Η κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος ολοκληρώθηκε την Κυριακή (12/2) με τον Παναθηναϊκό να τερματίζει πρώτος με 61 βαθμούς, την ΑΕΚ να ακολουθεί με 59, τον Ολυμπιακό τρίτο με 56, τον ΠΑΟΚ τέταρτο με 54, τον Άρη πέμπτο με 40 και τον Βόλο έκτο με 39. Βάσει της κατάστασης που διαμορφώθηκε, φαίνεται, ότι οι αγώνες των πλέι οφ (η κλήρωση των οποίων έγινε τη Δευτέρα 13/3) θα έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον, αφού η απόσταση μεταξύ των ομάδων με την κορυφή δεν είναι μεγάλη που σημαίνει, ότι όλα θα παραμείνουν ανοικτά.
Κατά γενική ομολογία η βαθμολογία όπως διαμορφώθηκε σε 26 αγωνιστικές αντικατοπτρίζει την εικόνα του πρωταθλήματος και των ομάδων. Με απλά λόγια είναι δίκαιη. Δηλαδή ο Παναθηναϊκός που ολοκλήρωσε την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος πρώτος, ήταν πρώτος και τις περισσότερες αγωνιστικές και των δύο γύρων. Η ΑΕΚ αντιστοίχως αν και είχε βαθμολογικές απώλειες, επειδή είναι μία νέα ομάδα, πήρε τα πάνω της με την επιστροφή στη Νέα Φιλαδέλφεια, έπαιξε ωραίο ποδόσφαιρο, αλλά σε μερικά παιχνίδια της έλειπε ουσία. Γι’αυτό και δεν κατάφερε να διατηρηθεί πρώτη όταν το «Τριφύλλι» έκανε κοιλιά, μετά την επιστροφή στη δράση από τους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Ο Ολυμπιακός με Μίτσελ βρήκε σταδιακά τα πατήματά του, συμμαζεύτηκε η κατάσταση, απέκτησε τη σοβαρότητα που του έλειπε και κατάφερε να μείνει με αξιοπρέπεια σε τροχιά διεκδίκησης. Ομοίως και ο ΠΑΟΚ μετά από ένα μουδιασμένο ξεκίνημα, κατάφερε να βρει δύναμη και ενέργεια μέσα από τα πιτσιρίκια του που κάνουν τη διαφορά και στέλνουν μήνυμα σε όλες τις ομάδες, ότι μπορούν και να κάνουν πρωταθλητισμό αλλά και να αρχίσουν να παράγουν παίκτες από Ακαδημίες που μπορούν να συμβάλλουν σε αυτό. Ακολούθως Άρης και Βόλος κατάφεραν να βγάλουν εκτός εξάδας υπολογίσιμες δυνάμεις όπως ο Αστέρας και ο Ατρόμητος.
Από τη στιγμή που παραδεχόμαστε ότι η βαθμολογία είναι δίκαιη, σημαίνει, ότι αν το πρωτάθλημα τελείωνε στην 26η αγωνιστική, τότε πρωταθλητής θα ήταν ο Παναθηναϊκός με δευτεραθλήτρια την ΑΕΚ, τρίτο τον Ολυμπιακό και τέταρτο τον ΠΑΟΚ. Τί θα γινόταν όμως, αν στα πλέι οφ ξεκινούσαν με μηδέν βαθμούς και έφερναν τα αποτελέσματα των μεταξύ τους παιχνιδιών στην κανονική διάρκεια; Ποιός θα έβγαινε πρωταθλητής και πώς θα διαμορφωνόταν η κατάσταση; Με την κατάσταση της βαθμολογίας όπως είναι τώρα, ποια θα ήταν η εικόνα της τελικής κατάταξης, αν οι ομάδες έφερναν τα ίδια αποτελέσματα με τα ματς στα μεταξύ τους παιχνίδια στην κανονική διάρκεια;
Τις απαντήσεις μας τις δίνει ένα case study. Δείτε τα αποτελέσματα της μελέτης περίπτωσης που έκανε το Sportdog προκειμένου να εκτιμήσει την τελική έκβαση του πρωταθλήματος.
Δεδομένο 1: Η βαθμολογία της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος αντικατοπτρίζει σε πολύ μεγάλο ποσοστό την εικόνα των ομάδων και τη θέση τους στην κατάταξη.
Δεδομένο 2: Οι ομάδες θα φέρουν στα πλέι οφ τα ίδια αποτελέσματα των μεταξύ τους παιχνιδιών που έπαιξαν στην κανονική διάρκεια.
Υπόθεση 1: Πώς θα διαμορφωνόταν η βαθμολογία αν στα πλέι οφ οι ομάδες ξεκινούσαν με μηδέν βαθμούς και έφερναν τα ίδια αποτελέσματα με τα αντίστοιχα ματς στα μεταξύ τους παιχνίδια που παίχτηκαν στην κανονική διάρκεια;
Υπόθεση 2: Πώς θα διαμορφωνόταν η συνολική βαθμολογία (πρωταθλήματος+πλέι οφ) αν οι ομάδες έφερναν τα ίδια αποτελέσματα με τα αντίστοιχα ματς στα μεταξύ τους παιχνίδια που παίχτηκαν στην κανονική διάρκεια;
Λύση 1: Οι ομάδες ξεκινούν από το μηδέν στα πλέι οφ. Παίρνουν τους βαθμούς από τα αποτελέσματα των μεταξύ τους παιχνιδιών. Στο τέλος παρατηρούμε πως διαμορφώνεται η βαθμολογία.
1η αγωνιστική
Άρης – ΠΑΟΚ 0-0
ΑΕΚ – Παναθηναϊκός 1-0
Βόλος – Ολυμπιακός 0-4
Βαθμολογία
Ολυμπιακός 3
ΑΕΚ 3
ΠΑΟΚ 1
Άρης 1
Παναθηναϊκός 0
Βόλος 0
2η αγωνιστική
Ολυμπιακός – Άρης 1-0
Παναθηναϊκός – Βόλος 2-0
ΠΑΟΚ - ΑΕΚ 2-0
Βαθμολογία
Ολυμπιακός 6
ΠΑΟΚ 4
Παναθηναϊκός 3
ΑΕΚ 3
Άρης 1
Βόλος 0
3η αγωνιστική
Άρης – Παναθηναϊκός 1-2
Βόλος – ΑΕΚ 0-4
Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ 1-2
Βαθμολογία
ΠΑΟΚ 7
Ολυμπιακός 6
Παναθηναϊκός 6
ΑΕΚ 6
Άρης 1
Βόλος 0
4η αγωνιστική
ΑΕΚ – Άρης 3-0
Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 1-1
ΠΑΟΚ – Βόλος 3-0
Βαθμολογία
ΠΑΟΚ 10
ΑΕΚ 9
Ολυμπιακός 7
Παναθηναϊκός 7
Άρης 1
Βόλος 0
5η αγωνιστική
Βόλος – Άρης 2-0
Ολυμπιακός – ΑΕΚ 0-0
ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός 1-2
Βαθμολογία
ΠΑΟΚ 10
Παναθηναϊκός 10
ΑΕΚ 10
Ολυμπιακός 8
Βόλος 3
Άρης 1
6η αγωνιστική
ΑΕΚ – ΠΑΟΚ 2-0
Άρης – Ολυμπιακός 2-1
Βόλος – Παναθηναϊκός 1-5
Βαθμολογία
ΑΕΚ 13
Παναθηναϊκός 13
ΠΑΟΚ 10
Ολυμπιακός 8
Άρης 4
Βόλος 3
7η αγωνιστική
Ολυμπιακός – Βόλος 1-1
Παναθηναϊκός – ΑΕΚ 2-1
ΠΑΟΚ – Άρης 1-0
Βαθμολογία
Παναθηναϊκός 16
ΑΕΚ 13
ΠΑΟΚ 13
Ολυμπιακός 11
Άρης 4
Βόλος 4
8η αγωνιστική
ΑΕΚ – Ολυμπιακός 1-3
Άρης – Βόλος 3-0
Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ 1-1
Βαθμολογία
Παναθηναϊκός 17
ΠΑΟΚ 14
Ολυμπιακός 14
ΑΕΚ 13
Άρης 7
Βόλος 4
9η αγωνιστική
Άρης – ΑΕΚ 0-2
Βόλος – ΠΑΟΚ 0-1
Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 0-0
Βαθμολογία
Παναθηναϊκός 18
ΠΑΟΚ 17
ΑΕΚ 16
Ολυμπιακός 15
Άρης 7
Βόλος 4
10η αγωνιστική
ΑΕΚ – Βόλος 0-1
Παναθηναϊκός – Άρης 1-0
ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 0-0
Βαθμολογία
Παναθηναϊκός 21
ΠΑΟΚ 18
Ολυμπιακός 16
ΑΕΚ 16
Άρης 7
Βόλος 7
Απάντηση 1: Αν οι ομάδες έμπαιναν με μηδέν βαθμούς στα πλέι οφ και έφερναν τα ίδια αποτελέσματα με τα μεταξύ τους παιχνίδια στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, τότε ο Παναθηναϊκός θα τερμάτιζε πρώτος και θα στεφόταν πρωταθλητής. Στις υπόλοιπες θέσεις όμως υπάρχουν εκπλήξεις. Γιατί δεύτερος τερματίζει ο ΠΑΟΚ, τρίτος ο Ολυμπιακός και τέταρτη η ΑΕΚ. Δηλαδή δεν έχουμε τα ίδια δεδομένα με τη βαθμολογία των 26 αγωνιστικών από τις θέσεις 2 μέχρι 4. Οι 5 και 6 διατηρούνται ως έχουν.
Λύση 2: Προσθέτουμε τη βαθμολογία των 26 αγωνιστικών και προσθέτουμε τη βαθμολογία της υπόθεσης 1. Το αποτέλεσμα που διαμορφωνόταν θα ήταν έτσι.
Βαθμολογία
Παναθηναϊκός 82
ΑΕΚ 75
Ολυμπιακός 72
ΠΑΟΚ 72
Άρης 47
Βόλος 46
Απάντηση 2: Με τα τωρινά δεδομένα της βαθμολογίας, αν οι ομάδες έφερναν τα ίδια αποτελέσματα που έφεραν στα μεταξύ τους παιχνίδια κατά την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, τότε τα δεδομένα στην τελική κατάταξη δεν διαφοροποιούνται. Δηλαδή ο Παναθηναϊκός και πάλι θα τερμάτιζε πρώτος, η ΑΕΚ θα διατηρούταν δεύτερη, ενώ Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ θα ισοβαθμούσαν. Η κατάταξή τους στις θέσεις 3-4 θα κρινόταν από την καλύτερη επίθεση. Στις θέσεις 5-6 δεν υπάρχει διαφοροποίηση δεδομένων.
Συμπεράσματα
Συμπέρασμα1: Ο Παναθηναϊκός είναι δίκαια στην πρώτη θέση και στα δύο σενάρια.
Συμπέρασμα 2: Η ΑΕΚ έχασε την πρώτη θέση, στην υπόθεση 1, γιατί στα παιχνίδια με τις ομάδες της 6άδας με τις οποίες θα αναμετρηθεί στα πλέι οφ, δεν έφερε τα αποτελέσματα που έπρεπε των πλέι οφ. Έχασε από τον Βόλο εντός έδρας, ηττήθηκε από τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο, ηττήθηκε από τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα, ηττήθηκε από τον Ολυμπιακό στην έδρα της. Μόνο με τον Άρη είχε το απόλυτο.
Συμπέρασμα 3: Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ επειδή έχουν άλλη εικόνα στα ντέρμπι με την ΑΕΚ την προσπερνούν στη βαθμολογία των πλέι οφ της υπόθεσης 1.
Συμπέρασμα 4: Η υπόθεση 2 μας επιβεβαιώνει, ότι είναι δίκαια η βαθμολογία των 26 αγωνιστικών.
Το Case Study, η μελέτη περίπτωσης δηλαδή, είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο που βοηθά μονάδες ή ομάδες ανθρώπων στην ανάληψη αποφάσεων, μέσα από την ανάλυση των δεδομένων.
Εμείς «τρέξαμε» ένα απλό case study για τα πλέι οφς της Super League, με δεδομένα τα αποτελέσματα που έχουμε. Δεν σημαίνει όμως ότι τα πράγματα θα έρθουν έτσι, γιατί το ποδόσφαιρο είναι παιχνίδι ανατροπών, δεν νικάει ούτε κατακτά πρωτάθλημα, πάντα ο καλύτερος, ενώ πάντα μπορούν να προκύψουν παράμετροι που επηρεάζουν τα δεδομένα. Συνεπώς είναι πιο σύνθεση η κατάσταση.