Facebook Pixel Οι… απειθαρχίες του Πειθαρχικού
Life
| 2011-04-04 16:14:00

Οι… απειθαρχίες του Πειθαρχικού

Οι… απειθαρχίες του Πειθαρχικού

Αρνητικά σχόλια σε μόνιμη βάση συγκεντρώνουν οι αποφάσεις των Πειθαρχικών επιτροπών τη φετινή περίοδο, όπως η σημερινή της ΕΠΟ για τον ΠΑΟΚ. Και παλαιότερα, όμως, τα πράγματα δεν ήταν καλύτερα.

Από το πρωί γράψαμε για την αλλοπρόσαλλη απόφαση της Ομοσπονδίας να τιμωρήσει τον ΠΑΟΚ με ποινή μίας αγωνιστικής, για τα επεισόδια με την ΑΕΚ, αλλά και πρόστιμο 250 χιλ. ευρώ. Για να τιμωρηθεί ο «δικέφαλος του Βορρά» με τόσο υψηλό ποσό, θα έπρεπε τα επεισόδια να χαρακτηρίσουν ευρείας κλίμακας, κατ’ επέκταση θα έπρεπε να τιμωρηθεί με δύο αγωνιστικές. Ωστόσο, ούτε αυτό έγινε καθώς η Επιτροπή πείσθηκε ότι η ομάδα δεν είναι υπότροπη.

Ο σκύλος ξεσκόνισε λίγο τα τεφτέρια του με αφορμή τη συγκεκριμένη απόφαση και βρήκε παλαιότερα… μαργαριτάρια αρμόδιων αρχών, που είχαν προκαλέσει το φίλαθλο κοινό. Σε μεγαλύτερο βαθμό, μάλιστα, από ό,τι η σημερινή απόφαση για τους Θεσσαλονικείς.

Κουτουλιά ή ανάρμοστη συμπεριφορά;

Τη σεζόν 2001/02 ο Ολυμπιακός υποδέχτηκε την Ξάνθη και ο πάντα οξύθυμος Ζε Ελίας χτύπησε τον Ζωγραφάκη με το κεφάλι. Η πρωτοβάθμια επιτροπή της ΕΠΑΕ του επέβαλλε ποινή πέντε αγωνιστικών για βιαιοπραγία και λόγω του ότι σε εκείνο το παιχνίδι ο Βραζιλιάνος ήταν αρχηγός των «ερυθρόλευκων». Στην Εφέσεων, όμως, η ποινή έπεσε στη μία αγωνιστική και η «βιαιοπραγία» μετατράπηκε σε «ανάρμοστη συμπεριφορά». Ο δυναμικός χαφ, μάλιστα, έδωσε κανονικά το «παρών» στο ντέρμπι εναντίον του Παναθηναϊκού που ακολουθούσε, καθώς είχε προλάβει να εκτίσει την ποινή στο παιχνίδι εναντίον του Εθνικού Αστέρα.

Ακόμα πιο παράδοξο, όμως, είναι το γεγονός πως ο δικηγόρος του Ολυμπιακού είχε ζητήσει ο αρχικός χαρακτηρισμός της «βιαιοπραγίας» να μετατραπεί σε «έργω εξύβριση». Μία απόφαση που θα σήμαινε τη μείωση των αγωνιστικών από πέντε σε τρεις. Ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι Ολυμπιακοί, δηλαδή, δεν περίμεναν να μειωθεί η τιμωρία στη μία αγωνιστική…

Σκάνδαλο

Ως το μεγαλύτερο σκάνδαλο χαρακτηρίζουν ακόμα και σήμερα κάποιοι την απόφαση της σεζόν 2004/05, για τα επεισόδια ανάμεσα σε φίλους του Πανιωνίου και του Ολυμπιακού, στη Νέα Σμύρνη. Το παιχνίδι μεταξύ των δύο ομάδων δεν άρχισε ποτέ λόγω των επεισοδίων, με την πρωτοβάθμια απόφαση να κάνει λόγο για μηδενισμό των δύο ομάδων, αφαίρεση τριών βαθμών από την καθεμία, τέσσερις αγωνιστικές χωρίς θεατές, 300 χιλ. πρόστιμο στον Ολυμπιακό και 110 χιλ. στον Πανιώνιο, συν δύο μήνες έκπτωση από το εταιρικό αξίωμα στον Αχιλλέα Μπέο, που τότε ήταν πρόεδρος στον «Ιστορικό».

Η επιτροπή Εφέσεων, όμως, αποφάσισε απλώς την επανάληψη του αγώνα, ενώ έμεινε η ποινή των τεσσάρων αγωνιστικών χωρίς θεατές, το πρόστιμο και η τιμωρία στον Μπέο. Να θυμίσουμε, επίσης, ότι το «παρών» στην επιτροπή είχαν δώσει ως μάρτυρες υπεράσπισης οι: Τσιρώνης (υπεύθυνος της Αστυνομίας τότε και νυν υπεύθυνος ασφαλείας του Ολυμπιακού), οι Ανατολάκης και Γεωργάτος που υποστήριξαν ότι ο Μπέος προσπάθησε να τους προστατέψει, δύο συνταγματολόγοι, ένας ποινικολόγος, βουλευτές του Πειραιά και ο Αντώνης Αντωνιάδης που ήταν τότε πρόεδρος του ΠΣΑΠ. Ο τελευταίος, μάλιστα, είχε ζητήσει να αλλάξει η ποινή γιατί θίγονταν οι ποδοσφαιριστές.

Στα δικά μας…

Μία απόφαση που δεν πέρασε απαρατήρητη, εν αντιθέσει συζητήθηκε έντονα, έχει να κάνει με τη φετινή ποινή στον Παναθηναϊκό, για όσα έγιναν στο παιχνίδι εναντίον του Πανσερραϊκού, στον πρώτο γύρο, έξω από το ΟΑΚΑ. Οι «πράσινοι» τιμωρήθηκαν με μία αγωνιστική από τη Σούπερ Λίγκα για ευρείας κλίμακας επεισόδια των οπαδών τους συν 82 χιλ. ευρώ πρόστιμο.

Στα επεισόδια ευρείας κλίμακας που έγιναν στον αγώνα με τους Σερραίους δεν αποδείχτηκε ότι υπήρχε συμμετοχή φίλων των «πράσινων», καθώς έξω από το ΟΑΚΑ λίγο μετά την έναρξη της αναμέτρησης βρέθηκαν… αντιεξουσιαστές. Επίσης, το πρόστιμο μειώθηκε στις 72,5 χιλ. ευρώ, το πιο σημαντικό όμως ήταν ότι οι «πράσινοι» είχαν τον κόσμο στο πλευρό τους στο επόμενο εντός έδρας, εναντίον του Ολυμπιακού Βόλου.

Εκ των υστέρων ίσως το έχουν μετανιώσει, καθώς μετά από την ήττα εναντίον των «ερυθρόλευκων» οι οπαδοί του Παναθηναϊκού είχαν μπει στον αγωνιστικό χώρο και κυνηγούσαν παίκτες και τεχνικό τιμ…

Θυμηθείτε και κάποιες ακόμα από τις φετινές αποφάσεις.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags