Facebook Pixel Γυμναστική: Να γιατί τρέχεις και δεν χάνεις βάρος
| 2019-07-20 18:38:00

Τι κάνεις λάθος και δεν αδυνατίζεις ενώ τρέχεις συστηματικά

Sportdog Team
Τι κάνεις λάθος και δεν αδυνατίζεις ενώ τρέχεις συστηματικά

Αυτές οι συμβουλές είναι χρήσιμες.

Γυμναστική: Να γιατί τρέχεις και δεν χάνεις βάρος

Το τρέξιμο είναι η κορυφαία σωματική δραστηριότητα για να κάψει κανείς πολύ λίπος. Γιατί όμως αν και τρέχεις συστηματικά, δεν παρατηρείς σοβαρή απώλεια κιλών ανεβαίνοντας στη ζυγαριά; Υπάρχουν δύο λόγοι, οι οποίοι επιδρούν συνδυαστικά: α) τρέχεις στα τυφλά και β) η διατροφή σου είναι χάλια.

Όταν ξεκινάς να ασχολείσαι συστηματικά με τη γυμναστική διαπιστώνεις ότι προοδευτικά ότι οι μύες σου ανταποκρίνονται θεαματικά. Ανεβαίνοντας σε μια ζυγαριά μετά από τρεις ή τέσσερις εβδομάδες εντατικών προπονήσεων πιθανώς να δεις το σωματικό σου βάρος να αυξάνεται λόγω της διογκωμένης μυϊκής σου μάζας -και αυτό δεν είναι κακό. Το κακό είναι να παρατηρείς ότι το λίπος παραμένει μέσα στο σώμα και, κυρίως, γύρω από την κοιλιά. Γιατί συμβαίνει αυτό; Η αναερόβια προπόνηση, η οποία είναι κατά βάση μια διαδικασία υψηλής έντασης με σύντομες συνεδρίες, εστιάζει περισσότερο στη δύναμη και στην μυϊκή υπερτροφία, με το μυϊκό σύστημα να αναγκάζεται να καταναλώνει υψηλές ποσότητες γλυκογόνου άμεσα, καθυστερώντας πολύ να φτάσει στα λιποκύτταρα.

Αντίθετα, το τρέξιμο, ως αερόβια άσκηση η οποία απαιτεί μεγαλύτερο χρόνο ολοκλήρωσης και σαφώς μικρότερες απαιτήσεις μυϊκής έντασης, επιτυγχάνει να φτάσει σε μεγαλύτερη καύση λίπους χωρίς να εξολοθρεύει τα αποθέματα γλυκογόνου. Ωστόσο, ακόμη και όταν τρέχεις, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το λίπος να παραμείνει στη θέση του και, εντέλει να κοπιάζεις άσκοπα. Γιατί; Ίσως επειδή το τρέξιμό σου είναι λιγότερο "θερμιδοφάγο" από όσο θα έπρεπε.

Ποιο είδος τρεξίματος μπορεί να εξολοθρεύσει το επίμονο αποθηκευμένο λίπος

Το μυστικό βρίσκεται στην αερόβια προπόνηση με τη μέθοδο HIIT. Η διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης, έχει την ιδιότητα να αυξάνει τους μηχανισμούς κατανάλωσης οξυγόνου ακόμη και μετά την άσκηση, οδηγώντας το σώμα να καίει πολλές θερμίδες έως και 36 ώρες μετά. Έχει αποδειχθεί κλινικά, ότι αυτή η μέθοδος καίει έως και 30% περισσότερες θερμίδες από μια τυπική προπόνηση με βάρη.

Πρακτικά, μέσα σε ένα 15λεπτο τρέξιμο με τη μέθοδο HIIT, μπορείς να δεις το λίπος να εξαφανίζεται από το σώμα σου μέσα σε δυο βδομάδες:

Τα πρώτα 5 λεπτά τρέχεις σε έναν ομαλό και ήπιο ρυθμό τζόκινγκ, βοηθώντας το σώμα σου να εγκλιματιστεί και να αποφευχθούν τραυματισμοί.

Τα υπόλοιπα 10 λεπτά ακολουθείς ένα σχέδιο εναλλαγής εντάσεων, τρέχοντας στα όρια του σπριντ για 100 μέτρα, στη συνέχεια μειώνοντας το τέμπο σε βάδην ή χαλαρό τζόκινγκ για τα επόμενα 100 κ.ο.κ.

Η διατροφή που καίει λίπος πολλές ώρες μετά το τρέξιμο

Συνδυαστικά με το σωστό τρέξιμο, ο διατροφικός σου στόχος την υπόλοιπη ημέρα είναι απ’ τη μια να ισορροπείς τις εκρήξεις πείνας και απ’ την άλλη να μην προσθέσεις έξτρα λίπος στο σώμα σου.

Επίλεξε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά που βρίσκονται στο αγνό παρθένο ελαιόλαδο, στους ξηρούς καρπούς, στους σπόρους, στο αβοκάντο και στα ψάρια. Αυτού του είδους λιπαρά (τα "καλά") είναι τροφές που χωνεύονται πιο αργά από τους υδατάνθρακες και τις πρωτεΐνες καθυστερώντας το αίσθημα της πείνας.

Η αύξηση της πρόσληψης άπαχης πρωτεΐνης θα αυξήσει το μεταβολισμό σου και θα σε βοηθήσει να διατηρείς ανέπαφη τη μυϊκή σου μάζα -και τα δύο βοηθούν στο περαιτέρω κάψιμο λίπους. Το σώμα καίει περισσότερες θερμίδες όταν το στομάχι χωνεύει πρωτεΐνες παρά λιπαρά και υδατάνθρακες.

Το έξτρα κόλπο: τρέχε με άδειο στομάχι, ειδικά το πρωί

Όχι μόνο καις περισσότερο λίπος κατά τη διάρκεια μιας αερόβιας προπόνησης υψηλής έντασης, αλλά συνεχίζεις να καις λίπος με αυξημένους ρυθμούς και μετά το τρέξιμο (το λεγόμενο "afterburn effect").

ΠΗΓΗ: Esquire.com.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags