Αν το ποδόσφαιρο αποτελεί… όπιο του λαού, τότε οι μεταγραφές είναι σίγουρα ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία αυτής της εθιστικότατης συνήθειας. Οι προσθαφαιρέσεις είναι ένα… σπορ που μας απασχολεί κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, μπήκαμε όμως στον Σεπτέμβριο, τον πρώτο μήνα του Φθινοπώρου, οπότε ο χρόνος μετράει αντίστροφα… Τί έχουν κάνει μέχρι στιγμής οι Big4; Πόσα χρήματα έχουν ξοδέψει, ποιά είναι τα πιο παχυλά συμβόλαια; Το Sportdog «ψάχτηκε» και παρουσιάζει πολύ ενδιαφέροντα δεδομένα.

ΑΕΚ

Μετά την κατάκτηση του νταμπλ, μετά από 45 χρόνια, η ΑΕΚ ξεκίνησε πολύ δυνατά μεταγραφικά το καλοκαίρι!  Η Ένωση απέκτησε από τη Θέλτα, έναντι 6,5 εκατ.Ευρώ τον MPV της περσινής Super League, γράφοντας ιστορία. Ο Ορμπελίν Πινέδα αποτελεί ακριβότερη μεταγραφή της ομάδας, μετά από εκείνη του Τσιάρτα από το 2000. Υπέγραψε για τέσσερα χρόνια και θα αμείβεται πλουσιοπάροχα με 1,2 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Η επιστροφή του Πόνσε και η υπογραφή συμβολαίου μέχρι το 2027 προκάλεσε επίσης κύματα ενθουσιασμού, λόγω της προηγούμενης θητείας του στην ομάδα του «Δικέφαλου» αετού. Η «κιτρινόμαυρη» ΠΑΕ τα βρήκε με την Έλτσε για την παραχώρηση του Αργεντινού ποδοσφαιριστή, έναντι 3,5 εκατ. Ευρώ, οι αποδοχές του οποίου αγγίζουν το 1,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Επίσης απέκτησε τον Κωνσταντίνο Χρυσόπουλο από τον Άρη, με ένα ποσό της τάξεως των 800.000 Ευρώ, ως μία επένδυση για το μέλλον, καθώς ο 20χρονος υπέγραψε μέχρι το 2028. Η ανανέωση του συμβολαίου του Λιβάι Γκαρσία πάντως, προκειμένου να τον «δέσει» στη Φιλαδέλφεια, την ώρα που η Λανς προσέφερε δεκάδες εκατομμύρια στα πόδια του ήταν άλλη μία σημαντική κίνηση, όχι μεταγραφική αξίζει όμως να σημειωθεί. Γιατί μπορεί η γαλλική ομάδα να έδινε γη και ύδωρ, η ΑΕΚ όμως κοστολογούσε ακριβότερα  τον παίκτη, η αξία του οποίου ανέβηκε κατακόρυφα, μετά την έλευση του Ματίας Αλμέιδα και τη χρησιμοποίησή του ως καθαρού σέντερ φορ.

Για να τον κρατήσει και να βρει πρόταση στα μέτρα της, έπρεπε να κάνει μία γενναία αναπροσαρμογή στο συμβόλαιο του ποδοσφαιριστή από το Τρινιντάντ και Τομπάνγκο. Ο Γκαρσία έπαιρνε ως τώρα 400 χιλ.ευρώ το χρόνο και μετά την πρόσφατη ανανέωση, θα αμείβεται με ένα ποσό μεταξύ 1 – 1,2 εκατ. ευρώ.

Σίγουρα βέβαια απαιτούνται κάποιες κινήσεις ακόμα, για την ενίσχυση της αμυντικής γραμμής. Έχει περιθώριο μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου και μετά μέχρι τις 30 για ελεύθερους παίκτες. Αλλά θα πρέπει να βιαστεί.

Ορμπελίν Πινέδα – 6,5 εκατ.Ευρώ

Εζέκιελ Πόνσε – 3,5 εκατ.Ευρώ

Κωνσταντίνος Χρυσόπουλος 800.000 Ευρώ

Συνολικά: 10,8 εκατ.Ευρώ

Παναθηναϊκός

Ο Παναθηναϊκός, μετά την απώλεια του πρωταθλήματος, έκανε κινήσεις για να δώσει βάθος στο ρόστερ του. Η απόκτηση του Τόνι Βιλένα αποτέλεσε μία από τις πιο δαπανηρές μεταγραφές στην ιστορία του, αφού η Εσπανιόλ έλαβε για τον 28χρονο Ολλανδό χαφ 3 εκατ.Ευρώ. Ο παίκτης θα αμείβεται καθαρά 1,5 εκατομμύριο ευρώ και με τα διάφορα μπόνους, το ποσό θα ανέβει στα 1,8 εκατομμύρια ευρώ!

Ένα πολύ σημαντικό ποσό της τάξεως των 2,5 εκατ.Ευρώ δαπανήθηκε για την αγορά του Γουίλιαν Αράο από τη Φενέρ! Μάλιστα οι  ετήσιες απολαβές του ανέρχονται στα 2 εκ. ευρώ, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες. Οπότε οι απαιτήσεις θα είναι πολύ υψηλές από τον Βραζιλιάνο αμυντικό χαφ, ο οποίος υπέγραψε διετές συμβόλαιο.

Επίσης το Τριφύλλι απέκτησε από την Τρουά, έναντι 1,5 εκατ.Ευρώ  τον Έρικ Πάλμερ-Μπράουν. Ο 26χρονος στόπερ θα λαμβάνει ετήσιες αποδοχές περίπου 700.000 ευρώ, χωρίς τα μπόνους.

Τόνι Βιλένα – 3 εκατ.Ευρώ

Βίλιαν Αράο – 2,5 εκατ.Ευρώ

Έρικ Πάλμερ-Μπράουν – 1,5 εκατ.Ευρώ

Ολυμπιακός

Ο Ολυμπιακός ομολογουμένως ήταν η πιο κινητική ομάδα στις μεταγραφές αυτό το καλοκαίρι, στο οποίο άνοιξε μία νέα σελίδα στο λιμάνι με την έλευση των Αντόνιο Κορδόν- Ντιέγκο Μαρτίνεθ. Ο τελευταίος έφερε νέον αέρα στου Ρέντη, κάτι που διαπιστώνεται από τις μέχρι τώρα ελπιδοφόρες εμφανίσεις των «ερυθρόλευκων».

Ο Ολυμπιακός έκανε αρκετές κινήσεις και ξόδεψε αρκετά χρήματα για μεταγραφές. Το μεγαλύτερο ντιλ ήταν αυτό του Φρανσίσκο Ορτέγκα, μία κίνηση πού κόστισε στον Ολυμπιακό 4,5 εκατ.Ευρώ, με την Βελέζ Σάρσφιλντ εκτός της είσπραξης του ποσού για να παραχωρήσει τα δικαιώματα του 24χρονου αριστερού οπισθοφύλακα κράτησαν και ένα 10% ποσοστό μεταπώλησης.

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομικά μεταγραφή των Πειραιωτών ήταν αυτή του Σαντιάγκο Έσσε. Ο Ολυμπιακός αγόρασε το 90% των δικαιωμάτων του 21χρονου μέσου από την Ουρακάν έναντι 4 εκατ.Ευρώ. Ένα ποσοστό 10% των δικαιωμάτων του, το μετέφερε ο παίκτης στην ομάδα από την Αργεντινή, ενώ ο ατζέντης του παραιτήθηκε των δικαιωμάτων.

Επίσης ο Ολυμπιακός απέκτησε τον 22χρονο Κροάτη επιθετικό, Ιβάν Μπρίνιτς, δίνοντας 1,3 εκατ.Ευρώ στη Μάριμπορ για να τον εντάξει στο ρόστερ του. Επίσης και ο δανεισμός του Σολμπάκεν δεν είναι ανέξοδος, αφού οι «ερυθρόλευκοι» θα κληθούν να πληρώσουν ενοίκιο 1,5 εκατ.Ευρώ στη Ρόμα, η οποία ζητούσε 6-7 εκατομμύρια Ευρώ για να τον παραχωρήσει στη Χόφενχαϊμ, με τον Ολυμπιακό να έχει τη δυνατότητα να αγοράσει τον Νορβηγό ποδοσφαιριστή του χρόνου με 4,5 εκατ.Ευρώ καθώς έχει μπει ρήτρα αγοράς στη συμφωνία.

Φραντσίσκο Ορτέγκα – αγορά 4,5 εκατ.Ευρώ

Σαντιάγκο Έσσε – αγορά 4 εκατ. Ευρώ

Όλα Σολμπάκεν – δανεισμός 1,5 εκατ.Ευρώ

Ιβάν Μπρνιτς – αγορά 1,5 εκατ.Ευρώ

Ντάνιελ Ποντένσε - δανεισμός 1.8 εκατ. Ευρώ

ΠΑΟΚ – Το σίριαλ με Οζντόεφ

Ο ΠΑΟΚ άργησε και ήταν ο περισσότερο φειδωλός στις μεταγραφές. Η μεγαλύτερη κίνηση που έκανε ήταν και η πιο πρόσφατη, αυτή της αγοράς του Κιρίλ Ντεσπότοφ! Η ομάδα της Θεσσαλονίκης έδωσε 3,5 εκατ.Ευρώ στη Λουντογκόρετς, με τον 26χρονο Βούλγαρο εξτρέμ να υπογράφει 4ετες συμβόλαιο. Στην Τούμπα επίσης ήρθε ο Τροστ-Εκόνγκ Νιγηριανολλανδός. Για τον 29χρονο στόπερ  οι ασπρόμαυροι έδωσαν 1 εκατ.Ευρώ στη Γουότφορντ για να τον κάνουν δικό τους μέχρι το 2026.

Το μεγάλο σίριαλ αποτέλεσε η μεταγραφή του Οζντόεφ. Εν τέλει ο ΠΑΟΚ κατάφερε να αποκτήσει τον Ρώσο μέσο πληρώντας 450.000 Ευρώ την Καραγκιουμρούκ. Ο 30χρονος χα, ο οποίος υπέγραψε συμβόλαιο μέχρι το 2025, με δικαίωμα ανανέωσης για έναν ακόμα χρόνο θα αμείβεται με 1,2 εκατ.Ευρώ ετησίως, σύμφωνα με τουρκικές πηγές.

Κιρίλ Ντεσπότοφ – αγοράς 3,5 εκατ.Ευρώ (

Γουίλιαμ Τροστ-Εκόνγκ – αγορά 1 εκατ.Ευρώ

Μαγκομέντ Οζντόεφ – αγορά 450.000 Ευρώ

Πρωταθλητής ο Ολυμπιακός

Με  πρόχειρους υπολογισμούς και χωρίς να έχουμε επίσημα στοιχεία στα χέρια μας, καθώς καμία εταιρεία δεν δημοσιοποιεί οικονομικά δεδομένα, πρωταθλητής στα ποσά που έχουν ξοδευτεί για μεταγραφές το καλοκαίρι είναι ο Ολυμπιακός. Οι Πειραιώτες φέρονται να έχουν δώσει 13 εκατ.Ευρώ για αγορές και δανεισμούς παικτών.

Ακολουθεί η ΑΕΚ που όπως όλα δείχνουν έχει κάνει κινήσεις αξίας 10,8 εκατ.Ευρώ. Τρίτος είναι ο Παναθηναϊκός που φαίνεται, ότι έχει ξοδέψει ένα ποσό στα 7 εκατ.Ευρώ. Τελευταίος από τους Big4 έρχεται ο ΠΑΟΚ που έχει δώσει περίπου 5 εκατ.Ευρώ για μεταγραφικές κινήσεις.

Όλοι μαζί πάντως, αν κάνουμε τις προσθέσεις έχουν δώσει περίπου 36 εκατ.Ευρώ για απόκτηση ποδοσφαιριστών. Φυσικά το ποσό θα εκτιναχθεί στα ύψη αν συνυπολογίσουμε συμβόλαια, ευφορία και άλλα λοιπά.


*** ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: "Σκούπα" στον Ολυμπιακό μετά τον Ποντένσε - Ο επόμενος που φεύγει μαζί με Χουάνγκ - Top ονόματα στη λίστα!