Η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς έχει ήδη τις συνέπειές της στον αθλητισμό. Ομάδες έχουν προβλήματα, παίκτες σκοτώνονται, οι ξένοι αθλητές αποχωρούν από τη χώρα και έχει αρχίσει και θυμίζει λίγο την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία με όλες τις ρωσικές ομάδες να αποκλείονται από τις διεθνείς διοργανώσεις.

Τα αθλήματα δεν είναι απομονωμένα από την κατάσταση που επικρατούν αυτή τη στιγμή μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Υπάρχουν χιλιάδες νεκροί και τραυματίες, ανάμεσα τους και άνθρωποι των σπορ.

Ο πόλεμος επηρεάζει τον αθλητισμό

Μετά την επίθεση της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς, μια σύγκρουση που έχει πολλά χρόνια ιστορίας έχει αναβιώσει και στοχεύει να ξεκινήσει ένα νέο και δύσκολο κεφάλαιο. Οι εντάσεις αυξάνονται και ολόκληρος ο κόσμος κοιτάζει με φόβο τι συμβαίνει στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο αθλητισμός έχει ήδη υποστεί τις πρώτες συνέπειες του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς και η πρώτη μεγάλη διοργάνωση που έκανε κίνηση ήταν η Ευρωλίγκα. Με επίσημη ανακοίνωση της έκανε γνωστή την αναβολή δύο αγώνων που θα διεξαχθούν τις επόμενες ημέρες Της Μακάμπι Τελ Αβίβ με την Αρμάνι Μιλάνο και το Χάποελ Τελ Αβίβ - Γουλβς για το Eurocup.

Η εγκατάσταση στην Κύπρο

Οι ξένοι παίκτες της Μακάμπι Τελ Αβίβ ξεσπιτώθηκαν και βρίσκονται ήδη στην Κύπρο και αναμένεται και η υπόλοιπη ομάδα. Οι Ισραηλινοί αθλητές θα μεταβούν αργότερα, όταν θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν την ασφάλεια των οικογενειών τους.

Η Euroleague μελετά ακόμα και το ενδεχόμενο η Μακάμπι Τελ Αβίβ να αγωνιστεί κανονικά στην Κύπρο .

Η UEFA ακολούθησε τη Euroleague

Η UEFA ακολουθεί τα βήματα της Euroleague και διακόπτει όλους τους αγώνες που σχετίζονται με το Ισραήλ. Ανακοίνωσε την αναβολή όλων των αγώνων που σχετίζονται με την εθνική ομάδα του Ισραήλ και τις κατώτερες κατηγορίες της.

Νέα ημερομηνία περιμένει ο αγώνας του Ισραήλ με την Ελβετία, για τα προκριματικά του Euro 2024, ένα ματς που επρόκειτο να διεξαχθεί την ερχόμενη Πέμπτη. Ο αγώνας μεταξύ Ισραήλ και Κοσόβου την ερχόμενη Κυριακή, ενδέχεται να αναβληθεί τις επόμενες ώρες.

Εκτός αυτού, έχουν αναβληθεί όλοι αγώνες του Ισραήλ κάτω των 21 ετών με την Εσθονία και τη Γερμανία. Το διάλειμμα αναμένεται να είναι μεγάλο και δεν υπάρχει ημερομηνία επιστροφής του ποδοσφαίρου στη χώρα της Μέσης Ανατολής.

Οι θάνατοι που συγκλόνισαν

Ήδη κάποιοι προπονητές έχουν χάσει τη ζωή τους, όπως και ο Λιόρ Ασουλίν. Ο πρώην παίκτης του Απόλλωνα Λεμεσού δολοφονήθηκε από ομάδα της Χαμάς μετά την επίθεση στο Ισραήλ και η σωρός του εντοπίστηκε σε δάσος μετά από αρκετές ώρες αναζήτησης. Δολοφονήθηκε μαζί με πολλούς άλλους πολίτες και την ώρα της επίθεσης ο Ασουλίν γιόρταζε τα 43α γενέθλιά του.