Facebook Pixel Οριστικό: Αυτό θα είναι το κανάλι του Μελισσανίδη!
Life
| 2020-10-19 10:21:00

ΟΡΙΣΤΙΚΟ: Αυτό θα είναι το κανάλι του Τίγρη - Πώς θα λέγεται - Πού θα στεγάζεται - Πότε αρχίζει

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
ΟΡΙΣΤΙΚΟ: Αυτό θα είναι το κανάλι του Τίγρη - Πώς θα λέγεται - Πού θα στεγάζεται - Πότε αρχίζει

Στις αρχές Σεπτεμβρίου κυκλοφόρησε στα μιντιακά στέκια του διαδικτύου μία είδηση που αφορούσε την επιθυμία του Δημήτρη Μελισσανίδη, να μπει στον χώρο της τηλεόρασης μέσω του "Pontos TV". Πρόκειται για ένα σενάριο που δεν ακούγεται για πρώτη φορά.

Είναι γνωστό άλλωστε εδώ και πολύ καιρό το όραμα του ηγέτη της ΑΕΚ, να φτιάξει ένα κανάλι αποκλειστικά ποντιακού ενδιαφέροντος, το οποίο θα έχει στόχο τη διάσωση και διάδοση της ποντιακής διαλέκτου και την ανάδειξη του ποντιακού πολιτισμικού πλούτου. Μπορεί να πέρασαν χρόνια, ήρθε η ώρα όμως αυτό το μεγάλο όνειρο να πάρει σάρκα και οστά.

Οι συνθήκες ωρίμασαν για κάτι πολύ μεγάλο, κάτι που φαίνεται από το κάλεσμα, το οποίο θα απευθύνει στους αναγνώστες της η μηναία εφημερίδα "Ποντιακή Γνώμη", στην έκδοση του Νοεμβρίου.

"Για πρώτη φορά, σχεδόν έναν αιώνα μετά τον Ξεριζωμό, γίνεται μια σοβαρή επαγγελματική προσπάθεια για τη δημιουργία ενός τηλεοπτικού σταθμού, ο οποίος θα είναι αφιερωμένος στην Ιστορία, τον Πολιτισμό, την Παράδοση και τη Γλώσσα του Ποντιακού Ελληνισμού", αναφέρει αρχικά η επιστολή, την οποία παρουσιάζει αποκλειστικά το sportdog.

Εκπέμπει μέσα στο 2021

Στο κείμενο, το οποίο υπογράφει ο εκδότης της εφημερίδας, Σάββας Καλεντερίδης και τιτλοφορείται στα ποντιακά ως "ποτέ δεν είναι αργά", αποκαλύπτεται, ότι μέσα στον επόμενο χρόνο το ποντιακό κανάλι θα είναι στον αέρα. "Ο κύβος ερρίφθη! Εντός του 2021 αναμένεται να εκπέμψει ο τηλεοπτικός σταθμός ΠΟΝΤΟΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, με πρόγραμμα αμιγώς ποντιακό", σημειώνεται.

Το κανάλι θα αποτελέσει μία ακόμα μεγάλη γέφυρα, η οποία θα ενώνει τις ποντιακές... φρυκτωρίες σε όλον τον κόσμο, αφού χάρη στο διαδίκτυο θα μπορούν να παρακολουθούν το πρόγραμμά του Ποντιόφωνοι στην Τουρκία, κυρίως στην Τραπεζούντα, στον Καύκασο, την Ευρώπη, την Αυστραλία, τη Ρωσία, στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά.

"Πέραν της ιστορικότητας του εγχειρήματος, θεωρούμε ότι είναι μια αξιόλογη προσπάθεια για τη διατήρηση της γλώσσας μας αλλά και για την επικοινωνία με όσους ομιλούν ακόμα Ποντιακά", υπογραμμίζεται στο κάλεσμα που θα γίνει στην Ποντιακή Γνώμη, η οποία δίνει και ρεπορτάζ για τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής.

"Ήδη βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο τα σχέδια για τη διαμόρφωση ιδιόκτητου χώρου και την προμήθεια υπερσύγχρονου εξοπλισμού για τη δημιουργία του σταθμού.

Επίσης, έχουν αρχίσει οι προεργασίες για το Πρόγραμμα του τηλεοπτικού σταθμού, που είναι μια από τις πιο δύσκολες διεργασίες για την υλοποίηση ενός τόσο φιλόδοξου και ιστορικής σημασίας εγχείρημα", επισημαίνεται.

Κοντά στην Αγιά Σοφιά οι εγκαταστάσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει το sportdog, οι εγκαταστάσεις του "Pontos TV", θα είναι εντός της Αθήνας και σε χώρο πολύ κοντά στο γήπεδο της AΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια. Μάλιστα, το κτίριο που θα στεγάσει το τηλεοπτικό όραμα του Δημήτρη Μελισσανίδη είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την προσφυγιά.

Το στοιχείο που κάνει ακόμα πιο σημαντική αυτήν την προσπάθεια είναι το γεγονός, ότι για την επίτευξή της θα έχει ενεργό συμμετοχή ο ποντιακός κόσμος. Είναι γνωστή εξάλλου η ευαισθησία και η ανησυχία των Ποντίων πάνω σε θέματα μνήμης και παράδοσης.

"Ζητάμε τη βοήθειά σας, για να συμπεριλάβουμε στο πρόγραμμα βιντεοσκοπημένα στιγμιότυπα από ποντιακά γλέντια, συναυλίες, θέατρα, από μαρτυρίες Ποντίων πρώτης γενιάς, από ανέκδοτα, από ιστορίες που αφηγούνται συμπατριώτες μας στα ποντιακά", αναφέρει μεταξύ άλλων η επιστολή, η οποία καλεί τους αναγνώστες, αν διαθέτουν οπτικό υλικό από τις παραπάνω κατηγορίες ή από οποιαδήποτε άλλη κατηγορία και θεωρούν ότι πρέπει να προβληθεί τηλεοπτικά, να επικοινωνήσουν με την εφημερίδα μέσω email ([email protected]) ή τηλεφωνικώς (2103316036).

Ούτε βήμα πίσω δεν κάνει ο Τίγρης

Αν μη τι άλλο το "Pontos TV" είναι το επόμενο εμπνευσμένο εγχείρημα του Δημήτρη Μελισσανίδη, η υλοποίηση του οποίου δεδομένα παρουσιάζει μεγάλες δυσκολίες. Ο Τίγρης όμως δηλώνει αποφασισμένος στο περιβάλλον του και χωρίς καμία διάθεση να κάνει πίσω. Και αν πάρουμε ως παράδειγμα το γήπεδο της AΕΚ, το οποίο αποκτά μνημειακό χαρακτήρα λόγω των δύο μουσείων που θα φυλά στα σπλάχνα του, τότε να θεωρούμε σίγουρο, ότι αυτό που έχει στο μυαλό του θα το κάνει.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags