Facebook Pixel Βαράνε το σαμάρι! (ΒΙΝΤΕΟ)
| 2011-03-24 14:46:00

Βαράνε το σαμάρι! (ΒΙΝΤΕΟ)

Βαράνε το σαμάρι! (ΒΙΝΤΕΟ)

Το γεγονός ότι η συνέντευξη Τύπου της Σούπερ Λίγκα εξελίχθηκε σε τραγέλαφο και προκάλεσε αποστροφή στους υγιείς φιλάθλους σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι περισσότερες εφημερίδες και κυρίως οι επονομαζόμενες οικουμενικές, προέταξαν στα σημερινά πρωτοσέλιδά τους το μπάσκετ, ενόχλησε κάποιους.

Η λογική του «βαράω το σαμάρι» εμφανίστηκε και πάλι, καθώς μερικοί, επειδή δε βρήκαν πάτημα να αποθεώσουν το πεντάμορφο ελληνικό ποδόσφαιρο, ακολούθησαν την τακτική του αντιπερισπασμού. Αρχισαν να ρίχνουν τα βέλη τους στο μπάσκετ.

Ορίστε λοιπόν μερικές απαντήσεις σε όλους αυτούς τους ποδοσφαιρικούς ταγούς.

1) Τα εισιτήρια του Φάιναλ Φορ είναι προπωλημένα εδώ και πολλές εβδομάδες και μάλιστα σε τιμές ιδιαιτέρως αυξημένες για τους Ισπανούς που αντιμετωπίζουν τεράστιο οικονομικό πρόβλημα.

2) Η διαιτησία στο μπάσκετ, όπως σε κάθε άθλημα, ευνοεί αυτούς που μπορούν να την ελέγξουν. Και συνήθως είναι οι ομάδες που έχουν την ικανότητα και την ποιότητα να φτάσουν μέχρι το τέλος του δρόμου. Οντως το μπάσκετ δεν είναι ποδόσφαιρο και για αυτό σε αρκετές περιπτώσεις η διοργάνωση του Φάιναλ Φορ διεκδικείται από πόλεις ή ομάδες που τρέφουν όνειρα για την κατάκτηση του τροπαίου. Αν κι αυτό δεν είναι κανόνας. Συμβαίνει όμως!

3) Ποτέ, μα ποτέ στην ιστορία του μπάσκετ και τη Ευρωλίγκα δεν έχει παρατηρηθεί σκανδαλώδης εύνοια στην ομάδα που προέρχεται από την πόλη όπου διοργανώθηκε το Φάιναλ Φορ.

Πάμε να θυμηθούμε από το 2002 και μετά, οπότε και καθιερώθηκε στην Ευρωλίγκα το Φάιναλ Φορ.

2002: Το Φάιναλ Φορ έγινε στη Μπολόνια. Η Κίντερ ήταν παρούσα, αλλά αντίθετα με τις απόψεις που εκφράζουν συνήθως οι επαϊόντες περί εύνοιας των γηπεδούχων, οι Ιταλοί, που διέθεταν ομάδα μοντέλο εκείνη τη σεζόν ( με Μεσίνα κόουτς, Τζινόμπιλι !!!, Αντερσεν, Γιάριτς κτλ κτλ) ηττήθηκαν από τον Παναθηναϊκό στον τελικό, ίσως στον πιο ιστορικό θρίαμβο στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, αν κρίνουμε την έδρα διεξαγωγής του τελικού και την δυναμικότητα των ομάδων.

2003: Το Φάιναλ Φορ έγινε στη Βαρκελώνη, με την Μπάρτσα να σπάει την κατάρα και να κατακτά για πρώτη φορά στην ιστορία της το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Οι Καταλανοί των Ναβάρο, Μποντίρογκα, Γιασικεβίτσιους (να γράψουμε κι άλλους;) έφτασαν με χαρακτηριστική άνεση στο Φάιναλ Φορ, όπου, εκεί ναι, χρειάστηκαν την εύνοια των διαιτητών, ειδικά στον ημιτελικό με την ΤΣΣΚΑ, για να κατακτήσουν το τρόπαιο.

2004: Ισως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ισονομίας, είναι το μνημείο αθλητικής δράσης που είχαμε την τύχη να ζήσουμε εκείνη τη χρονιά. Το Φάιναλ Φορ είναι προγραμματισμένο να γίνει στο Τελ Αβίβ και ολόκληρο το Ισραήλ ζει για την ημέρα που η Μακάμπι θα είναι παρούσα. Στο τελευταίο παιχνίδι του τέταρτο ομίλου της φάσης του Τοπ 16, η Μακάμπι αντιμετωπίζει την Ζαλγκίρις στο Γιαντ Ελιάου με τον νικητή να παίρνει το εισιτήριο για το Φάιναλ Φορ. Αυτό που συνέβη στις 8 Απριλίου 2004 στο Τελ Αβίβ, δεν έχει ιστορικό προηγούμενο στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Η Ζαλγκίρις ηττήθηκε στην παράταση με 107-99, αλλά για αν φτάσει το ματς εκεί, χρειάστηκε ο Θεός να βάλει το χέρι του πολλές φορές και ο Σαρπ να ευστοχήσει σε ένα απίθανο σουτ ακριβώς με την εκπνοή για να ισοφαρίσει και να οδηγήσει το ματς στον έξτρα χρόνο. Δείτε το βίντεο και χαζέψτε το πολλές φορές. Είναι κάτι συγκλονιστικό, ειδικά αν μπορείτε να μπείτε εκείνη τη στιγμή στην ψυχολογία των 12 χιλιάδων θεατών που βρίσκονταν στο γήπεδο και των εκατομμυρίων που παρακολουθούσαν από την τηλεόραση και οι οποίοι ζουν για να βλέπουν την Μακάμπι. Στο Φάιναλ Φορ η ΜΑκάμπι κατέκτησε τον τίτλο κερδίζοντας στον τελικό τη Σκίπερ με το ανεπανάληπτο 118-74!!!

2005: Το Φάιναλ Φορ έγινε στη Μόσχα. Με την ΤΣΣΚΑ να έχει 14-0 νίκες στην κανονική περίοδο, που έφτασε μέχρι το 19-0 στη δεύτερη φάση, πριν οι Ρώσοι υποστούν την πρώτη ήττα τους σε αδιάφορο ματς του Τοπ 16. Η παρουσία τους βεβαίως, στο Φάιναλ Φορ είναι δικαιότατη, εκεί όπου παρά την τη σχετική εύνοια των διαιτητών, η ΤΣΣΚΑ γνώρισε την ήττα στον ημιτελικό σε ένα από τα πιο ισχυρά σοκ που έχουν «ακουστεί» ποτέ στην Ευρώπη.

2006: Το Φάιναλ Φορ έγινε στην Πράγα. Η ΤΣΣΚΑ κατέκτησε το τρόπαιο, μετά από σφαγή της Μπαρτσελόνα στον ημιτελικό.

2007: Το Φάιναλ Φορ έγινε στην Αθήνα με τον Παναθηναϊκό, που ήταν κυρίαρχος καθόλη τη διάρκεια της σεζόν, να επιστρέφει στους τίτλους δικαιότατα σε ένα εκπληκτικό τελικό κόντρα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

2008: Ακόμα ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Το Φάιναλ Φορ έγινε στη Μαδρίτη. Η Ρεάλ Μαδρίτης παρά τα αμύθητα χρήματα που ξόδεψε, ήταν απούσα!!! Η απάντηση στη συνωμοσιολογία.

2009: Το Φάιναλ Φορ έγινε στο Βερολίνο. Αξέχαστη η διαιτησία του Αρτεάγκα στον τελικό του Παναθηναϊκού με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, αλλά ο Παναθηναϊκός στο φινάλε κατάκτησε το τρόπαιο.

2010: Το Φάιναλ Φορ έγινε στο Παρίσι με τη Μπαρτσελόνα να κατακτά δικαιότατα το τρόπαιο.

Σημείωση: Σε όλα τα Φάιναλ Φορ τα γήπεδα ήταν γεμάτα και το ενδιαφέρον τεράστιο. Διαιτητικά λάθη υπήρξαν, ενδεχομένως και εγκληματικά, αλλά ήταν πάντα υπέρ των ομάδων, που ήταν ισχυρές σε όλα τα επίπεδα και όχι απλά και μόνο για να μην αποτύχει η διοργάνωση.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags