2-0. Το γήπεδο με την ψυχολογία που είχαν πάρει οι «κιτρινόμαυροι» και την ώθηση από τον κόσμο άρχισε να γέρνει επικίνδυνα.

 

 

Ο Λουτσέσκου έκανε μαζεμένες τρεις αλλαγές, περνώντας Σβαμπ, Μπίσεσβαρ και Καντουρί, μπας και σωθεί η κατάσταση. Η απάντηση του Αλμέιδα ήταν να περάσει μετά από λίγα λεπτά τον Γιόνσον (αντί του Πινέδα), για να «δέσει» το κέντρο του. Οι φιλοξενούμενοι απλά αρκέστηκαν να κυκλοφορούν τη μπάλα άσκοπα, χωρίς να μπορούν να απειλήσουν. Οι γηπεδούχοι με απλά λόγια κράτησαν εύκολα το σκορ. Και όσο περνούσε ο χρόνος τόσο φαινόταν ξεκάθαρα, ότι η πλάστιγγα είχε γύρει νομοτελειακά υπέρ της ΑΕΚ. Το 2-0 όμως φαντάζει πολύ φτωχό βάσει ευκαιριών. 

ΑΕΚ: Αθανασιάδης, Ρότα, Βίντα (83' Μήτογλου), Μουκουντί, Μοχαμαντί, Σιμάνσκι, Γκατσίνοβιτς (83' Μάνταλος), Ελίασον (83' Άμραμπατ), Πινέδα (76' Γιόνσον), Αραούχο (83' Γαλανόπουλος), Λιβάι Γκαρσία.

ΠΑΟΚ: Κοτάρσκι, Σάστερ, Ίνγκασον, Κουλιεράκης, Σοάρες, Ντάντας (67' Σβαμπ), Κούρτιτς (67' Μπίσεσβαρ), Αουγκούστο, Νάρεϊ (67' Καντουρί), Κωνσταντέλιας (79' Κουαλιάτα), Ολιβέιρα

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags