Facebook Pixel ΑΕΚ - Νίκος Χρηστίδης: "Ταξί πολυτελείας ο Αραούχο, επισκέπτης στην κουζίνα ο Πινέδα - Από το... καφενείο, στο ξύλο ο Λιβάι"!
Ποδόσφαιρο
| 2023-01-28 18:30:00

"Ταξί πολυτελείας ο Αραούχο, επισκέπτης στην κουζίνα ο Πινέδα - Από... καφενείο, στο ξύλο ο Λιβάι"!

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
"Ταξί πολυτελείας ο Αραούχο, επισκέπτης στην κουζίνα ο Πινέδα - Από... καφενείο, στο ξύλο ο Λιβάι"!

"Η ΑΕΚ του Αλμέιδα πάει ξανά για νταμπλ - Δοξολογία στην Αγιά Σοφιά"! Τρελαμένος με την Ένωση του Αλμέιδα ο Νίκος Χρηστίδης στο Sportdog. Πού θα κριθεί το πρωτάθλημα. Γιατί προβληματίζεται με τον Άρη. Έπρεπε να κατεβεί το πανό με Ολυμπιακό.

Πολύ ικανοποιημένος με τη φετινή εικόνα της ΑΕΚ είναι ο Νίκος Χρηστίδης. Ο ήρωας της ΑΕΚ, στη ρεβάνς με την Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς, στην πορεία μέχρι τα ημιτελικά του UEFA που έκανε η ομάδα το 1977, μίλησε στο Sportdog με αφορμή την αναμέτρηση με τον Άρη, την ομάδα που ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά. Ο παλαίμαχος τερματοφύλακας μίλησε με τα καλύτερα λόγια για την ομάδα του Ματίας Αλμέιδα και στάθηκε στο οικογενειακό κλίμα που δημιούργησε ο Αργεντινός τεχνικός.

Παράλληλα αποθέωσε Αραούχο, Γκαρσία, Πινέδα, Άμραμπατ, Γιόνσον, Σιμάνσκι, Ρότα, Μοκουντί, Τσούμπερ, Μάνταλο και ζήτησε το νταμπλ! «Η ΑΕΚ έχει υποχρέωση να γεμίσει την ιστορία της με τρόπαια. Έχει να πάρει το νταμπλ από το 1978. Δεν πρέπει να μείνει τίποτα στάσιμο», είπε και παρομοίασε το νέο γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια με εκκλησία που πάνε οι πιστοί για να ακούσουν τη δοξολογία.

Θεωρεί όμως σίγουρο, ότι ο τίτλος θα κριθεί στα πλέι οφς, όπου εκτίμησε πως θα δούμε φοβερά παιχνίδια! Διαβάστε τη συνέντευξη που παραχώρησε:

"Με το "Άρης είμαστε" δεν πας μπροστά"

Πως σχολιάζετε τον αποκλεισμό του Άρη από τον Ολυμπιακό;

«Παρακολουθώ πολύ στενά την πορεία του Άρη από τότε που ανέβηκε από τα χωράφια και τα νταμάρια. Εδώ και πέντε χρόνια διαιωνίζεται η ίδια κατάσταση. Είναι η 5η χρονιά που δίνει ο Άρης εξετάσεις για να μπει σε ομίλους Ευρώπης. Το έχω ξαναπεί, ότι αν δεν ήταν ο Καρυπίδης να πάρει την ομάδα θα ήμασταν σήμερα η ουρά του Ηρακλή. Εδώ όμως χρειάζεται μία αναθεώρηση σχεδίων για να βρούμε τον δρόμο μας. Έχασε τον βασικό του στόχο, την κατάκτηση του Κυπέλλου και δεν μπορεί να περάσει ούτε ημιτελικό. Βάσει εικόνας και στα τρία παιχνίδια που έχει παίξει με Ολυμπιακό φέτος, θα μπορούσε να κερδίσει και τα τρία. Έχασε την πρόκριση μέσα στο Χαριλάου, το οποίο δεν μπορεί να μην μας προβληματίζει επίσης. Οι ποδοσφαιριστές του Άρη ως μονάδες είναι ικανότατοι. Ως σύνολο όμως υστερούν. Βλέπουν την εστία σαν σπιρτόκουτο. Τους έχω αποκαλέσει εκκρεμές. Πηγαίνουν πολύ εύκολα από την επιτυχία στην αποτυχία. Εκεί που χαίρεσαι στενοχωριέσαι. Γι'αυτό λέω, ότι πρέπει πρώτα να φτιαχτεί ομάδα δεμένη. Μόνο με το «Άρης είμαστε» δεν μπορείς να πας μπροστά. Επίσης δεν συμφωνώ με τις διαμαρτυρίες για τη διαιτησία. Δεν γίνεται να μας φταίει πάντα η διαιτησία και να κλαίμε σαν τη... Μάρθα Βούρτση. Ο κόσμος έφυγε πολύ στενοχωρημένος από το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό. Ήταν καταφαρμακωμένος».

Πώς σχολιάζετε το πανό που ανέβηκε (σ.σ. κατά του Ολυμπιακού) από τη στιγμή που εδώ και μήνες, οι υγιώς σκεπτόμενοι οπαδοί έχουν.. αρρωστήσει με τη δολοφονία του Άλκη και επικοινωνούν προς πάσα κατεύθυνση, να σταματήσει η ρητορική μίσους που παράγει βία;

«Έτσι είναι χτισμένο το ποδόσφαιρο και η κοινωνία στην Ελλάδα. Έπρεπε να κατέβει αμέσως. Αυτές οι καταστάσεις που λέμε να μην ξαναγίνουν, θα γίνουν και θα ξαναγίνουν. Γιατί ο χώρος του ποδοσφαίρου παράγει δύναμη. Πολλοί θέλουν να την ελέγξουν. Οι χουλιγκάνοι θέλουν να έχουν λόγο. Όλοι θέλουν η ομαδάρα μας να κερδίσει! Αλλά στο τέλος χάνουμε όλοι μαζί».

 

Οικογένεια η ΑΕΚ

Για το παιχνίδι ΑΕΚ-Άρης ποιά εκτίμηση έχετε;

«Οι αγώνες ΑΕΚ-Άρης ήταν πάντα θαυμάσιοι, παιζόταν καλό ποδόσφαιρο. Θα γίνει το ίδιο και φέτος. Τον πρώτο λόγο έχει η Ένωση, επειδή είναι καλύτερη, αλλά αυτό δεν σημαίνει, ότι θα κερδίσει εύκολα. Εγώ αυτό που θέλω είναι να με συγκινήσει το παιχνίδι, να μου δώσει φάσεις, να με εξιτάρει. Η ΑΕΚ είναι μία ομάδα που έχει ένα ολοκληρωμένο και ικανότατο ρόστερ που βρίσκει λύσεις σε οποιοδήποτε πρόβλημα. Ο Άρης έχει τεράστια προβλήματα. Έχει πολλούς τραυματίες και προστέθηκε το κενό του Μανού Γκαρσία».

Συν τοις άλλοις ο Άρης έχασε και Μαντσίνι που πήγε στον Παναθηναϊκό...

«Ο Μαντσίνι έφυγε γιατί η διοίκηση φαίνεται πως έχει ανάγκη από λεφτά. 'Ηταν βαρόμετρο στο παιχνίδι του Άρη. Στη ρεβάνς του Κυπέλλου του Παναθηναϊκού με τον ΠΑΟΚ όμως δεν φάνηκε. Γιατί ήταν ένα ματς χωρίς ποιότητα. Είχε τρέξιμο και μπουνιές. Δεν ήταν ματς για το στυλ του. Είναι όμως φιλόδοξος. Έχει πυξίδα και προσωπικότητα να βρει θέση και ρόλο. Γιατί ο προπονητής μπορεί να σου πει σωστά πράγματα. Εσύ όμως επιλέγεις πως θα παίξεις».

Πού αποδίδετε την πολύ θετική εικόνα της ΑΕΚ φέτος;

«Στο οικογενειακό κλίμα που έχει φτιάξει ο Αλμέιδα. Και προσέξτε, η οικογένεια δεν είναι μόνο παίκτες και προπονητές. Είναι και ο κόσμος μαζί. Όταν ήμουν στην ΑΕΚ και κάναμε πορεία στην Ευρώπη, θυμάμαι, ότι έρχονταν στα ταξίδα μαζί μας, οπαδοί με τις οικογένειές του. Μετά από χρόνια έτυχε να συναντηθώ με παιδιά αυτών των οπαδών. Αυτό ήταν πολύ όμορφο και ζεστό».

 

Παράδειγμα ο Αραούχο!

Επισκέπτης που μπαίνει από την κουζίνα και κάνει γκολ ο Πινέδα.

Ο Αλμέιδα έβαλε στο μπούγιο τον Γκαρσία, για να παίζει ξύλο και να κερδίζει.

Εργατική τάξη Σιμάνσκι-Γιόνσον.

Έβγαλε θυμό ο Τσούμπερ.

Υποχρέωση να δώσει χαρά στον κόσμο ο Μάνταλος.

 

Ποιούς παίκτες της ΑΕΚ ξεχωρίζετε αυτήν την αγωνιστική περίοδο;

«Ο Αραούχο είναι σέντερ φορ. Αλλά τον βλέπουμε να του έχει δώσει ο Αλμέιδα έναν διαφορετικό ρόλο. Κάνει μεγάλη δουλειά για την ομάδα. Τρέχει, μαρκάρει, δίνει ασίστ. Αυτό το πράγμα η ΑΕΚ δεν το παίρνει μόνο από τον Αργεντινό. Το παίρνει και από τους άλλους παίκτες. Αν δεν μπορεί ο Αλμέιδα να πάρει κάτι από έναν, το παίρνει από συνδυασμό παικτών. Για μένα ο Αραούχο δεν σταματά πουθενά. Είναι ένα ταξί πολυτελείας. Σε πάει παντού. Σου δίνει αποτέλεσμα. Ο Αραούχο δίνει το παράδειγμα.

Μετά υπάρχει και ο Πινέδα είναι ο επισκέπτης που έρχεται τη νύκτα από την πόρτα της κουζίνας και σου κάνει το γκολ. Δεν τον παίρνει χαμπάρι κανείς. Ο Λιβάι Γκαρσία είναι εξαιρετικός, ταχύτατος και μαχητικός. Έχει φανταστικό άλμα. Πετά στα σύννεφα. Δεν έχει καμία σχέση με τον Γκαρσία που έπαιζε στα πλάγια. Ως εξτρέμ έπαιζε σαν γέρος στο καφενείο που παραγγέλνει και περιμένει να του φέρουν τον καφέ του να πιει. Τον έβαλε ο Αλμέιδα μέσα στο μπούγιο, να παίζει ξύλο και έδειξε ότι μπορεί για επιθετικός.

Ο Άμραμπατ είναι πολύ καλός, κατέχει το ποδόσφαιρο. Δημιουργεί καταστάσεις και φτιάχνει γκολ. Υπάρχουν και άλλοι. Γιόνσον και Σιμάνσκι είναι η εργατική τάξη. Κάνουν φοβερή δουλειά χωρίς να ακούγονται, αθόρυβοι.

Ο Ρότα είναι από τους παίκτες που είναι επικίνδυνος για κάθε άμυνα σε χρόνο μηδέν. Μπουκάρει από τα πλάγια και κάνει ζημιές. Μου αρέσει από την πρώτη μέρα που τον έβαλε ο Γιαννίκης. Να βελτιωθεί λίγο αμυντικά χρειάζεται, το οποίο και διορθώνεται. Το μπουκάρισμα είναι το δύσκολο, το οποίο και το έχει. Αλλά ο πρώτος του ρόλος είναι η άμυνα. Μου αρέσει και ο Μουκουντί. Δεν είναι παγκόσμιας κλάσης, αλλά είναι παίκτης που δίνει λύσεις στην ΑΕΚ και βελτιώνει μαζί με τον Βίντα (που είναι παγκόσμιας κλάσης) αυτούς που δεν είναι βασικοί δηλαδή τον Μήτογλου και τον Τζαβέλλα.

Επίσης βλέπω με χαρά, ότι ο Τσούμπερ επέστρεψε και επανέρχεται. Άναψε. Δεν του έβγαιναν πολλά πράγματα και με το πείσμα του έδειξε ξανά. Πήρε το ματς στον Ιωνικό. Ένας παίκτης αντιλαμβάνεται ότι έχει υποχρέωση, ότι έχει ατομική ευθύνη. Δεν γίνεται ένας διεθνής Ελβετός να μην μπορεί να παίξει σε ελληνική ομάδα. Τον είδα να θυμώνει. Και είπα “μπράβο ρε μπαγάσα. Έτσι, βγάλε θυμό”.

Επίσης δεν πρέπει να ξεχνώ αυτό το παιδί, τον Μάνταλο. Νιώθει υποχρέωση να δώσει ικανοποίηση στον κόσμο. Αυτό δεν επιτυγχάνεται με τα λόγια. Σκέπτεται ότι έχει ευθύνη. Δεν παίζει για τον εαυτό του, αλλά για το σύνολο. Αυτό όμως το καταλαβαίνουν όλοι πλέον και αποδίδουν. Και πλέον παίρνουμε πράγματα από παίκτες που δεν το περιμένουμε».

 

Εκκλησία η Αγιά Σοφιά

Η ΑΕΚ άρχισε να βγάζει ενθουσιασμό ως ομάδα με την επιστροφή στη Νέα Φιλαδέλφεια! Πόσο σημαντικός παράγων είναι το νέο γήπεδο;

«Τεράστιος! Η ΑΕΚ έφτιαξε ένα γήπεδο που πρέπει να το γεμίζει. Το γήπεδο είναι η εκκλησία του. Οι οπαδοί είναι σαν τους πιστούς που πάνε από το ξημέρωμα το πρωί της Κυριακής στην εκκλησία, για να ακούσουν τη δοξολογία. Σε λίγο καιρό αυτό το γήπεδο πρέπει να φαντάζει μικρό για τις ανάγκες της ΑΕΚ».

Αυτός ο Ναός δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες! Ποιά κέρδη πιστεύετε ότι μπορεί να έχει η Ένωση με το νέο γήπεδο;

«Η ΑΕΚ κάνει μία προσπάθεια για να κατακτήσει το πρωτάθλημα και έχει πιθανότητες να πάρει το νταμπλ, το οποίο δεν είναι τόσο μεγάλη πολυτέλεια! Η ΑΕΚ έχει υποχρέωση να γεμίσει την ιστορία της με τρόπαια. Έχει να πάρει το νταμπλ από το 1978. Δεν πρέπει να μείνει τίποτα στάσιμο. Έχει υποχρέωση στον κόσμο και την ιστορία της. Για μένα πρέπει να προσπαθήσει να κάνει πράξη το σύνθημα του κόσμου! Κύπελλο-πρωτάθλημα».

Πώς βλέπετε τους άλλους συνδιεκδικητές του τίτλου;

«Εδώ και αγωνιστικές φαινόταν, ότι λόγω της πτώσης του Παναθηναϊκού, η ομάδα που θα διεκδικήσει με περισσότερες αξιώσεις το πρωτάθλημα είναι η ΑΕΚ. Στην κούρσα όμως βρίσκονται τέσσερις ομάδες. Ξέρετε πόσο όμορφο είναι αυτό; Ο Όσιμ, όταν ο Παναθηναϊκός ήταν μπροστά στη βαθμολογία και έχασε από τον Ολυμπιακό, ξέρετε τί είπε; Κέρδισε το ποδόσφαιρο. Τρελάθηκαν όλοι. Ο Παναθηναϊκός ψάχνεται να βρει μερικούς παίκτες για να σταματήσει την κατρακύλα. Δεν έκανε στην τύχη κοιλιά. Την περιμέναμε. Πήρε τόσα παιχνίδια στο τέλος των αγώνων. Ο Ολυμπιακός έκανε μία επανεκκίνηση και κατόρθωσε να καλύψει κάποιο έδαφος. Έλα όμως που έχασε έδαφος στο Περιστέρι. Και θα ξαναχάσει βαθμούς. Ο ΠΑΟΚ έχει μία ομάδα που δεν περίμενε κανείς ότι θα έφτανε σε αυτό το επίπεδο. Δεν έγινε ξαφνικά ομαδάρα, αλλά ούτε και ο Παναθηναϊκός έσβησε. To πρωτάθλημα θα κριθεί στα πλέι οφ. Θα γίνουν φοβερά ματς».

 

*** ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η ΑΕΚ... χάρισε τον Γκατσίνοβιτς στον ΠΑΟ λόγω Γιαννίκη - Απόφαση Μελισσανίδη για Λιβάι!

 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags