Facebook Pixel ΑΕΚ: Επική απόδραση από τη Νίκαια με ανατροπή! Μεγάλο διπλό με Βίντα και Τσούμπερ (ΒΙΝΤΕΟ)
Ποδόσφαιρο
| 2023-01-22 18:00:00

Επική απόδραση από τη Νίκαια με ανατροπή! Μεγάλο διπλό της ΑΕΚ με Βίντα και Τσούμπερ (ΒΙΝΤΕΟ)

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
Επική απόδραση από τη Νίκαια με ανατροπή! Μεγάλο διπλό της ΑΕΚ με Βίντα και Τσούμπερ (ΒΙΝΤΕΟ)

Η Ένωση επικράτησε 2-1 του Ιωνικού, ο οποίος προηγήθηκε με τον Σεμπά στο πρώτο μέρος, αλλά οι "κιτρινόμαυροι" σοβαρεύτηκαν στο δεύτερο και πήραν ένα πρωταθληματικό τρίποντο.

Ένα πρωταθληματικό τρίποντο με ανατροπή πήρε η ΑΕΚ στη Νίκαια, απ'όπου απέδρασε επικρατώντας 2-1. Ο Ιωνικός προηγήθηκε με τον Σεμπά στο πρώτο μέρος, στο δεύτερο όμως οι "κιτρινόμαυροι" σοβαρεύτηκαν και με τις κινήσεις του Ματίας Αλμέιδα από τον πάγκο, πήραν τη νίκη με γκολ του Βίντα και του Τσούμπερ. 

Η Ένωση, η οποία πήρε ένα πολύ σημαντικό τρίποντο στην προσπάθεια που κάνει για την κατάκτηση του τίτλου έφτασε τους 44 βαθμούς και πλησίασε τον Παναθηναϊκό στο -1 και περιμένει το αποτέλεσμα που θα φέρει το "Τριφύλλι" στην αποψινή αναμέτρηση με τον ΠΑΟΚ, στη Λεωφόρο. Ο Ιωνικός παρέμεινε τελευταίος με 8 βαθμούς. 

Πρόβλημα με Γκαρσία

Ο Δημήτρης Σπανός από πλευράς γηπεδούχων είχε στη διάθεσή του τον Τσίμπσαχ που εξέτισε την ποινή του, αλλά δεν ξεκίνησε βασικός, όχι όμως τον Μασάς που έμεινε εκτός. Ο προπονητής του Ιωνικού παρέταξε ένα αμυντικό σχήμα. Ο Χουτεσιώτης υπερασπίστηκε την εστία, έχοντας μπροστά του τους Τσιγκρίνσκι, Σόουζα, Βαλεριάνο, ως τριάδα στόπερ από δεξιά προς αριστερά. Στη μεσαία γραμμή ο Ρομαό ήταν ο κεντρικός μέσος, έχοντας δίπλα του Κάνιας και Γούλερι με τους Σεμπά και Σάκιτς να αναλαμβάνουν ρόλο μπακ χαφ, αριστερά και δεξιά αντίστοιχα. Μύγας και Φατιγκά ολοκλήρωναν τον 3-5-2 του Έλληνα τεχνικού.

Η χαρμόσυνη είδηση της επιστροφής του Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς στην αποστολή της ΑΕΚ για το παιχνίδι της Νίκαιας συνοδεύτηκε από μία αρνητική, την Κυριακή, ανήμερα της αναμέτρησης, αφού προέκυψε πρόβλημα με τον Λιβάι Γκαρσία που τέθηκε εκτός παιχνιδιού. Ο επιθετικός από το Τρινιντάντ και Τομπάγκο είχε ενοχλήσεις, οι οποίες τον ταλαιπωρούσαν από την προπόνηση του Σαββάτου (21/1/23) και κρίθηκε σωστό να προφυλαχθεί.

Ο Αθανασιάδης υπερασπίστηκε την εστία με τους Ρότα, Βίντα, Μουκουντί, Χατζισαφί, να αποτελούν, από δεξιά προς αριστερά, την τετράδα της άμυνας. Στη μεσαία γραμμή, ο Σιμάνσκι θα έχει ρόλο ανασταλτικού μέσου, με τον Γιόνσον να αγωνίζεται μπροστά του και τον Πινέδα με τον Άμραμπατ, αριστερά και δεξιά αντίστοιχα. Μπροστά είχαμε ένα καθαρό επιθετικό δίδυμο, με την παρουσία Αραούχο και Φαν Βέερτ.

Ιωνικός (Σπανός): Χουτεσιώτης, Μύγας, Ρομαό, Τσιγκρίνσκι, Σόουζα (50’ Αντούνες), Βαλεριάνος, Κάνιας, Σάκιτς, Φαντιγκά (76’ Ρουμπουλάκου), Σεμπά, Γούλερι (87’ Μάντζης)

ΑΕΚ (Αλμέιδα): Αθανασιάδης, Ρότα, Βίντα, Μουκουντί, Χατζισαφί, Σιμάνσκι (62’ Φερνάντες), Γιόνσον, Πινέδα (74’ Μάνταλος), Άμραμπατ (74’ Τσούμπερ), Αραούχο, Φαν Βέερτ (62’ Γκατσίνοβιτς)

Δοκάρι ο Κάνιας

Η ΑΕΚ ανέλαβε εξ αρχής την κατοχή, κυκλοφόρησε τη μπάλα και προσπαθούσε να βρει τρόπο να διασπάσει την πολυπρόσωπη άμυνα των γηπεδούχων που εξουδετέρωναν με ευκολία και χαρακτηριστική αποτελεσματικότητα κάθε επίθεση των «κιτρινόμαυρων», οι οποίοι μη μπορώντας να απειλήσουν με οργανωμένες ενέργειες, ξεκίνησαν τα γεμίσματα από τα πλάγια. Σε ένα από αυτό ο Άμραμπατ βρήκε το κεφάλι του Σιμάνσκι, αλλά η μπάλα έφυγε άουτ, στο 21’. Στο ίδιο χρονικό σημείο, ο Ιωνικός, ο οποίος δεν έδειχνε διάθεση να κλειστεί και προσπαθούσε να χτυπήσει στις αντεπιθέσεις, είχε δοκάρι σε σουτ του Κάνιας.

 

Την πλήγωσε ο Σεμπά

Από εκείνο το σημείο και μετά, οι γηπεδούχοι άρχισαν να κλέβουν μέτρα και να κάνουν συχνότερες επισκέψεις στην περιοχή της ΑΕΚ, η οποία έδειχνε εικόνα ασυντόνιστης ομάδας στα μετόπισθεν. Αυτό το πλήρωσε στο 38’, όταν σε αντεπίθεση, ο Φατιγκά με ωραία ενέργεια έδωσε στον Σεμπά που απέφυγε τον Μουκουντί και εκτέλεσε τον Αθανασιάδη για το 1-0.

 

Η ΑΕΚ προσπάθησε να αντιδράσει με πίεση ψηλά, από την οποία το κέρδος ήταν κάποιες στατικές φάσεις, από τις οποίες «έγραψε» δύο καλές στιγμές. Στο 44’ η απευθείας εκτέλεση φάουλ απομακρύνθηκε σε κόρνερ από τον Χουτεσιώτη, κατά την εκτέλεση του οποίου, ο Άμραμπατ βρήκε τον Φαν Βέερτ στο πρώτο δοκάρι, Σάκιτς και Σόουζα όμως απομάκρυναν τον κίνδυνο.

Ισοφάριση με Βίντα – Λύτρωση με Τσούμπερ

Ούσα με την πλάτη στον τοίχο, η ΑΕΚ μπήκε στο δεύτερο μέρος με στόχο να πιέσει για να γυρίσει το παιχνίδι. Η Ένωση όμως έδειχνε επιρρεπής. Μπροστά  αδυνατούσε να νικήσει τον Χουτεσιώτη και στα μετόπισθεν συνέχισε να έχει προβλήματα από τις αντεπιθέσεις των γηπεδούχων που ήταν αποφασισμένοι, όχι μόνο να διατηρήσουν το προβάδισμά τους, αλλά και να το διευρύνουν. Στο 46’ ο τερματοφύλακας του Ιωνικού απέκρουσε εντυπωσιακά μακρινό σουτ του Χατζισαφί, ενώ απάντηση είχε και δέκα λεπτά αργότερα σε κοντινή, διπλή προσπάθεια του Φαν Βέερτ.

Στη συνέχεια ο Αλμέιδα βλέποντας την ομάδα του να μη μπορεί να δημιουργήσει, έβγαλε τον Ολλανδό και τον Σιμάνσκι και έριξε στο παιχνίδι Γκατσίνοβιτς και Φερνάντες, ενώ αργότερα μπήκαν Μάνταλος και Τσούμπερ. Από το 70’ και μετά, η ΑΕΚ άλλαξε την εικόνα της και αύξησε το πρέσινγκ προς τα καρέ του Ιωνικού, ο οποίος, δεδομένου του ξεφουσκώματος του Φατιγκά, οπισθοχώρησε και κλείστηκε.

Στο 75’ η ΑΕΚ έχασε μεγάλη ευκαιρία με τον Γκατσίνοβιτς να σημαδεύει άουτ, ενώ ήταν σε πολύ καλή θέση (ύστερα από πάσα του Τσούμπερ). Ο Γόρδιος Δεσμός λύθηκε στο 82’ με κεφαλιά του Βίντα, ύστερα από εκτέλεση κόρνερ του Φερνάντες, ο οποίος πέντε λεπτά αργότερα έφτιαξε ευκαιρία για τον Μάνταλο, αλλά ο Χουτεσιώτης με σημαντική επέμβαση κράτησε το 1-1. Στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων όμως ο τερματοφύλακας του Ιωνικού δεν είχε τύχη. Ο Μάνταλος έβγαλε υπέροχη κάθετη για τον Τσούμπερ που έγραψε το 1-2, το οποίο ήταν και το τελικό σκορ.

 
 

Η σφυρίχτρα…

Στο 9’ ο πάγκος της ΑΕΚ διαμαρτυρήθηκε για πέναλτι στον Ρότα από τράβηγμα του Βαλεριάνου μέσα στην περιοχή, για το οποίο το VAR (Καραντώνης) δεν ενημέρωσε τον Σιδηρόπουλο. Στο 16’ υπήρξαν φωνές για χέρι-πέναλτι του Τσιγκρίνσκι. Στο 17' Ο Γούλερι σκόραρε για τον Ιωνικό, αλλά το γκολ του ακυρώθηκε, με υπόδειξη του βοηθού, επειδή ο Σεμπά ήταν οφσάιντ στο ξεκίνημα της φάσης. Στο 20’ οι γηπεδούχοι διαμαρτυρήθηκαν για χέρι-πέναλτι του Ρότα, αλλά όπως και στη φάση του Ουκρανού στόπερ, η μπάλα χτύπησε πρώτα στο πόδι του αμυντικού της Ένωσης και μετά πήγε στο χέρι. Στο 42’ οι κιτρινόμαυροι διαμαρτυρήθηκαν για χέρι του Σάκιτς ύστερα από κεφαλιά του Φαν Βέερτ στο πρώτο δοκάρι.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags