Ένα υπέροχο πιάτο ιδανικό για το Κυριακάτικο ή καθημερινό τραπέζι μας ετοιμάζει ο Σταύρος Βαρθαλίτης μέσα από την κουζίνα του «Breakfast@Star». Αρνάκι με μελιτζάνες και πατάτες στον φούρνο. Δείτε πώς θα το ετοιμάσετε βήμα - βήμα!
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΓΗΣ ΣΤΟ STAR.GR
Υλικά:
- 1 κιλό Αρνί σπάλα κομμένο σε μέτριες μερίδες
- 300 γρ. Μελιτζάνες
- 400 γρ. Πατάτες
- 2 Σκελίδες σκόρδο
- 2 κ.σ. Βούτυρο
- 3 κ.σ. Ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. Πελτέ ντομάτας
- 400 γρ. Ντομάτες κονκασέ
- 200 γρ. Ζωμό
- 2 κλωνάρια Φρέσκια ρίγανη
- 2 κλωνάρια Δεντρολίβανο
- 1/3 ματσάκι Μαϊντανός
- Αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το σερβίρισμα:
- 2 κλωνάρια Φρέσκο μαϊντανό
- 1 κλωνάρι Φρέσκια ρίγανη
Εκτέλεση:
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα, στους 170°C.
- Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και μόλις λιώσει σοτάρουμε το αρνί από όλες τις πλευρές του, ώστε να θωρακιστεί και να πάρει ωραίο χρώμα.
- Το μεταφέρουμε στη γάστρα 22x33εκ. και κρατάμε το τηγάνι στην άκρη για τη συνέχεια.
- Κλείνουμε το καπάκι της γάστρας και ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου για 20 λεπτά.
- Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες, αφαιρούμε τα κοτσάνια από τις μελιτζάνες, πλένουμε τα λαχανικά μας, τα στραγγίζουμε και τα κόβουμε σε κύβους μέχρι 2,5 εκ. .
- Πλένουμε τις μελιτζάνες, ξεφλουδίζουμε τις πατάτες και τα κόβουμε μαζί σε κύβους μέχρι 2,5 εκ. .
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο στο τηγάνι που αφήσαμε στην άκρη και το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Σοτάρουμε τις μελιτζάνες μαζί με τις πατάτες για 4 λεπτά.
- Ψιλοκόβουμε τις σκελίδες σκόρδου και σοτάρουμε μαζί με τα υπόλοιπα υλικά, για 1 λεπτό.
- Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και ανακατεύουμε, μέχρι να τσιγαριστεί, για ακόμα 1 λεπτό.
- Προσθέτουμε τη ντομάτα κονκασέ μαζί με τη ρίγανη, το δεντρολίβανο, τον μαϊντανό ψιλοκομμένα, το ζωμό και αφήνουμε να πάρουν μια βράση.
- Βγάζουμε τη γάστρα από τον φούρνο και προσθέτουμε τα λαχανικά μαζί με όλα τα υγρά από το τηγάνι, αλάτι και πιπέρι.
- Κλείνουμε ξανά με το καπάκι τη γάστρα και συνεχίζουμε να ψήνουμε στον φούρνο για 80 λεπτά.
- Σερβίρουμε με μαϊντανό και ρίγανη ψιλοκομμένα από πάνω.