Facebook Pixel Στις 15:00 θα μιλήσει η Τρόικα
Life
| 2011-02-11 13:22:00

Στις 15:00 θα μιλήσει η Τρόικα

Στις 15:00 θα μιλήσει η Τρόικα

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου και των εκπροσώπων της ΕΕ της ΕΚΤ και του ΔΝΤ οι οποίοι ανέβαλαν την προγραμματισμένη για σήμερα το πρωί συνέντευξη τύπου για τις 15:00.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι αιχμή του δόρατος είναι οι εργασιακές σχέσεις με την μη επέκταση των συμβάσεων σε εργαζόμενους που δεν καλύπτονται από τις κλαδικές, το ασφαλιστικό αλλά και το πακέτο των νέων μέτρων που θα θεσπίσει η κυβέρνηση για την περίοδο 2012-2015. Διαφωνία υπήρξε στο ενιαίο μισθολόγιο και στις προσλήψεις στο δημόσιο. Ενστάσεις εκφράστηκαν και για την παράταση χρόνου που θα δοθεί στην κυβέρνηση για την ολοκλήρωση δεκάδων εκκρεμοτήτων του Μνημονίου όπως είναι το φορολογικό νομοσχέδιο, ο νόμος των ΔΕΚΟ, οι περικοπές κοινωνικών επιδομάτων και η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.

Πηγές του υπουργείου υποβάθμιζαν την καθυστέρηση ως γεγονός αναφέροντας ότι ήταν εξ αρχής δύσκολο να ολοκληρωθεί το Μνημόνιο μόνο μέσα σε 4 ημέρες (σημ. την Δευτέρα ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις με την ηγεσία της Τρόικας).

Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι τα... δύσκολα φάνηκαν χθες με το «κούμπωμα» όλων των διατάξεων των συναρμόδιων υπουργείων όπου υπήρχαν διαφωνίες.

Τα μέτωπα ήταν πολλά:

-Στο εργασιακό η Τρόικα φέρεται να επέμενε σε άμεσα αποτελέσματα του νόμου για τις επιχειρησιακές συμβάσεις ώστε να αυξηθεί η ευελιξία στην αγορά εργασίας. Επίσης φέρεται να πέτυχε τη συμφωνία του υπουργείου Εργασίας να μην επεκταθούν οι συμβάσεις και σε κλάδους που δεν μετέχουν στις συλλογικές διαπραγματεύσεις αλλά και η μη συμμετοχή της επιθεώρησης εργασίας. Επίσης εκφράστηκε δυσαρέσκεια για την ποιότητα των αναλογιστικών μελετών για τη βιωσιμότητα των βασικών συντάξεων και ζητήθηκαν επιπλέον στοιχεία που να διασφαλίζουν ότι η δαπάνη δεν θα αυξηθεί πέραν του 2,5% του ΑΕΠ έως το 2060.

-Η δέσμευση του Πρωθυπουργού κατά το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο ότι δεν θα μειωθούν και άλλο οι μισθοί και δεν θα επιβληθούν φόροι φέρεται να θορύβησε τα στελέχη της Τρόικας. Επιθυμούσαν αναλυτική καταγραφή των μέτρων αξίας άνω των 12,8 δισ. ευρώ που θα εφαρμοσθούν την περίοδο 2012- 2015 με αιχμή του δόρατος την περικοπή δημοσίων δαπανών, με νέο μισθολόγιο και παρεμβάσεις σε επιδόματα και ΔΕΚΟ.

-Διαφωνία φέρεται να υπήρξε στο τρόπο υπολογισμού του βασικού μισθού αλλά και στα επιδόματα που θα «ενταχθούν» σε αυτών και σε αυτά που θα περικοπούν, με το ζήτημα να παραπέμπεται για την επόμενη αξιολόγηση. Επίσης, εκφράστηκαν έντονες αντιρρήσεις για τα ελλιπή στοιχεία αναφορικά με τον αριθμό και τις αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων από την Ενιαία Αρχή Πληρωμής και ζητήθηκε διασφάλιση ότι ο κανόνας 1 προς πέντε στις προσλήψεις – αποχωρήσεις στο δημόσιο θα περιλαμβάνει και τις μετατάξεις από την Γενική Κυβέρνηση.

-Οι εκπρόσωποι της Τρόικας εξέφρασαν μεγάλες αμφιβολίες για το «κλείσιμο» του 2010 αλλά και για την επίτευξη των στόχων του 2011, φοβούμενοι διόγκωση ελλειμμάτων ειδικά σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης. Οι φόβοι τους επαληθεύθηκαν χθες με την ανακοίνωση των στοιχείων εκτέλεσης του προϋπολογισμού τον Ιανουάριο.

Στα «ψιλά γράμματα» του σχετικού πίνακα αναφέρεται δαπάνη 3,44 δισ. ευρώ για ειδική έκδοση ομολόγων με την οποία εξοφλούνται παλαιές οφειλές νοσοκομείων, όταν το σχετικό κονδύλι για το σύνολο του 2011 ήταν μόνο 420 εκατ ευρώ.

Δηλαδή υπάρχει από το ξεκίνημα μία «τρύπα» 3 δισ. ευρώ στην οποία προστίθεται και η απόκλιση φορολογικών εσόδων κατά 440 εκατ ευρώ...

-Έντονη κριτική εκφράστηκε για την αδυναμία της κυβέρνησης να παράσχει στοιχεία για τις δοσοληψίες 1.601 φορέων του δημοσίου και ζητήθηκε η ανάληψη άμεσης δράσης στις 20 Φεβρουαρίου χωρίς νέα παράταση.

-Σημείο ενστάσεων ήταν και το νομοσχέδιο για τη φοροδιαφυγή καθώς εκτιμάται ότι έχει καθυστερήσει πάρα πολύ για να φέρει αποτελέσματα εντός του 2011, προκαλώντας νέους κινδύνους για αποκλίσεις σον προϋπολογισμό.

-Η ελληνική πλευρά ζήτησε όλα τα δημοσιονομικά δεδομένα, μαζί με το πακέτο μέτρων της προσεχούς τετραετίας να εξεταστούν εκ νέου στην επόμενη κάθοδο της Τρόικας τον Μάιο, λίγο πριν κατατεθεί δηλαδή στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο.

-Παράταση ζητήθηκε και για την περικοπή οικογενειακών επιδομάτων με επίκεντρο εισοδηματικά κριτήρια με αφορμή σχετική μελέτη αποτίμησης που είναι σε εξέλιξη.

-Στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων σε εκκρεμότητα μένει το ζήτημα αξιολόγησης των κεφαλαιακών αναγκών της ΑΤΕ, αποφάσεων για το μέλλον των κρατικών τραπεζών, ενώ ζητήθηκε επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και της αποτίμησης και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου.

Το ίδιο ισχύει και για την εφαρμογή των μισθολογικών αλλαγών στις ΔΕΚΟ, του νόμου για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων, των παρεμβάσεων για την επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης της φυσικής εγκατάστασης των επιχειρήσεων (θέτοντας δεσμευτικές προθεσμίες και ορίζοντας ξεκάθαρα κριτήρια για τις αιτήσεις).

-Η Τρόικα ζήτησε επίσης την άμεση ανακοίνωση της έκθεσης για τη διάρθρωση και το ύψος των αμοιβών καθώς και τον όγκο και τη δυναμική της απασχόλησης στη γενική Κυβέρνηση.

ΠΗΓΗ: capital.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags