Φάδος στην πατρίδα του Φερνάντο Σάντος λέγεται μια κατηγορία παραδοσιακών τραγουδιών. Μελαγχολικά κατά βάση. Στην «επαγγελματική πατρίδα» του Πορτογάλου, όμως, αν προσθέσεις ένα «ρ» μεταξύ του δεύτερου και του τρίτου γράμματος της λέξης «φάδος» κι αντικαταστήσεις τη μελαγχολία με την αισιοδοξία που γεννά η αναγγελία των ονομάτων Πολωνία, Ρωσία, Τσεχία, έχεις στο πιάτο τη χθεσινή κλήρωση στο Κίεβο.

Το προσωπικό μου «μοτό» είναι ότι τύχη ή ατυχία είναι το μέτρο της άγνοιας του καθενός. Αλλά, όταν μιλάμε για κληρωτίδα κι Εθνική Ελλάδος, βάζω -άμα λάχει- και λίγο νερό στο «σοφιστικέ» κρασί μου...

Θα ήθελα (και) για... ιδιοτελείς λόγους να πάει καλά η Εθνική το καλοκαίρι στο Euro. Από το ποδόσφαιρο βγάζουμε τον επιούσιον -διατί να το κρύψωμεν, άλλωστε; καταπώς θα έλεγε και ο (ευτυχώς) μακριά από τις κληρώσεις της Εθνικής Μητσοτάκης! Κι έπειτα από ένα καλοκαίρι, όπου τον τόνο της επικαιρότητας έδινε η υπόθεση των ύποπτων ματς με τα συμπαρομαρτούντα, ας γίνει κάτι εκεί στην Πολωνία και στην Ουκρανία, μπας κι αναβαθμιστεί λίγο το «προϊόν».

Επίσης, θα ήθελα να εκφράσω τη συμπάθειά μου στις πέντε Ουκρανές ακτιβίστριες του στήθους (κατά του κ@λου!), που έβγαλαν δημοσία τους στηθόδεσμούς τους και διαμαρτυρήθηκαν με πλακάτ κατά του Euro, υποστηρίζοντας ότι η χώρα θα μετατραπεί εκείνες τις μέρες σ' έναν τεράστιο οίκο ανοχής! Προφανώς, φοβούνται ότι οι δήμαρχοι των απανταχού... Sugar Towns (θυμάστε το φιλμ με τους γαμπρούς που ο δήμαρχος της Ζαχάρως τούς πήγε στην Ουκρανία για να βρουν κορίτσια) περιμένουν πώς και πώς το Euro για να ξαμολήσουν χιλιάδες αντρικά σαρκία σ' αυτή τη μητρόπολη της χριστοήθειας! Ηταν μία διάσταση που δεν μου είχε περάσει από το μυαλό, αφού πάντα κουβαλούσα την (ελαφρώς ρατσιστική) αντίληψη ότι Ουκρανές εξώλης και προώλης βρίσκονται οπουδήποτε πλην της Ουκρανίας...

Ομολογώ, πάντως, ότι η διαμαρτυρία των γυναικών της οργάνωσης FEMEN ήταν σαφώς η πιο ενδιαφέρουσα φιοριτούρα στη χθεσινή κλήρωση. Σαφώς πιο ενδιαφέρουσα από τον χαιρετισμό του Μισέλ Πλατινί, από τα χαμόγελα που ξεπρόβαλλαν από καλοσιδερωμένα κοστούμια και τις δηλώσεις του στυλ «δεν υπάρχουν φαβορί» και «όλες οι ομάδες του ομίλου έχουν ίσες πιθανότητες».

Επειδή, όμως, δεν γίνεται να ματαιωθεί η διεξαγωγή Euro στην Ουκρανία, το μόνο που μπορώ να εισφέρω στον καλό αγώνα των πέντε γυμνόστηθων είναι μία δημόσια έκκληση: στην Ουκρανία για το Euro να ταξιδέψουν μόνο Τασμανοί φίλαθλοι. Διότι όπως είπε κάποτε ο γνωστός άγγλος συγγραφέας Σόμερσετ Μομ: «Θα ξέρετε φυσικά ότι οι Τασμανοί, που δεν υπήρξαν ποτέ μοιχοί, έχουν εξαφανιστεί πλέον».

Πηγή: Sday.gr