Συνταγές για γαλακτομπούρεκο, κανταΐφι, πορτοκαλόπιτα, ραβανί του ονείρου!
Είναι τα παραδοσιακά γλυκά που αγαπάμε. Τα γλυκά, των οποίων η γεύση απογειώνεται όταν το σιρόπι μπαίνει στην κορυφή. Ναι, καλά κατάλαβες! Σήμερα, μπαίνουμε στην κουζίνα και ετοιμάζουμε υπέροχα σιροπιαστά γλυκά!
Για το σιρόπι:
Για το σιρόπι:
Για τα κουρκουμπίνια:
Για το σιρόπι
Για την κρέμα
Για το σιρόπι
• Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι και βράζουμε για 3 λεπτά, σε μέτρια φωτιά.
• Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Για το γαλακτομπούρεκο
• Προθερμαίνουμε τον φούρνο στις αντιστάσεις, στους 180°C.
• Σε δύο ξεχωριστά μπολ χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια.
• Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τη μισή ποσότητα ζάχαρης, την τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε με το σύρμα, μέχρι το γάλα να αρχίσει να αχνίζει.
• Προσθέτουμε βροχηδόν το σιμιγδάλι, καθώς ανακατεύουμε, ώστε να μην κολλήσει στη βάση της κατσαρόλας, μέχρι να πάρει μια βράση και να αρχίσει η κρέμα να σφίγγει, για περίπου 5 λεπτά.
• Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τη βανίλια, τη μαστίχα, το βούτυρο, λίγο αλάτι, συνεχίζουμε να ανακατεύουμε, μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως και αφού πέσει λίγο η θερμοκρασία ενσωματώνουμε τους κρόκους.
• Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε τα ασπράδια και μαζί με την υπόλοιπη ζάχαρη τα χτυπάμε, μέχρι να πάρουμε μια ωραία μαρέγκα.
• Ρίχνουμε τη μαρέγκα μέσα στη κρέμα σιγά-σιγά και ανακατεύουμε με μαρίζ κάνοντας κυκλικές απαλές κινήσεις, ώστε να μην χαθεί ο όγκος που δώσαμε.
• Σε μικρή κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά λιώνουμε το βούτυρο για τα φύλλα ή σε μπολ στα μικροκύματα.
• Βουτυρώνουμε με ένα πινέλο το ταψί 25x33εκ. , στρώνουμε ένα φύλλο, αφήνουμε τις άκρες του να προεξέχουν από τα τοιχώματα και ραντίζουμε με ένα πινέλο λίγο λιωμένο βούτυρο σε όλη του την επιφάνεια.
• Επαναλαμβάνουμε την παραπάνω διαδικασία 6 φορές.
• Απλώνουμε από πάνω, με μαρίζ την κρέμα ισόποσα και κλείνουμε διαδοχικά τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα.
• Επαναλαμβάνουμε όπως πριν την ίδια διαδικασία με τα φύλλα και το βούτυρο, ώστε να καλύψουμε την κρέμα, κόβουμε τις άκρες από τα φύλλα που προεξέχουν και με το πινέλο τα γυρνάμε προς τα μέσα.
• Ραντίζουμε το πάνω φύλλο με όσο βούτυρο μας έχει απομείνει και χαράζουμε σε κομμάτια.
• Ψήνουμε στη μέση του φούρνου για περίπου 60 λεπτά, μέχρι τα φύλλα να ροδίσουν.
• Σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι το ζεστό γαλακτομπούρεκο, αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.
Για το κανταΐφι:
● 500 γρ. Φύλλο κανταΐφι νωπό, σε θερμοκρασία δωματίου
● 600 γρ. Φιστίκι Αιγίνης ωμό, ανάλατο
● 100 γρ. Ζάχαρη κρυσταλλική
● 80 γρ. Βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
● 1/3 της κούπας από το Σιρόπι της συνταγής
● 1 κ.σ. Βούτυρο για το ταψί
Για το σιρόπι:
● 600 γρ. Ζάχαρη
● 350 γρ. Νερό
● 4 κ.σ. Μέλι
● 1 κ.σ. Χυμό από λεμόνι
● 1 κ.γ. Εκχύλισμα βανίλιας
● Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το νερό μαζί με τη ζάχαρη, μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει.
● Αφήνουμε να βράσει για περίπου 10 λεπτά, ενώ ανακατεύουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα.
● Προσθέτουμε τον χυμό από το λεμόνι και βράζουμε για ακόμα 1 λεπτό.
● Προσθέτουμε το μέλι, το εκχύλισμα βανίλιας και το αφήνουμε για λίγο στην άκρη να κρυώσει.
● Προθερμαίνουμε τον φούρνο στις αντιστάσεις, πάνω κάτω, στους 110°C.
● Προσθέτουμε στον κάδο του μπλέντερ τμηματικά τα φιστίκια, τα χτυπάμε μέχρι να θρυμματιστούν ελαφρώς και στη συνέχεια τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
● Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το βούτυρο κομμένο σε κομμάτια, 1/3 της κούπας από το κρύο σιρόπι, φοράμε γάντια και τρίβουμε ελαφρώς τα υλικά ανάμεσα στα χέρια μας, ώστε να ομογενοποιηθούν. (Δεν πιέζουμε πολύ το μείγμα για να μην βγάλουν τα φιστίκια τα έλαιά τους).
● Αλείφουμε με το βούτυρο ένα στρογγυλό ταψί φούρνου 30 εκ. και στρώνουμε στη βάση του μισή ποσότητα από το φύλλο καταΐφι.
● Πατάμε τα στρωμένα φύλλα από πάνω με τις παλάμες μας, ώστε να γίνει επίπεδη η επιφάνειά τους και απλώνουμε το μείγμα με τα φιστίκια, ώστε να την καλύψουμε.
● Προσθέτουμε σε ένα μπολ κρύο νερό, βουτάμε το πίσω μέρος από ένα μεγάλο κουτάλι και πιέζουμε όλη την επιφάνεια του μείγματος, ώστε να κολλήσουν μεταξύ τους.
● Στρώνουμε ομοιόμορφα πάνω από τη γέμιση το υπόλοιπο φύλλο που έχουμε, ώστε να την καλύψουμε και πατάμε ξανά με τις παλάμες την επιφάνεια των φύλλων, να κολλήσουν με τη γέμιση και να γίνει επίπεδη.
● Καλύπτουμε το ταψί με μεμβράνη και τοποθετούμε επάνω στην επιφάνεια των φύλλων ένα μικρότερο στρογγυλό ταψί με βάρος, ώστε να φύγει όσος αέρας έχει μείνει ανάμεσα στις στρώσεις των φύλλων.
● Μεταφέρουμε για 60 λεπτά το ταψί στο ψυγείο .
● Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου για περίπου 80 λεπτά.
● Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο, το τοποθετούμε στον πάγκο και το σιροπιάζουμε ομοιόμορφα με το κρύο σιρόπι που έχουμε κρατήσει.
● Το μεταφέρουμε ξανά στον φούρνο για 20 λεπτά.
● Το αφήνουμε σκεπασμένο να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου για 4ώρες.
● Σερβίρουμε σε κομμάτια.
Για το σιρόπι:
Για το ραβανί
• 6 αυγά
• 320 γρ. ζάχαρη
• 400 γρ. γιαούρτι
• 150 γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου) ή ηλιέλαιο
• 5 γρ. βανίλια εσάνς ή 2 βανιλίνες
• 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 300 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
• 12 γρ. μπέικιν πάουντερ
• Ξύσμα από μισό λεμόνι
Για το σιρόπι
• 1 λτ νερό
• 700 γρ. ζάχαρη
• 2 φλούδες λεμονιού
Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις