Facebook Pixel Φανέλα ιδιαίτερη
| 2012-02-09 21:10:00

Φανέλα ιδιαίτερη

Φανέλα ιδιαίτερη

Ο οπαδός της Μπαρτσελόνα θα ξεχωρίζει πάντοτε! Όχι γιατί αυτή την εποχή κερδίζει η ομάδα του. Αλλά επειδή η ιστορική προέλευσή του καθιστά στην ιδιοσυγκρασία του ιδιαίτερη. Γράφει ο Αντώνης Κατσαρός.

Γι αυτό και δεν τρελαίνεται να ξέρει πως η ομάδα του είναι η πρώτη της Ευρώπης, στη λίστα εκείνων που υπολογίζονται με βάση τα έσοδά τους. Αυτό που τον «καίει» περισσότερο, αφορά στη συνέπεια με την οποία η εκάστοτε διοίκηση του κλαμπ ακολουθεί τις αρχές και τις αξίες του συλλόγου. Οι οποίες είναι απολύτως συνδεδεμένες με τις ιστορικές καταβολές της περιοχής. Κι όταν μιλάμε για περιοχές στην Ισπανία είναι σαν να λέμε «άλλη χώρα»! Η νοοτροπία σε αυτό το μέρος δεν κάνει λόγο για τζίρους εντυπωσιακούς, ούτε απαιτεί υπερπαραγωγή στο «πρωτάθλημα» του μάρκετινγκ. Γι αυτό και δεν προκύπτει ίχνος στεναχώριας όταν δημοσιεύεται με κάθε επισημότητα ο πίνακας με τα μεγαλύτερα έσοδα της προηγούμενης σεζόν.

Πρώτη λοιπόν η Ρεάλ Μαδρίτης και δεύτερη η Μπαρτσελόνα, για δεύτερη συνεχή φορά. Η εξήγηση απλή. Εκτός των εισιτηρίων και των τηλεοπτικών συμβολαίων, που είναι δύσκολο να διαπιστωθεί σημαντική μεταξύ τους απόσταση, οι Μαδριλένοι υπερτερούν στις χορηγίες και τα εμπορικά δικαιώματα. Λόγω φιλοσοφίας και όχι επειδή οι Καταλανοί αδυνατούν να συγκεντρώσουν χρήματα ! Αυτή είναι άλλωστε η εξήγηση που η δική τους περιοχή προβάλλει ως διαφορετική, ακόμα κι αν της στοιχίζει τελικά σε ευρώ και δολάρια.

Η διαφορά των 30.000.000 ευρώ υπέρ των Καστιγιάνων, στα δυσθεώρητα οικονομικά ύψη του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, δεν καθιστούν τους «μπλαουγκράνα» προβληματικούς. Αντιθέτως τα αφήνουν εν γνώσει τους στη άκρη, προκειμένου να επενδύσουν- επικοινωνιακά και ρεαλιστικά- στο σλόγκαν της εντοπιότητας. Όσα χρόνια κι αν περάσουν, όσοι τίτλοι κι αν κατακτηθούν. Οι οπαδοί της δεν υπάρχει περίπτωση να την εγκαταλείψουν. Ακόμα και στις κατά καιρούς αγωνιστικές της κάμψεις. Καθώς αυτές έχουν λιγότερη σημασία και αξία από τις διαφορές, οι οποίες επισημάνθηκαν κοινωνικά από τον Ισπανικό εμφύλιο έως και σήμερα. Τις συνέπειες του οποίου περιγράφει και ο Τσώχος στο διπλανό σημείωμα.

Η τριετία της κοινωνικής σύρραξης (1936-39), έφερε απέναντι το κατεστημένο των εθνικιστών που οδηγήθηκαν από τον Φράνκο και τις Δυνάμεις της Δημοκρατίας, μία από τις έδρες δράσης των οποίων ήταν και η Καταλονία. Όχι με την ίδια δύναμη της Βασκονίας, ήταν πάντως κομμάτι σημαντικό της αντίστασης.

Το παρελθόν που η ιστορία περιγράφει, δεν μπορεί ποτέ να μείνει πίσω από κανέναν στη χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου. Ο χαρακτήρας άλλωστε των σπουδαίων ποδοσφαιριστών της Μπαρτσελόνα ήταν ακριβώς γι αυτό το λόγο πάντοτε αλλιώτικος. Στοϊτσκοφ, Σούστερ, Ρομάριο και πάνω απ' όλους Κρόϊφ. Αυτή η φανέλα είναι ιδιαίτερη. Για να την υπηρετείς, οφείλεις να ταιριάζεις. Ο Μέσι είναι ο καλύτερος του κόσμου για εκατομμύρια λόγους. Ένας ακόμα είναι πως αντιλαμβάνεται ποια είναι η φανέλα που φοράει...

Πηγή: pamesports.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags