Ο Βρετανός είχε εγκατασταθεί το 2005 στη Γερμανία και ποτέ δεν θα μπορούσε να διανοηθεί ότι η τελευταία του ανάμνηση θα ήταν μια επίσκεψη στον οδοντίατρο. Σήμερα, 10 ολόκληρα χρόνια μετά, ο άνδρας στον οποίο το BBC αναφέρεται ως Γουίλιαμ ακόμη πιστεύει ότι βρίσκεται σε εκείνο το πρωινό του 2005 και πως πρέπει να ετοιμαστεί για να πάει στον οδοντίατρο!
«Θυμάμαι ότι κάθισα στην καρέκλα και ότι ο οδοντίατρος μου έκανε την ένεση με το τοπικό αναισθητικό», δήλωσε ο Γουίλιαμ στο BBC. Αυτή είναι η τελευταία εικόνα που έχει συγκρατήσει στη μνήμη του, καθώς αδυνατεί να αποτυπώσει οποιαδήποτε εικόνα στο μυαλό του για περισσότερο από 90 λεπτά. Θυμάται επίσης και άλλες εμπειρίες από το μακρινό παρελθόν του, όχι όμως πού μένει.
Οι γιατροί εκτιμούν ότι ο Γουίλιαμ πάσχει από μια μορφή απώλειας μνήμης που ονομάζεται εμπροσθόδρομη ή προοπτική αμνησία (anterograde amnesia) και συνεπάγεται την αδυναμία σχηματισμού νέων αναμνήσεων και αποτύπωσης νέων πληροφοριών. Στους ασθενείς που πάσχουν από αυτό το είδος αμνησίας παρατηρείται δυσλειτουργία στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να επεξεργαστούν νέα αισθητηριακά ερεθίσματα και να τα χρησιμοποιήσουν ώστε να σχηματίσουν αναμνήσεις.
Οι γιατροί σάστισαν με την περίπτωση του Γουίλιαμ, καθώς δυσκολεύονταν να καταλάβουν πώς προέκυψε η αμνησία έπειτα από μια επίσκεψη ρουτίνας στον οδοντίατρο. Δεν ήταν καν σίγουροι εάν η απονεύρωση έπαιξε έστω και τον παραμικρό ρόλο στο περιστατικό. Ο οδοντίατρος του Γουίλιαμ δηλώνει πως ο ασθενής ίσως λιποθύμησε κατά τη διάρκεια της απονεύρωσης, καθώς η πίεσή του είχε πέσει πολύ και δεν είναι σίγουρο για πόση ώρα διατηρούσε τις αισθήσεις του.
Τα συμπτώματα που εκδήλωσε ο Γουίλιαμ δεν μπορούσαν να εξηγηθούν με βάση το ιατρικό του ιστορικό. Δεν είχαν παρατηρηθεί δομικές μεταβολές στον εγκέφαλό του ούτε υπήρχε ψυχολογικό υπόβαθρο που να τα δικαιολογεί.
Αρχικά, οι γιατροί υπέθεσαν ότι η αμνησία επήλθε λόγω του αυξημένου στρες που αντιμετώπιζε ο ασθενής λόγω του πρόσφατου θανάτου του παππού του, λίγες ημέρες πριν το ραντεβού με τον οδοντίατρο. Ήταν επίσης πιθανό ο Γουίλιαμ να εκδήλωσε αντίδραση στο αναισθητικό, όμως κάτι τέτοιο θα είχε οδηγήσει σε εγκεφαλική βλάβη που να εξηγεί ακολούθως τα συμπτώματα. Αφού συνέκριναν την περίπτωση του Γουίλιαμ με πέντε παρόμοια περιστατικά μυστηριώδους απώλειας μνήμης χωρίς επακόλουθη εγκεφαλική βλάβη, οι γιατροί υποπτεύθηκαν ότι το φαινόμενο έχει πιθανότατα γενετική βάση. Όλα τα περιστατικά συνδέονταν άμεσα με το έντονο ψυχολογικό στρες. Σύμφωνα με τον Gerald H. Burgess από το βρετανικό Πανεπιστήμιο του Λέστερ, ο οποίος παρακολούθησε το περιστατικό, η γενετική προδιάθεση εκδηλώνεται πιθανώς με αφορμή ένα περιστατικό-καταλύτη. Στην περίπτωση του Γουίλιαμ, η απονεύρωση ίσως αποτέλεσε αυτόν τον καταλύτη.
Στην περίπτωση του Γουίλιαμ δεν παρατηρήθηκε βλάβη στα εγκεφαλικά κύτταρα, οπότε οι γιατροί εικάζουν ότι υπάρχει δυσλειτουργία στην «καλωδίωση» γύρω από τον ιππόκαμπο και άλλες περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν τη μνήμη.
Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, ο Γουίλιαμ γνωρίζει ποιος είναι και δεν έχει αλλάξει η προσωπικότητά του. Με τη βοήθεια της συζύγου του, διατηρεί ηλεκτρονικό ημερολόγιο ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί σε απλές καθημερινές υποχρεώσεις.
Βέβαια, κάθε πρωί που ξυπνά, ο Γουίλιαμ πιστεύει πως βρισκόμαστε στο 2005 και πως πρέπει να ετοιμαστεί για να πάει στον οδοντίατρο...
ΠΗΓΗ: onmed.gr