Facebook Pixel Ο ρόλος του Ιράν στη μεταφορά όπλων στην Αρμενία!
Life
| 2024-02-11 08:07:00

Ο ρόλος του Ιράν στη μεταφορά όπλων στην Αρμενία!

του Γεωπόλδου
Ο ρόλος του Ιράν στη μεταφορά όπλων στην Αρμενία!

Η Τεχεράνη δηλώνει υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας του Καυκάσου και στηρίζει το σχέδιο "Σταυροδρόμι Ειρήνης".

Υπέρ της ενίσχυσης της Αρμενίας είναι το Ιράν, όπως δήλωσε ο έκτακτος και πληρεξούσιος πρέσβης της Τεχεράνης στο Ερεβάν, Μεχντί Σομπχανί σε συνάντηση με δημοσιογράφους, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον ενδιάμεσο ρόλο του Ιράν για τη μεταφορά ινδικών όπλων στην Αρμενία στις 6 Φεβρουαρίου.

Ο Μεχντί Σομπχανί παρατήρησε ότι η ισορροπία των δυνάμεων θα συμβάλει στην ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής.

“Είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε βοήθεια στην Αρμενία που θα συμβάλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή”, τόνισε ο πρέσβης.

Το Ιράν υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας της Αρμενίας

Το Ιράν εκφράζει την υποστήριξή του στην εδαφική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία της Αρμενίας. Αυτό δήλωσε ο Έκτακτος και Πληρεξούσιος Πρέσβης του Ιράν․

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι σχέσεις με την Αρμενία, οι οποίες είναι στρατηγικής σημασίας για το Ιράν, εξυπηρετούν το όφελος των δύο χωρών και της περιοχής. Ο Σομπχανί σημείωσε ότι οι σχέσεις της Αρμενίας και του Ιράν αναπτύσσονται ενεργά. “Τα σύνορα των δύο χωρών ήταν τα ασφαλέστερα, ήταν η εγγύηση της ειρήνης και της ευημερίας των λαών των δύο χωρών. Οι δείκτες του εμπορικού κύκλου εργασιών μεταξύ των δύο χωρών αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς και η διασύνδεση στο πλαίσιο έργων υποδομής εμβαθύνεται ενεργά”, σημείωσε ο πρέσβης. Πρόσθεσε, ότι οι λαοί των δύο χωρών έχουν στηρίξει ο ένας τον άλλον σε δύσκολους καιρούς.

“Γιατί σας απειλούν; Εάν θα είστε ισχυροί, μπορούν να σας απειλήσουν; Εάν είστε ισχυροί, κανείς δεν θα τολμήσει να σας απειλήσει. Ο λόγος της έλλειψης ειρήνης είναι η έλλειψη στρατιωτικής ισορροπίας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θεωρούμε ότι οι σχέσεις με την Αρμενία είναι στρατηγικές. Υπάρχει αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των κυβερνήσεων του Ιράν και της Αρμενίας και προχωρούμε σε αυτό το δρόμο”, τόνισε ο διπλωμάτης.

Στήριξη στο σχέδιο «Σταυροδρόμι Ειρήνης»

Παράλληλα ο  Σομπχανί υποστήριξε, ότι το Ιράν χαιρετίζει και υποστηρίζει το σχέδιο “Σταυροδρόμι Ειρήνης” που προτάθηκε από τον Πασινιάν. Σημείωσε με ικανοποίηση ότι το σχέδιο βασίζεται στην αρχή του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας των χωρών της περιοχής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Ιράν θεωρεί τη θέση της Αρμενίας λογική και σύμφωνη με τους διεθνείς κανόνες.

“Χαιρετίζουμε το ξεμπλοκάρισμα των δρόμων, εάν αυτό συμβαίνει στο πλαίσιο των συμφερόντων των χωρών της περιοχής και στο πλαίσιο της κυριαρχίας τους”, επανέλαβε ο πρέσβης.

Είπε επίσης ότι το Ιράν θα υποστηρίξει την Αρμενία στις διεθνείς πλατφόρμες για να ενταχθεί σε αυτές.

“Η Αρμενία έχει προωθήσει την ένταξη του Ιράν στην ΕΑΟΕ. Αυτό επέτρεψε να αυξηθούν οι δείκτες του εμπορικού κύκλου εργασιών μεταξύ των δύο χωρών αρκετές φορές”, δήλωσε ο Μεχντί Σομπχανί.

Το πλεονέκτημα της Αρμενίας έναντι του Αζερμπαϊτζάν

Αν συγκρίναμε τις διαδρομές προς τη Μαύρη Θάλασσα που περνούν από το Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία, μπορούμε να καταγράψουμε ότι μέσω της Αρμενίας αυτός ο δρόμος μπορεί να ξεπεραστεί δύο ημέρες νωρίτερα. Αυτό δήλωσε ο έκτακτος και πληρεξούσιος πρέσβης του Ιράν στην Αρμενία Μεχντί Σομπχανί.

Για να αυξηθεί περαιτέρω η ελκυστικότητα του δρόμου μέσω της Αρμενίας είναι απαραίτητο να γίνει απελευθέρωση των νόμων, να μειωθούν οι τελωνειακοί δασμοί, να κατασκευαστούν νέοι δρόμοι ή να βελτιωθούν οι υπάρχοντες, πρόσθεσε ο διπλωμάτης.

Σημείωσε ότι οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών έχουν προγραμματίσει να συναντηθούν σύντομα για να εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση.

“Για το Ιράν, η Αρμενία είναι η καλύτερη κατεύθυνση για την πρόσβαση στο βορρά και τη Μαύρη Θάλασσα. Και για την Αρμενία, το Ιράν είναι επίσης η καλύτερη κατεύθυνση για να κατευθυνθεί νότια, στο ίδιο λιμάνι Chabahar”, πρόσθεσε ο πρέσβης.

Σημείωσε ότι υπάρχουν ακόμη εργασίες που πρέπει να γίνουν στο τμήμα του δρόμου νότια του Ερεβάν (στο πλαίσιο του διαδρόμου μεταφορών Βορρά-Νότου ).

“Έχει υπογραφεί συμφωνία για την κατασκευή τμήματος μήκους 32 χιλιομέτρων του δρόμου Agarak-Kajaran. Στα τέλη Φεβρουαρίου προγραμματίζεται να προχωρήσουμε σε πρακτικά βήματα για την υλοποίηση του εν λόγω έργου. Αυτός ο δρόμος για την αύξηση του εμπορικού κύκλου εργασιών είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας”, πρόσθεσε ο Μεχντί Σομπχανί.

“Εάν ο δρόμος κατασκευαστεί, θα είναι ένα επαναστατικό γεγονός για την περιοχή όσον αφορά την κυκλοφορία των μεταφορών”, κατέληξε ο πρέσβης.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags