Με «new entries» στην πρώτη 8άδα, τις Άστον Βίλλα, Τόττεναμ, Ουέστ Χαμ και Μπράιτον, ανά πάσα στιγμή έτοιμες να βάλουν τρικλοποδιά και να εκθρονίσουν παραδοσιακές δυνάμεις ή, οικονομικά μεγαθήρια όπως μία Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ή μία Τσέλσι που ξόδεψαν, μαζί, σχεδόν 2 δις για τη μιζέρια μίας 7ης και μίας 10ης θέσης.
Απ’ αυτές τις τέσσερις, νέες εισβολείς, τα Oscar του 1ου γύρου κερδίζουν μέχρι στιγμής επάξια δύο από τις πέντε, μπορεί και περισσότερες «γαλάζιο- μοβ» του αγγλικού football. Η Άστον Βίλλα, γιατί εάν δεν πετούσε στα σκουπίδια το 0-2 του «Ολντ Τράφορντ» τελικά χάνοντας 3-2 από τη Γιουνάιτεντ θα μοιραζόταν σήμερα την κορυφή μαζί με τη Λίβερπουλ. Και, ακόμη περισσότερο απρόσμενα η Ουέστ Χαμ για την οποία το 2023, και ειδικότερα ο τελευταίος μήνας του χρόνου θα μείνουν αξέχαστοι στους φιλάθλους μίας ομάδας που, σε 128 χρόνια ύπαρξης μπορεί να μην πανηγύρισε ποτέ την κατάκτηση ενός πρωταθλήματος, παρά μόνο τριών Κυπέλλων, ενός Κυπελλούχων και ενός Conference League.
Από τις φωτογραφίες του ανοιξιάτικου θριάμβου σε βάρος της Φιορεντίνα, που χάρισε στους «Hammers» τον πρώτο τους ευρωπαϊκό τίτλο σε 40 χρόνια απαθανατίστηκε, για πάντα το στιγμιότυπο με τον τότε αρχηγό Ντέκλαν Ράις να σηκώνει το κύπελλο ή να ποζάρει, μ’ ένα πλατύ χαμόγελο δίπλα του. Απόλυτα λογικό από τη μία, απόλυτα όμως και παράδοξο από την άλλη γιατί ενάμιση μετά από εκείνον τον τελικό, το 24χρονο σύμβολο των «Σφυριών» μετακόμιζε λίγο πιο πέρα, στη διπλανή Άρσεναλ αδυνατώντας, εκείνος, αλλά και η ομάδα του ν’ απορρίψουν την μάξι προσφορά 116εκ. ευρώ (+ bonus). Η Ουέστ Χαμ δεν τα έβαψε μαύρα, το αντίθετο: επένδυσε τα χρήματα σε τέσσερις παίκτες, τους Κούντους, Πράους, Άλβαρεζ, Μαυροπάνο και όχι μόνο ολοκλήρωσε τον πρώτο γύρο με το ρεκόρ των 33ων βαθμών, αλλά βιώνοντας παράλληλα τον καλύτερο μήνα από τότε που ο Ντέιβιντ Μόγιες κάθεται στον πάγκο της.
Νίκη στην έδρα της Τόττεναμ (1-2), νίκη με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (2-0) και, ακόμη σημαντικότερη νίκη, πάλι μες στο Λονδίνο, 0-2 σε βάρος της Άρσεναλ, και του Ντέκλαν Ράις με γκολ (μάλιστα το πρώτο του) και από τον διεθνή Έλληνα, κεντρικό αμυντικό Κωνσταντίνο Μαυροπάνο που, πριν αποκτηθεί από τη Στουτγκάρδη με 25εκ. ευρώ, αγωνιζόταν έως πρόπερσι στην… Άρσεναλ. Λεπτομέρειες το εάν, ενδιάμεσα η Ουέστ Χαμ δέχτηκε μία ξεγυρισμένη 5άρα από τη Φούλαμ, στο πρωτάθλημα και άλλη μία, στο Λιγκ Καπ από τη Λίβερπουλ, όσο το γεγονός ότι, το παιχνίδι όπου έπρεπε πάση θησεία να κάνει καλή εντύπωση, το κέρδισε και μάλιστα με πανηγυρικό τρόπο.
Από τις λεγόμενες «μικρές», όπως η Μπράιτον, που επίσης μοσχοπούλησε τους δύο καλύτερούς τους παίκτες, Μακ Άλιστερ και Καϊσέντο, αλλά βρίσκεται πιο πάνω από την Τσέλσι, Ουέστ Χαμ και Τόττεναμ, με 4 νίκες στα τελευταία πέντε παιχνίδια είναι αυτή την περίοδο και οι πλέον φορμαρισμένες ολόκληρης της Premier League. Τώρα, το γιατί να συγκαταλέγεται και ένα τόσο μεγάλο όνομα σαν την Τόττεναμ στη λίστα το «μικρών» οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στο ότι έχει να κατακτήσει πρωτάθλημα από το μακρινό 1961, όταν ακόμη ο σημερινός της προπονητής, Έλληνο- Αυστραλός, Άγγελος Ποστέκογλου ήταν ακόμη… -4 (ετών) και κυρίως γιατί, παρόλο που επίσης πούλησε, στη Μπάγερν Μονάχου τον μεγαλύτερό της σκόρερ όλων των εποχών, Χάρι Κέιν παραμένει σε απόσταση βολής από τις Σίτι και Άρσεναλ η οποία, χάνοντας από Ουέστ Χαμ, και μετά «καπάκι» από τη Φούλαμ πέταξε στα σκουπίδια ένα διπλό match- point για να βρεθεί μόνη στην κορυφή.
Το ηθικό δίδαγμα, λοιπόν των αποκαλούμενων «μικρών», που μοιάζουν να έχουν προσβληθεί από το σύνδρομο της «Λερναίας Ύδρας», που όσα κεφάλια και αν της έκοβαν, άλλα τόσα ξανά γεννούσε, αφενός είναι ότι, σε μία ομάδα τα χρήματα δεν είναι το παν, αφετέρου ότι ουδείς παίκτης είναι αναντικατάστατος, αρκεί να υπάρχουν ο σωστός προγραμματισμός και οι έξυπνες, με την έννοια των φθηνών επενδύσεων.