Επίσης, ένα γεγονός που συχνά παραβλέπεται στη δημοσιοποίηση του καταλόγου, έχει να κάνει με την άλλη πλευρά των εσόδων μίας επιχείρησης. Τα έξοδα. Αυτά δεν περιλαμβάνονται στα στοιχεία και έτσι δεν «χαλάει» ο όποιος θετικός αντίκτυπος δημιουργείται με την αναφορά σε εκατομμύρια ευρώ, που αυξάνονται κάθε χρόνο. Για να καταλάβει κάποιος πόσο παραμορφωτική μπορεί να είναι μία εικόνα σαν αυτή που περιλαμβάνει μόνο τη δημοσιοποίηση των εσόδων, να θυμίσω ότι παρά τα τεράστια χρέη της, η Βαλένθια ήταν στον περσινό κατάλογο των 20. Φέτος απουσιάζει, επειδή κάποιος ή κάποιοι απλά εισέπραξαν περισσότερα.
Η πρώτη παρατήρηση έχει να κάνει με την παρουσία της Ρεάλ στην πρώτη θέση και μάλιστα με νέο ρεκόρ εσόδων που φθάνουν τα 512, 6 εκατ. ευρώ, σχεδόν 30 εκατομμύρια περισσότερα από πέρυσι. Η Ρεάλ διαδέχθηκε στην πρώτη θέση τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ την περίοδο 2003/04 και από τότε δεν έχει πέσει από εκεί. Την ακολουθεί η Μπαρτσελόνα με έσοδα 483 εκατ. ευρώ επίσης 30 περισσότερα από την περσινή χρονιά. Αυτό το ζευγάρι μας αποκαλύπτει ένα από τα πιο χαρακτηριστικά γνωρίσματα του καταλόγου. Οτι δεν υπάρχει άλλη ισπανική ομάδα στην εικοσάδα. Η δύναμη της ισπανικής λίγκας ή του ισπανικού ποδοσφαίρου γενικότερα είναι η κυριαρχία αυτών των δύο ομάδων. Ακόμη και στις πρόσφατες βραβεύσεις της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ η κυριαρχία αυτών των δύο ήταν εμφανής και δείχνει το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της ισπανικής λίγκας.
Ενα έλλειμμα που βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στο γεγονός ότι Ρεάλ και Μπάρτσα εισπράττουν τα περισσότερα χρήματα από όλους, σε ό,τι αφορά τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Ολες οι ομάδες της λίγκας μαζί μαζεύουν περίπου τα μισά από όσα οι δύο μεγάλοι. Η ισομερής ή η όσο πιο αναλογική διανομή των τηλεοπτικών εσόδων γίνεται, συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στο κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ «πλουσίων» και «φτωχών» και βοηθά τον ανταγωνισμό. Απόδειξη; Η παρουσία 7 ομάδων από την αγγλική Πρέμιερ Λιγκ στην εικοσάδα, ενώ ακολουθούν πάνω από την εικοστή θέση ακόμη τέσσερις, οι Εβερτον, Αστον Βίλα, Φούλαμ και Σάντερλαντ. Με το πέρασμα του χρόνου εκείνο που παρατηρεί κάποιος είναι ότι παγιώνεται ένας «σκληρός» πυρήνας ομάδων με υψηλά έσοδα που μονοπωλούν και το Τσάμπιονς Λιγκ.
Η εξάδα των δυνατών και οι Αγγλοι
Στον φετινό κατάλογο φαίνεται ότι η εξάδα των πρώτων είναι ίδια με την περσινή κατάταξη (Ρεάλ, Μπάρτσα, Μάντσεστερ Γ. Μπάγερν, Τσέλσι, Αρσεναλ), ενώ είναι κάτι παραπάνω από φανερό ότι το Τσάμπιονς Λιγκ από το 2005 και έπειτα έχει γίνει υπόθεση των 10 πρώτων του καταλόγου. Βέβαια, ο πρώτος, η Ρεάλ δηλαδή, έχει από τον δέκατο που είναι η Γιούβε 320 εκατομμύρια διαφορά, που δεν τη λες και ασήμαντη. Και αυτό δείχνει πεντακάθαρα την οικονομική δύναμη διεκδίκησης ενός πιθανού μεταγραφικού στόχου.
Η Γιούβε είναι ένας νάνος μπροστά στον γίγαντα της Μαδρίτης. Ισως έτσι μπορούν κάποιοι ανόητοι οπαδοί στην Ελλάδα να κατανοήσουν ποια είναι η δυνατότητα πρόσβασης των ελληνικών ομάδων στο μεταγραφικό παζάρι. Στην πρώτη δεκάδα του καταλόγου, οι μισές ομάδες είναι αγγλικές και το πιο αξιοσημείωτο είναι ότι για πρώτη φορά μπαίνει στη δεκάδα η Μάντσεστερ Σίτι. Τα έσοδά της εκτοξεύθηκαν από τα αυξημένα τηλεοπτικά έσοδα που είχε με την κατάκτηση του πρωταθλήματος και την πολύ μεγάλη αύξηση των εμπορικών της εσόδων (οι ζημιές που είχε πάντως για την περίοδο που τελείωσε τον Ιούνιο του 2012 έφτασαν τα 115 εκατ. ευρώ).
Ενδιαφέρον επίσης είναι το στοιχείο που δείχνει ότι και οι δέκα πρώτες ομάδες του καταλόγου είχαν αύξηση των εσόδων τους, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Στην εικοσάδα, παρά τα όσα θα περίμενε κάποιος, δεν βρίσκεται η Παρί Σεν Ζερμέν, γιατί ακόμη δεν έχει καταφέρει, σε επίπεδο οργάνωσης και διαμόρφωσης ομάδας, να διαμορφώσει ένα ελκυστικό και ανθεκτικό σύνολο.
Η πραγματική οικονομική υγεία
Ενα στοιχείο που έχει τη σημασία του αφορά το συνολικό ποσό των εσόδων που παρουσιάζουν οι 20 ομάδες του καταλόγου, που είναι 4 φορές υψηλότερο σε σχέση με εκείνο που παρουσίαζαν την περίοδο 1996/97, όταν και άρχισε να δημοσιοποιείται ο σχετικός κατάλογος. Οπως έγραψα στην αρχή του σημερινού κειμένου, τα υψηλά έσοδα δεν συνεπάγονται και οικονομική υγεία. Οι Γερμανοί έχουν τέσσερις ομάδες στην εικοσάδα -μία μόνο στη δεκάδα- δηλαδή μία λιγότερη από όσες οι Ιταλοί και 3 λιγότερες από όσες οι Αγγλοι στο σύνολο αλλά -οικονομικά- είναι πολύ πιο υγιείς και από τους δύο. Οι 18 ομάδες της Μπουντεσλίγκα έχουν συνολικά έσοδα που φτάνουν τα 2,08 δισ. ευρώ, ποσό που είναι 7% μεγαλύτερο από πέρυσι, ενώ οι 14 ομάδες από τις 18 είναι κερδοφόρες!
Πηγή: Sportday