Το ιδιότυπο 4-2-2-2 που έχει λανσάρει o Μαρτίνεθ στον δικό του Ολυμπιακό, αποδεικνύεται άκρως παραγωγικό, αρκετά ελκυστικό και κατά διαστήματα εντυπωσιακό. Είναι αυτό που... πιστώνεται την τρίτη 4άρα, με την οποία κέρδισε ο Ολυμπιακός στο Καραϊσκάκης και την νεοφώτιστη Κηφισιά αλλά και που προκαλεί την βεβαιότητα πως οι νίκες με μεγάλα σκορ θα αποτελούν τον φετινό κανόνα κόντρα σε τέτοιους αντιπάλους.

Είναι επίσης αλήθεια πως στο εν λόγω σύστημα δυσκολεύονται να προσαρμοστούν οι αντίπαλες ομάδες, ειδικά όταν μιλάμε για ...Superleague. Αυτό, λοιπόν, αυτομάτως γίνεται μεγάλο πλεονέκτημα για τον νέο Ολυμπιακό του Ισπανού κόουτς, κάτι που αποτυπώνεται μέχρι τώρα και στα αποτελέσματα αλλά και τα σκορ. Βέβαια από την άλλη απαιτεί υψηλές εντάσεις και αθλητικότητα στο παιχνίδι του κάτι που είναι λογικό να φέρνει κούραση. Όταν λοιπόν αυτή εμφανίζεται σχετικά νωρίς μικραίνει την διάρκεια και χρειάζεται διαχείριση..

Το 4-2-2-2 του Μαρτίνεθ κολλάει με τα χαρακτηριστικά αρκετών βασικών παικτών του Ολυμπιακού , τους οποίους βολεύει, αλλά θα πρέπει να έχει και παίκτες που ερχόμενοι από τον πάγκο θα μπορούν να το υπηρετήσουν και να ανταπεξέλθουν στον ίδιο βαθμό. Για παράδειγμα οι Χέσε και Μαντί δεν έχουν...αντικαταστάτη, δεν υπάρχει ανάλογων χαρακτηριστικών και ποιότητας τρίτος κεντρικός χαφ, που θα υποστηρίξει με επιτυχία αυτό το πολύ απαιτητικό σύστημα της υψηλής έντασης/πίεσης. Ή οι συγκεκριμένοι στόπερ δεν αντέχουν άμυνα σε ψηλά μετρα και όταν χαθεί η μπάλα μπορεί ακόμη και η Κηφισιά να βγάλει δυο, τρεις κόντρες κίνδυνος, θάνατος ( στην αρχή του αγώνα)!!!

Από εκεί και πέρα δικαιολογημένα ο Μαρτίνεθ πήγε σε μεγάλο rotation αλλά ακόμα και έτσι επιβεβαίωσε η ομάδα του πώς είναι σε καλό δρόμο και πώς όταν προσαρμοστούν όλοι εκείνοι οι παίκτες που αποκτήθηκαν και μπαίνουν σταδιακά στο κάδρο τα πράγματα θα γίνουν ακόμη καλύτερα. Ο Ποντένσε για παράδειγμα, την πρώτη του ασίστ κόντρα στην ΑΕΚ ακολούθησε χθές το πρώτο του γκολ. Χθές πάντως ήρθε η σειρά του Σολμπάκεν να ξεκινήσει στην ενδεκάδα, με τον Νορβηγό να μην έχει την κλειστή ντρίμπλα του Πορτογάλου εξτρέμ αλλά να είναι πολύ θετικός οσο άντεξε. Έχει ταχύτητα, ξέρει να κινείται στους χώρους, είναι καλός στο επιθετικό transition, συνεισφέρει στην πίεση ψηλά. Ποιοτικός...

Πάμε να δούμε ξεχωριστά και τρεις συγκεκριμένους ερυθρόλευκους:

ΣΚΑΡΠΑ: Εμφανίστηκε ξανά πολύ ... μελαγχολικός στο παιχνίδι του, με αποτέλεσμα να μελαγχολούν και οι φίλοι των ερυθρόλευκων αφού ο παίκτης που βλέπουν δεν έχει σχέση με τον σταρ Σκάρπα που είχε αναδειχθεί με τη Φλαμένγκο κορυφαίος παίκτης του βραζιλιάνικου πρωταθλήματος, πριν από ένα χρόνο. Ο Σκάρπα είναι εμφανές πως έχει επηρεαστεί, τον πήρε από κάτω, η ... αποτυχία του να προσαρμοστεί και να παίξει με την Φόρεστ στην Πρέμιερ Λιγκ. Είναι αναμφισβήτητα τα πολύ ποιοτικά τεχνικά χαρακτηριστικά του αλλά όλα τα κάνει πολύ αργά. Λες και το μυαλό του είναι κάπου αλλού και όχι στον Ολυμπιακό και την Superleague. Το μόνο σίγουρο είναι για το Βραζιλιάνο πως ακόμα βρίσκεται εκτός ρυθμού..

ΕΛ ΚΑΑΜΠΙ: Πάλι σκόραρε, αυτή την φορά από το σημείο του πέναλτι, με μια ψύχραιμη, πολύ άνετη, καλοκτυπημένη εκτέλεση Πανένκα. Ήταν το τρίτο του γκολ στο πρωτάθλημα και μάλιστα σερί ενώ στον συνολικό λογαριασμό του έφτασε ήδη τα 7 σκοραρίσματα. Μάλιστα τα 4 από αυτά σημείωσε μέσα στις 8 τελευταίες ημέρες, κόντρα σε ΑΕΚ, Φράιμπουργκ και Κηφισιά. Ομολογουμένως εντυπωσιακό ξεκίνημα από τον συμπαθέστατο και αθλητικότατο Μαροκινό φορ -σκόρερ, έχοντας δικαιωματικά αφήσει στο... περιθώριο τον δημοφιλή συμπατριώτη του Ελ Αραμπί, των 2.000.000 ευρώ συμβόλαιο αλλά και της πολύ μεγάλης προσφοράς στους "ερυθρόλευκους" τα προηγούμενα χρόνια. Ο Ελ Κααμπί όντως μπορεί να μην έχει την ποιότητα/"μπαλλοσύνη" του Ελ Αραμπί αλλά έχει τους... κοχόνες του Ελ Αραμπί!! Σκόρερ και οι δυο Μαροκινοί, με τον Ελ Αραμπί να είναι... καλλιτέχνης και με τον Ελ Κααμπί να είναι πιο αθλητικός, με μεγαλύτερο δυναμισμό, πιο... παλικάρι!!! Είναι γεγονός πως ο Ελ Κααμπί δεν έχει την ντρίμπλα ή την ικανότητα στο συνδυαστικό παιχνίδι βγαίνοντας μακριά απο την περιοχή, του Ελ Αραμπί. Ο "δυναμίτης" Ελ Κααμπί όμως, είναι περισσότερο του... one touch μέσα στο "κουτί", εκεί που έχει την αίσθηση του γκολ και ξέρει να παίρνει καλές τοποθετήσεις ενώ δεν φοβάται να βάλει το πόδι ή το κεφάλι ανάμεσα στα αντίπαλα στόπερ και γενικότερα δεν χαμπαριάζει δείχνει ατρόμητος και αυθεντικά... μάτσο!!!! Ο Ελ Κααμπί εχει και κάτι άλλο που διακρίνει τους σύγχρονους φορ, λόγω των εντάσεων και της αποφασιστικότητας που τον διακρίνει, πρεσάρει με τέρμα τα γκάζια... ξεπατώνοντας τους αντίπαλους αμυντικούς. Μαζί με τον Μασούρα ως επιθετικό δίδυμο είναι το "μυστικό" του Μαρτίνεθ στο να αποδίδει εξαιρετικά το 4-2-2-2 αφού πιέζουν απο ψηλά και με μεγάλη ένταση..

ΤΖΑΚΣΟΝ ΠΟΡΟΖΟ: Έπρεπε να φτάσει η 5η αγωνιστική, το ματς με την Κηφισιά στο Καραϊσκάκης για να κάνει το 16λεπτο ντεμπούτο του στη Super League με τα ερυθρόλευκα ο 23χρονος στόπερ. Για τον διεθνή Εκουαδοριανό που αποκτήθηκε δανεικός από την Τρουά αλλά δεν παίζει (ακόμη τουλάχιστον) στον Ολυμπιακό, μου μεταφέρθηκε πρόσφατα από ειδικούς της διεθνής πιάτσας agents πως έχει καλά στοιχεία. Και ότι είναι καλύτερος, για την ακρίβεια πιο "ψηλοτάβανος" ποιοτικά του πρώην παρτενέρ του στην Τρουά, Πάλμερ Μπράουν, τον οποίο αγόρασε αντί 1.500.000 ο Παναθηναϊκός την ίδια ημέρα που οι ερυθρόλευκοι πήραν τον Πορόζο. Ψιλοαπορούν μάλιστα που δεν έχει βρεί χρόνο συμμετοχής στο ερυθρόλευκο κέντρο άμυνας ούτε ως αλλαγή, ειδικά με την τωρινή του στελέχωση. Χωρίς να σημαίνει κάτι, ο Πορόζο είναι και ο στόπερ του Ολυμπιακού σήμερα με την μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία (3.000.000). Οι Φρέιρε (2,5 εκατ.), Ρέτσος και Ντόι (από 2 εκ.)ακολουθούν. Για να είμαστε δίκαιοι ο Πορόζο, που υπολογίζεται και ως δεξιός στόπερ έχει πέσει και πάνω σε έναν σούπερ φετινό Ρέτσο (μέχρι τώρα). Για να μην το κουράζω περισσότερο πάντως το θέμα με τον Πορόζο, που σπάνια βρίσκεται και στον πάγκο ως εναλλακτική, είχε να κάνει με το ότι πιάνει θέση ξένου. Πώς μεταφράζεται αυτό; Για να μπει ο Πορόζο θα πρέπει να βγει ή να μην είναι διαθέσιμος ένας εκ των Ελ Κααμπί, Χέσε, Καμαρά, Ροντινέι, Ορτέγκα , οι οποίοι είναι βασικούρές ή θεωρούνται εν δυνάμει βασικοί. Για του λόγου το αληθές, κόντρα στην Κηφισιά που απουσίαζε ο τραυματίας Χέσε, ο Πορόζο μπήκε αποστολή πήρε και την πρώτη του συμμετοχή στο πρωτάθλημα,, μπαίνοντας στο παιχνίδι αλλαγή στο τέλος...

*** ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: "Τρομάζει" ο Ολυμπιακός - Βρήκε… Χασάν ο Μαρτίνεθ, εξέδρα ο Ελ Αραμπί - Καμπανάκι για Αλεξανδρόπουλο