Facebook Pixel Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός: Green Monsters - Οι "καυτοί" οπαδοί της Φερεντσβάρος και η φιλία με την Θύρα 13 (ΒΙΝΤΕΟ)
| 2023-12-18 16:35:00

Green Monsters: Οι "καυτοί" οπαδοί της Φερεντσβάρος και η φιλία με την Θύρα 13 (ΒΙΝΤΕΟ)

Του Γιώργου Βροντάκη
Green Monsters: Οι "καυτοί" οπαδοί της Φερεντσβάρος και η φιλία με την Θύρα 13 (ΒΙΝΤΕΟ)

Τα «πράσινα τέρατα» ξεχωρίζουν για τα επεισόδια βίας τους, αλλά και την καυτή ατμόσφαιρα στο γήπεδο με κορεό και καπνογόνα.

Την Φέρεντσβάρος θα αντιμετωπίσει ο Ολυμπιακός στα πλέι οφ του Conference League, όπου θέλει την πρόκριση για να βρεθεί στους "16" της διοργάνωσης που ήδη περιμένει ο ΠΑΟΚ, αλλά θα συναντήσει μια ηλεκτρική ατμόσφαιρα στη Βουδαπέστη.

Oι «Green Monsters»

Η Φερεντσβάρος μπορεί να υπερηφανεύεται για έναν παθιασμένο και αφοσιωμένο θαυμαστή. Οι οπαδοί της, οι «Green Monsters», είναι γνωστοί για την ακλόνητη πίστη τους και τις πολύχρωμες εμφανίσεις τους κατά τη διάρκεια των αγώνων. Η έδρα του συλλόγου, το Groupama Arena, προσφέρει μια ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα κατά τις ημέρες των αγώνων και αυτό συμβαίνει ανεξάρτητα από την αντίπαλη ομάδα που αντιμετωπίζει.

Τα ιδεολογικά ρεύματα της ακροδεξιάς

Η Ουγγαρία έχει αποκτήσει τρομερή φήμη όσον αφορά τους οπαδούς του ποδοσφαίρου, όπου αφθονούν οι ομάδες ultras. Τα ιδεολογικά ρεύματα της ακροδεξιάς κυριαρχούν στις τάσεις και τη συμπεριφορά πολλών οπαδών από το 1900. Αυτά τα ρεύματα συνδέονται άμεσα με τα κοινωνικοπολιτικά ρεύματα που έχουν αποτελέσει μέρος της ιστορίας της χώρας. Η ομάδα με τους περισσότερους οπαδούς στην Ουγγαρία, τους Green Monsters, έχει προκαλέσει αναρίθμητα επεισόδια βίας. 

Όταν η Φερεντσβάρος μετακόμισε στο νέο τους γήπεδο που χρηματοδοτείται από το κράτος, οι ultras τους το μποϊκόταραν για περισσότερα από τρία χρόνια αφού ο ιδιοκτήτης τους και βουλευτής της Κουμπάτοφ εισήγαγε σαρωτές στις θύρες. Ο πρωθυπουργός μάλιστα αποδοκιμάστηκε στα εγκαίνια του γηπέδου.

Η επιστροφή στις εξέδρες με όρους

Ομως, επέστρεψαν χάρη στην επίτευξη νομικής συμφωνίας με τις αρχές και τους ηγέτες των ομάδων. Δηλαδή να μπαίνουν στην εξέδρα «Sector B» 500 άτομα χωρίς ταυτοποίηση και ηλεκτρονικό εισιτήριο. Επίσης, οι Ultras εκπροσωπούνται στο συμβούλιο που επιβλέπει τις απαγορεύσεις και έχει το δικαίωμα να ασκήσει έφεση κατά των αποφάσεων, ενώ οι ηγέτες των οπαδών και η διοίκηση του συλλόγου συναντώνται τουλάχιστον 4 φορές το χρόνο.

Τα Πράσινα Τέρατα είναι μέρος κάτι που ονομάζεται Ταξιαρχία των Καρπαθίων. Η ουγγρική κυβέρνηση δημιούργησε αυτόν τον οργανισμό, με στόχο να ενώσει όλους τους ποδοσφαιρόφιλους σε ένα ειρηνικό κίνημα. Αλλά αυτό λειτούργησε με τον χειρότερο τρόπο αφού σίγουρα χρησίμευσε για την ενοποίηση όλων των ultras.

Τα φαινόμενα βίας και με την Εθνική Ουγγαρίας

Το 2021, όταν η Ουγγαρία φιλοξένησε την Αγγλία στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ο Ραχίμ Στέρλινγκ και ο Τζουντ Μπέλινγκχαμ δέχθηκαν ρατσιστική επίθεση. Αυτό το είδος συμπεριφοράς δεν προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη σε όσους γνωρίζουν οτιδήποτε για τον φανατισμό του ποδοσφαίρου στην Ουγγαρία. 

Σε πολλούς από τους πρόσφατους αγώνες της Ουγγαρίας, υπήρχαν πανό κατά του «να γονατίσουμε ενάντια στον ρατσισμό». Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, εμφανίστηκαν πανό κατά των LGBT μετά την ψήφιση από την ουγγρική κυβέρνηση ενός αμφιλεγόμενου νόμου κατά των ομοφυλοφίλων. Στον αγώνα της Ουγγαρίας εναντίον της Αγγλίας στο Γουέμπλεϊ, εμφανίστηκε ένα πανό που έγραφε «Γονατίζουμε μόνο μπροστά στον Θεό».

Η αδελφοποίηση με Παναθηναϊκό και Ραπίντ Βιέννης

Οι ultras της Φερεντσβάρος έχουν φιλία με διάφορους οπαδούς από διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένων του Παναθηναϊκού και της Ραπίντ Βιέννης. Όλοι φορούν πράσινα και αυτοαποκαλούνται «Green Brothers». Είναι επίσης φιλικοί με τους Ούγγρους Ultras των Ζαλαεγκέρσέγκ, Μπάλτικ Γκντίνια και Σλασκ από την Πολωνία.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags