Η νίκη δεν ήρθε, στο φινάλε μάλιστα θα μπορούσε να έχει έρθει και η ήττα, αλλά ο Ολυμπιακός φεύγει από τη Λεωφόρο με μία βαθιά ψυχολογική ανάσα. Οι Ερυθρόλευκοι αντέδρασαν μετά το σερί αρνητικών αποτελεσμάτων (αν και η αντίδραση είχε φανεί ήδη από το 2ο ημίχρονο με την ΑΕΚ και την ανέκοψαν... οι διαιτητές) και έστειλαν μήνυμα ότι κανείς δεν μπορεί να τους ξεγράψει από τώρα.

Ο Ολυμπιακός έπαιξε τον Παναθηναϊκό στα ίσια, δείχνοντας ότι δεν απέχει τόσο πολύ, για την ακρίβεια μάλλον... καθόλου, από τον αιώνιο αντίπαλό του. Θα πάει στο ρεβάνς του Φαλήρου χωρίς φόβο, γνωρίζοντας ότι έχει όλα τα φόντα να πάρει την πρόκριση κόντρα σε μία ομάδα, τα κουμπιά της οποίας έχει βρει ο Κάρλος Καρβαλιάλ όπως φάνηκε ξεκάθαρα στο πρώτο ημίχρονο.

Ο Πορτογάλος τεχνικός ρίσκαρε με την αρχική ενδεκάδα. Τόλμησε να αφήσει στον πάγκο βαριά ονόματα (Φορτούνης, Ποντένσε), έχοντας ένα ξεκάθαρο αγωνιστικό πλάνο στο μυαλό του. Η στόχευση ήταν συγκεκριμένη και εστιασμένη στην πίεση, τόσο ψηλά όσο και στον χώρο του κέντρου, ώστε να εκμεταλλευτεί ο Ολυμπιακός τη ροπή της "πράσινης" αμυντικής πεντάδας στο λάθος. Η τριάδα των Ρίτσαρντς, Μασούρα, Αλεξανδρόπουλου το πέτυχε αυτό με τρόπο πολύ πιο αποτελεσματικό από ό,τι θα μπορούσε να το κάνει το δίδυμο Φορτούνη-Ποντένσε στο πλάι του Μασούρα. Ο Ολυμπιακός πίεσε με πολύ μεγάλη ένταση χωρίς να διστάσει να ανεβάσει τις γραμμές του πολύ ψηλά και να πρεσάρει ακόμα και τον αντίπαλο τερματοφύλακα.

Ο Λοντίγκιν λίγο έλειψε να την... πατήσει σε δύο περιπτώσεις, ενώ στο 25' ο Κώτσιρας έκανε "δώρο" την μπάλα στον Μασούρα υπό την ασφυκτική πίεση του Ρίτσαρντς και ο Έλληνας επιθετικός απέτυχε να σκοράρει στην πρώτη μεγάλη ευκαιρία του αγώνα. Τέσσερα λεπτά αργότερα (29') παραλίγο να γίνει η ζημιά με τον Μασούρα να εκμεταλλεύεται λάθος των Αράο-Μλαντένοβιτς αυτή τη φορά και τον Ρίτσαρντς να πατά περιοχή σαν φορ, αλλά τον Κώτσιρα να κάνει τεράστια επέμβαση. Την ίδια στιγμή η τοποθέτηση του Αλεξανδρόπουλου μπροστά από τους Έσε-Καρβάλιο έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να αποκοπεί εντελώς ο Πέρεθ από την επιθετική ανάπτυξη, καθιστώντας τον Παναθηναϊκό κομμένο στη μέση και εντελώς προβλέψιμο.

 

Στο δεύτερο ημίχρονο οι Πράσινοι πάτησαν περισσότερο μπάλα και το πρέσινγκ του Ολυμπιακού δεν ήταν δυνατόν να γίνει με ανάλογη ένταση, αφού είχαν ξοδευτεί πολλές δυνάμεις στο πρώτο μέρος. Ακόμα κι έτσι ωστόσο, σε καμία περίπτωση ο Ολυμπιακός δεν υπέφερε από τον αντίπαλό του. Πλήρωσε τελικά μία στημένη φάση, τομέας στον οποίο... κάτι πρέπει να γίνει, αφού τα τρία τελευταία γκολ που έχουν δεχθεί οι Ερυθρόλευκοι (από ΑΕΚ και Παναθηναϊκό) προήλθαν από κόρνερ!

Έχοντας το προβάδισμα με 1-0 και γνωρίζοντας ότι δεν μπορούσε να πορευθεί με ανάλογα τρεξίματα για 90 λεπτά, ο Καρβαλιάλ έκανε αλλαγές από νωρίς στο δεύτερο ημίχρονο. Ο εξαιρετικός Ρίτσαρντς έκανε την πρώτη του μεγάλη εμφάνιση στον Ολυμπιακό και θα αποτελέσει... μεταγραφή εν όψει δεύτερου γύρου. Δεν μπορούσε όμως να αντέξει σε αυτούς τους ρυθμούς για πολύ ακόμα και έτσι αντικαταστάθηκε από τον Ποντένσε, με τον Καρβαλιάλ να στοχεύει στις αντεπιθέσεις. Ο Καμαρά μπήκε στη θέση του Αλεξανδρόπουλου έχοντας ακριβώς τον ίδιο ρόλο και συνολικά η αντίδραση του Καρβαλιάλ κρίνεται σωστή. Έκανε τις αλλαγές που έπρεπε όταν έπρεπε ώστε να μην αφήσει τον Παναθηναϊκό να κυριαρχήσει.

Αξίζουν τα εύσημα στον Πορτογάλο τεχνικό γιατί έκανε προπονητικό "ματ" και αιφνιδίασε τον Τερίμ, αν και θεωρητικά ήταν πολύ πιο απλό για τον Τούρκο να τον αιφνιδιάσει αφού δεν βρίσκεται στον πάγκο του Παναθηναϊκού παρά μόνο λίγες εβδομάδες. Όπως επίσης, "μπράβο" αξίζει ο Ντόη, που ήταν σαφώς πιο σταθερός από ό,τι ο Μπιανκόν με την ΑΕΚ, αλλά και ο... τελειωμένος Καρβάλιο, που από δεκάρι έγινε αμυντικό χαφ και έδωσε απαντήσεις απόψε!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δύο στα... δύο ο Τερίμ, η μεγάλη διαφορά με Γιοβάνοβιτς - Κέρδος ένας παίκτης για ΠΑΟ, "φωνάζει" για μεταγραφή