Ο Κάρλος Νέβα είναι ο εκλεκτός του Ντιέγκο Μαρτίνεθ για το αριστερό άκρο της άμυνας του Ολυμπιακού, ο οποίος σύμφωνα με το ρεπορτάζ θα τον αγοράσει έναντι 2,5 εκατ.Ευρώ. Ο 27χρονος μπακ είναι μία περίπτωση που τον γνωρίζει πολύ καλά ο προπονητής των Πειραιωτών από την κοινή τους θητεία στη Γρανάδα.

Γεννήθηκε στη Σάντα Μαρία, ένα λιμάνι της επαρχίας του Κάντιθ, στις όχθες του ποταμού Γουαδαλέτα, κοντά στα στενά του Γιβραλτάρ, γνωστό από τα ομηρικά έπη! Παρότι Ανδαλουσιανός έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στη Ρεάλ Μαδρίτης. Μάλιστα κυκλοφορεί φωτογραφία του μαζί με τον Ζινεντίν Ζιντάν, σε εφηβική ηλικία από το 2014, στο προπονητικό συγκρότημα της Ρεάλ, στο Βαλντεμπέμπας. 

Δεν έκανε ποτέ όμως το άλμα στην κατηγορία των junior, ίσως γιατί οι Μαδριλένοι δεν διέκριναν την ετοιμότητά του να εξελιχθεί ως ποδοσφαιριστής. Έτσι έφυγε από τη «La Fabrica» και εντάχθηκε στις Ακαδημίες της Σεβίλλης, όπου είχε προπονητή τον θρυλικό επιθετικό της Ρεάλ, Φερνάντο Μοριέντες. Τη σεζόν 2015-2016 έπαιξε με την Sevilla C, την τρίτη ομάδα της Σεβίλλης.

Στη συνέχεια έμεινε ελεύθερος και «ψήθηκε» στις μικρότερες κατηγορίες, αρχικά με τη Μαρμπέγια (2016-2017) και στη συνέχεια με τη θυγατρική ομάδα της Γρανάδα. Στην πρώτη ομάδα προωθήθηκε τη σεζόν 2019-2020 στη La Liga 2.

«Έσβησε» τον Γκριεζμάν σαν ταυρομάχος

Έκανε ντεμπούτο κόντρα στην Αλκορκόν, την τελευταία αγωνιστική της κανονικής διάρκειας (η ομάδα ανέβηκε πρώτη χωρίς μπαράζ). Η εμφάνιση που τον καθιέρωσε ήταν τον Σεπτέμβριο του 2019. Γιατί έκανε την έκπληξη. Και αυτό γιατί ήταν την 4η αγωνιστική κόντρα στη Μπαρτσελόνα, σε ένα παιχνίδι, όπου ο Νέβα κλήθηκε να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά, γιατί ο βασικός Άλεξ Μαρτίνες τραυματίστηκε, ο νεοαποκτηθείς Τούρκος, Κιοϊμπάσι ήταν ανέτοιμος, ενώ ο Κίνι ήταν επίσης νοκ άουτ.

Ο Νέβα άρπαξε την ευκαιρία από τα μαλλιά! Εξουδετέρωσε τον Γκριεζμάν, η ομάδα του επικράτησε 2-0 και από τότε κανείς δεν τον «κούνησε» κανείς από την αριστερή πλευρά, με τον ισπανικό Τύπο να τον χαρακτηρίζει με ταυρομάχο.

Επιβράβευση από Μαρτίνεθ

Έτσι συμπλήρωσε εκείνη τη σεζόν (2019-2020) 29 συμμετοχές και με εντολή του Ντιέγκο Μαρτίνεθ, η Γρανάδα ανανέωσε το συμβόλαιό του μέχρι το 2021, επιβραβεύοντάς τον για την εξέλιξή του και για τα χρόνια της σκληρής του δουλειάς.

Ο παίκτης μονιμοποιήθηκε στην ατμομηχανή της ομάδας της Ανδαλουσίας. Τη σεζόν 2020-2021 έπαιξε και κόντρα στον ΠΑΟΚ στον 5ο όμιλο του Europa League, σε μία διοργάνωση στην οποία η Γρανάδα προχώρησε μέχρι τα προημιτελικά. Εκείνη τη σεζόν κατάφερε να εκτινάξει την αξία του στην ποδοσφαιρική αγορά από τις 800 χιλιάδες σε 5 εκατ.Ευρώ μέσα σε λίγους μήνες.

Όπως καταλαβαίνετε, οι μετοχές του ανέβαιναν κατακόρυφα. Έτσι η Γρανάδα προκειμένου να προλάβει μία πιθανή απόδραση τον Αύγουστο του 2021 του έκανε επέκταση συμβολαίου μέχρι το 2025, με γενναία αύξηση αποδοχών και της ρήτρας αποδέσμευσης. Αξίζει να σημειωθεί, ότι και η δεύτερη ανανέωση ήταν με παρότρυνση του Ντιέγκο Μαρτίνεθ.

Τραυματίστηκε και επέστρεψε… ταύρος

Τη σεζόν 2021-2022 παρότι ξεκίνησε βασικός υπέστη ρήξη χιαστών στο ματς με την Αλαβές, στα τέλη Μαρτίου του 2022, με αποτέλεσμα να χάσει το υπόλοιπο της αγωνιστικής περιόδου, στην οποία κατέγραψε 27 συμμετοχές με 1 ασίστ. Η αποθεραπεία του κράτησε μέχρι την 9η αγωνιστική της σεζόν 2022-2023. Πήρε χρόνο συμμετοχής τη 13η αγωνιστική κόντρα στην Καρταχένα και από τη 14η αγωνιστική εναντίον της Λεβάντε μπήκε ξανά στο αρχικό σχήμα, συνέχισε δυναμικά βασικός με φουλ χρόνο συμμετοχών και τερμάτισε τη σεζόν με 28 παιχνίδια, 2 γκολ και 3 ασίστ.

Όσον αφορά τα αγωνιστικά του χαρακτηριστικά, ο Νέβα ξεκίνησε την καριέρα του ως εξτρέμ και στη συνέχεια οπισθοχώρησε στο αριστερό άκρο της άμυνας. Είναι γρήγορος αμυντικός με επιθετικό προσανατολισμό δεδομένου του παρελθόντος του. Επίσης έχει δυνατό σουτ  χτύπημα. Οι Ισπανοί τον χαρακτηρίζουν αξιόπιστο στα μετόπισθεν και αιχμηρό στην επίθεση. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο του χαρακτήρα του είναι, ότι είναι δουλευταράς, φιλόδοξος και πολύ συγκεντρωμένος στον στόχο του.


*** ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τεράστια έκπληξη στον Ολυμπιακό - Στην έξοδο νέα μεταγραφή, παίκτης 2.5 εκατ. - Τέλος με απόφαση Μαρτίνεθ!