Facebook Pixel Συναγερμός στο Ισραήλ! Απήχθη καθηγήτρια από ομάδες που υποστηρίζονται απ'το Ιράν
Life
| 2023-07-06 11:24:00

Συναγερμός στο Ισραήλ! Απήχθη καθηγήτρια από ομάδες που υποστηρίζονται απ'το Ιράν

του Γεωπόλδου
Συναγερμός στο Ισραήλ! Απήχθη καθηγήτρια από ομάδες που υποστηρίζονται απ'το Ιράν

Οι ισραηλινές αρχές ερευνούν την υπόθεση απαγωγής Ισραηλινής καθηγήτρια του Πρίνστον στο Ιράκ. Μάλιστα έκανε δήλωση το γραφείο του Νετανιάχου.

Η Elizabeth Tsurkov είναι ακαδημαϊκός που επισκέφτηκε το Ιράκ χρησιμοποιώντας το ρωσικό της διαβατήριο ως μέρος της εργασίας της για το διδακτορικό της και την ακαδημαϊκή έρευνα για το Πανεπιστήμιο Πρίνστον.

Μια Ισραηλινή γυναίκα που αγνοείται στο Ιράκ τους τελευταίους μήνες κρατείται από σιιτική πολιτοφυλακή, ανακοίνωσε την Τετάρτη το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

Η Elizabeth Tsurkov, η οποία έχει επίσης διπλή,. ισραηλινορωσική υπηκοότητα, «είναι ακόμα ζωντανή και βλέπουμε το Ιράκ να είναι υπεύθυνο για τη μοίρα και την ευημερία της», ανέφερε η ανακοίνωση. Σύμφωνα με το γραφείο του πρωθυπουργού, το θέμα «αντιμετωπίζεται από τις αρμόδιες αρχές στο Ισραήλ».

Η Tsurkov είναι ακαδημαϊκός που είχε επισκεφθεί το Ιράκ χρησιμοποιώντας το ρωσικό της διαβατήριο ως μέρος της εργασίας της για το διδακτορικό της και την ακαδημαϊκή έρευνα για το Πανεπιστήμιο Πρίνστον.

Η ομάδα που απήγαγε την Tsurkov, η Kata'ib Hezbollah, είναι μια ιρακινή παραστρατιωτική οργάνωση που υποστηρίζεται από το Ιράν με περίπου 7.000 μέλη. Σύμφωνα με την επίσημη σελίδα της, η οργάνωση εμπνεύστηκε από τη λιβανέζικη μαχητική ομάδα και είναι γνωστό ότι λαμβάνει εκπαίδευση και από αυτούς.

Το Kata'ib Hezbollah λειτουργεί ως μέρος των Δυνάμεων Λαϊκής Κινητοποίησης του Ιράκ που πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ από το 2014. Η οργάνωση υιοθετεί μια αντιαμερικανική και αντι-ισραηλινή ατζέντα και έχει πραγματοποιήσει επιθέσεις κατά αμερικανικών στόχων στο Ιράκ.

Σύμφωνα με μια ισραηλινή πηγή ασφαλείας που μίλησε στη Haaretz, η οργάνωση γνώριζε ότι η Tsurkov ήταν Ισραηλινή πολίτης πριν από την απαγωγή της.

«Το Ισραήλ παρακολουθεί αυτήν την υπόθεση για λίγο και καταβάλλει προσπάθειες για να φέρει πίσω [την Tsurkov] », είπε η πηγή, χωρίς να διευκρινίσει ποιες συγκεκριμένες ενέργειες γίνονται.

Η πηγή πρόσθεσε ότι η Tsurkov  επισκέφτηκε το Ιράκ και άλλες χώρες που έχουν χαρακτηριστεί ως εχθρικά κράτη από το Ισραήλ χρησιμοποιώντας το ξένο διαβατήριό της. «Το Ισραήλ ενεργεί και εξετάζει διάφορους τρόπους δράσης προκειμένου να την απελευθερώσει», είπε η πηγή. «Σε ό,τι μας αφορά, είναι πολίτης που βρίσκεται σε κίνδυνο και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε».

Η πηγή ανέφερε περαιτέρω ότι το Ισραήλ γνώριζε για την απαγωγή λίγες μέρες μετά την πραγματοποίησή της, αλλά η υπόθεση κρατήθηκε κρυφή από τα ισραηλινά Μέσα Ενημέρωσης μέχρι σήμερα. «Η ιστορία άρχισε να κυκλοφορεί στο εξωτερικό, οπότε έπρεπε να βγάλουμε μια δημόσια δήλωση».

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού ιστότοπου The Cradle, είναι άγνωστο πού κρατείται η Tsurkov. Πηγές είπαν στον ιστότοπο ότι «απήχθη από ένα σπίτι στη γειτονιά Καράντα της Βαγδάτης στις 26 Μαρτίου», ωστόσο, πηγές ασφαλείας στο Ιράκ ανέφεραν ότι οι απαγωγείς της «ήταν ντυμένοι με επίσημες στολές της υπηρεσίας ασφαλείας του Ιράκ».

Η λιβανική εφημερίδα Al-Araby Al-Jadeed επικαλέστηκε πρόσφατα πηγές ασφαλείας του Ιράκ, οι οποίες ανέφεραν ότι «μια ανώνυμη γυναίκα απήχθη στην καρδιά της Βαγδάτης και οι δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν έναν Ιρανό υπήκοο ως ύποπτο για ανάμειξη». Αξιωματούχοι που γνωρίζουν τις λεπτομέρειες της υπόθεσης, ωστόσο, αρνήθηκαν ότι ένα Ιρανό τέθηκε υπό σύλληψη.

Η Tsurkov  είναι συνεργάτης της δεξαμενής σκέψης New Lines Institute με έδρα την Ουάσινγκτον. Ο συνάδελφός της Χασάν Χασάν, αρχισυντάκτης του περιοδικού New Lines, είπε ότι οι συνάδελφοί της ενημερώθηκαν για την απαγωγή της στο Ιράκ στις 29 Μαρτίου. Ο Χασάν είπε στο Associated Press ότι ορισμένοι από τους συναδέλφους της είχαν έρθει σε επαφή μαζί της λίγες μέρες πριν εκείνη χαθεί.

«Δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε τα νέα, γνωρίζοντας πώς είναι το Ιράκ για οποιονδήποτε μελετητή ή ερευνητή τα τελευταία χρόνια», είπε. «Αλλά υπάρχει ελπίδα ότι θα απελευθερωθεί μέσω διαπραγματεύσεων».

Η Χασάν είπε ότι έχουν επικοινωνήσει με Αμερικανούς και ξένους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του Πανεπιστημίου Πρίνστον όπου η Tsurkov κάνει το διδακτορικό της, για βοήθεια. Πρόσθεσε ότι «καλούσαν την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να συμμετάσχει στην εξασφάλιση της απελευθέρωσής της, παρά το γεγονός ότι δεν ήταν υπήκοος των ΗΠΑ».

ΠΗΓΗ: Haaretz

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags