ΠΑΟΚ - Τσούμπα Ακπόμ: Όταν το καλοκαίρι αποφασίστηκε να γίνει η επένδυση με την αγορά του, αυτό που «χτυπούσε» στο μάτι των αδαών περί των ικανοτήτων του ήταν η «Αρσεναλ» που κοσμούσε το βιογραφικό του. Εκεί έμαθε το ποδόσφαιρο, εκεί ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά ο Τσούμπα Ακπόμ. Μπορεί στους «κανονιέρηδες» να μην στέριωσε, μπορεί να μη βρήκε θέση ούτε μέσω των αλλεπάλληλων δανεισμών του,  ωστόσο τους ανθρώπους που τον έφεραν στον ΠΑΟΚ, τους έπεισε για τη δυναμική του.

Όχι όλους όμως. Δεν ήταν μόνο φήμες στο ξεκίνημα της σεζόν όσα λέγονταν δεξιά και αριστερά πως ο Ραζβάν Λουτσέσκου δεν «έβλεπε» τον Αγγλο. Λογικότατο από τη μία, εφόσον στο ρόστερ υπήρχε ο Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς, αλλά κακά τα ψέματα, ακόμη και οι ευκαιρίες που έδωσε ο Ρουμάνος στον 24χρονο επιθετικό ήταν μετρημένες.

Μέχρι την αποχώρηση του Σέρβου αρχισκόρερ, είχε βγάλει δύο 90λεπτα (στις μοναδικές του παρουσίες ως βασικός), αμφότερα σε ματς Κυπέλλου κόντρα στον Εργοτέλη και τον Αήττητο, έχοντας πάντως προλάβει, έστω και στον περιορισμένο χρόνο συμμετοχής του να σημείωσει δύο γκολ σε ματς πρωταθλήματος (κόντρα σε Παναιτωλικό και Λάρισα).

Ωστόσο, είναι προφανές πως ο Λουτσέσκου τον… προετοίμαζε, τον δούλευε. Υπενθυμίζεται πως ακόμη και ο Πρίγιοβιτς πέρασε μεγάλο διάστημα μέχρι να μπει τελείως στα καλούπια που ήθελε ο προπονητής του «δικεφάλου του Βορρά» και από εκείνη τη στιγμή να μην ξαναβγεί από την ενδεκάδα του. Κακά τα ψέματα, έτσι όπως εξελίχτηκαν τα πράγματα, η αποχώρηση του «Πρίγιο» ήταν όπως φαίνεται, αναπόφευκτη. Προφανώς δεν ευσταθεί ο ισχυρισμός πως ο Λουτσέσκου δεν πολυχαλάστηκε, αφού «είχε έτοιμο τον Αγγλο», η αλήθεια όμως είναι -και φαίνεται- πως είχε δουλέψει αρκετά αυτό το διάστημα προκειμένου να αξιοποιήσει τα προσόντα του Αγγλου. 

Φορ τελείως διαφορετικών χαρακτηριστικών του Πρίγιοβιτς, ο Τσούμπα Ακπόμ, λειτουργεί και δουλεύει διαφορετικά στο γήπεδο από τον «Πρίγιο». Κινείται περισσότερο, πιέζει πιο ψηλά, δημιουργεί χώρους στους μεσοεπιθετικούς και τους χαφ. Και αυτή προφανώς ήταν η απάντηση του Λουτσέσκου στην αποχώρηση του Πρίγιοβιτς: η αλλαγή στο αγωνιστικό στιλ των επιθέσεων των Κυπελλούχων, πονταρισμένη στα χαρακτηριστικά του Αγγλου επιθετικού.

Δεν είναι τυχαίο το… ξέσπασμα γκολ του Δικεφάλου μετά την πώληση Πρίγιοβιτς, ούτε πως προέρχεται από τα πιο «γεμάτα» σε φάσεις και τέρματα φετινά του παιχνίδια. Με τον Αγγλο, να ψάχνει μέχρι χθες, το πρώτο του γκολ στην «μετα-Πρίγιοβιτς» εποχή και να το βρίσκει… εις διπλούν, με εμφατική μάλιστα εμφάνιση (και δύο ασίστ) όντως ο κορυφαίος της ομάδας του.

Από εδώ σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να διαβάσετε πως «καλύφθηκε εκ των έσω» η αποχώρηση Πρίγιοβιτς. Είναι όμως ξεκάθαρο πως ο Λουτσέσκου είχε plan b, με τον Αγγλο και τα αγωνιστικά του στοιχεία στο επίκεντρο του συγκεκριμένου σχεδιασμού. Και, όπως φαίνεται, λειτουργεί (βάσει αποτελεσμάτων τουλάχιστον) ανέλπιστα καλά, σαφώς πιο δημιουργικά σε σχέση με τις ημέρες του Πρίγιοβιτς…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ο Τζήλος έσωσε τον ΠΑΟΚ - Κο-κο-κο από Ελ Καντουρί - Πολυτέλεια με Πέλκα - Ένα «χαρτί» στον Βαρέλα