Το Γεωγραφόμπαλο, μια σελίδα στο Facebook που ταξιδεύει τους ποδοσφαιρόφιλους στον μαγικό κόσμο της στρογγυλής θεάς, η οποία φιλοξενείται σε ξεχωριστή στήλη στο Sportdog, έγινε βιβλίο. Ο Χάρης Μιλτιάδους που επιμελείται του σχετικού εγχειρήματος είναι δημοσιογράφος και μεταδίδει αγώνες για το κυπριακό ΡΙΚ. Μιλώντας στο Sportdog μίλησε για την πρώτη του συγγραφική δουλειά, την οποία οι αναγνώστες μας θα έχουν την ευκαιρία να διαβάσουν εφόσον κερδίζουν το βιβλίο που θα διενεργήσουμε στα Social Media.
Διαβάστε επίσης...
Σκοπός του συγγραφέα με «Το Γεωγραφόμπαλο – Μια βαλίτσα αναμνήσεις που ταξιδεύει σχεδόν… αιώνια», το οποίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ρίζες είναι να γίνει, όπως δήλωσε στο Sportdog, η «παρέα του ταξιδιώτη και του παραδοσιακού βιβλιοφάγου. Στις σελίδες του οι αναγνώστες θα διαβάσουν τις 95 καλύτερες ιστορίες από 50 χώρες. Διαβάστε όσα δήλωσε ο Χάρης Μιλτιάδους:
Ποια ιστορία κρύβεται πίσω από την επιλογή σου να γίνεις αθλητικογράφος;
«Καταρχάς να χαιρετήσω τους αγαπημένους αναγνώστες του Sportdog. Όταν πρωτοείδα το Φαινόμενο να αποθεώνει τη στρογγυλή θεά στα Μουντιάλ του 1998 και του 2002 ή τον δακρυσμένο Φραντσέσκο Τόλντο στο Γιούρο 2000, ήταν κάτι που καθόρισε το είναι μου. Είπα "εδώ είμαστε, αυτός είναι ο κόσμος μου". Ο κόσμος που χαρίζει τόνους συναισθημάτων. Στην 1η γυμνασίου είχα γράψει την γνωστή έκθεση, τι θέλω να γίνω όταν μεγαλώσω... και όσο την έγραφα τόσο σιγορευόμουν πως ναι, θέλω να γίνω δημοσιογράφος. Μεγαλώνοντας το έκτιζα μέσα μου... πως πρέπει να κάνω συγκεκριμένα βήματα για να υπηρετήσω αυτό τον σκοπό, όντας Κύριος του εαυτού μου. Σπουδές στην Ελλάδα, σωστά ελληνικά, δομημένο και δημιουργικό brainstorming και ακολούθως έψαξα τη τύχη μου για μεταπτυχιακό σε Ιταλία και Ολλανδία, με το Ινστιτούτο του Γιόχαν Κρόιφ να με κερδίζει συνολικά ως επιλογή».
Ποιά είναι η άποψή σου για την αθλητική δημοσιογραφία στην Ελλάδα και την Κύπρο; Θεωρείς, ότι υπάρχει καλύτερο επίπεδο στο εξωτερικό;
«Οι Ελλαδίτες συνάδελφοι θεωρώ πως έχουν υψηλό επίπεδο κατάρτισης και αυτό προκύπτει πιστεύω μέσα από τον υγιή ανταγωνισμό, αλλά και μέσα από τις αναζητήσεις της νέας γενιάς, η οποία ως επί το πλείστον επειδή έχει πολύτιμο υπόβαθρο σπουδών ανεβάζει κατακόρυφα τον πήχη. Όσον αφορά τους μισθούς, Κύπρος και Ελλάδα κραυγάζουν χέρι-χέρι "στηρίξτε αυτό το επάγγελμα, δίνοντας προοπτική στους νέους να το συνεχίσουν". Είναι γενικό βέβαια το πρόβλημα γιατί το κόστος ζωής είναι δυσβάσταχτο. Το επίπεδο στην Κύπρο είναι σταθερό. Δεν έχει μεταβληθεί πολύ πιστεύω και σε αυτή τη στασιμότητα, αιτία είναι η ανεξέλεγχτη δημοσιογραφία των πολιτών, η οποία έχει προσθέσει στη δημόσια σφαίρα αρνητικές επιρροές. Το λέω με απόλυτη σιγουριά, πως αν οι Έλληνες είχαμε τους οικονομικούς πόρους που έχουν οι συνάδελφοι στην Κεντρική Ευρώπη ή τις ΗΠΑ θα κάναμε κορυφαία δουλειά, έχοντας παράλληλα και καλύτερη ποιότητα ζωής».
Πως ξεκίνησε η σελίδα Γεωγραφόμπαλο και ποιός ο σκοπός της;
«Το Γεωγραφόμπαλο ήταν μία ιδέα που στριφογύριζε στο μυαλό μου από το 2020, πριν από την πανδημία. Απλά για να περάσω από τη σκέψη στην πράξη, χρειαζόμουν την κατάλληλη παρακίνηση. Από τη μία να σιγουρευτώ ότι υπάρχει το έδαφος στην αναγνωστική αγορά για να το υποδεχτεί με θέρμη και σε δεύτερο χρόνο να μπορέσω να βρω ένα μοτίβο γραφής, το οποίο θα συνδεόταν άμεσα με το concept, έχοντας και την ανάλογη διείσδυση στο κοινό. Σκοπός του Γεωγραφόμπαλου είναι να μιλήσει για την αθέατη πλευρά του ποδοσφαίρου. Να παρακινήσει τον αναγνώστη να κοιτάξει γύρω του, όπου θα δει να ξεπροβάλλει η πιο όμορφη λεπτομέρεια της ζωής, της γεωγραφίας, της ιστορίας, των κοινωνιών και των κουλτούρων που είναι το ποδόσφαιρο».
Ποια θεωρείς, ότι είναι η συγκλονιστικότερη ιστορία που κατέγραψες στο Γεωγραφόμπαλο;
«Κάθε ιστορία είναι ξεχωριστή. Σημαντικό όμως για τον τρόπο που προσεγγίζουμε τον βασιλιά των σπορ είναι το κεφάλαιο που αναφέρεται στους φίλους της Μπέτις. Μανκεπιέρδα... μία λέξη που κρύβει πίσω της μία τεράστια κοσμοθεωρία. Ένας τρόπος ζωής που σε ωθεί να αγαπήσεις το ποδόσφαιρο, είτε δεις την μπάλα να κυλά στο πλεκτό είτε όχι. Είτε κερδίσει η ομάδα σου είτε χάσει. Η πεμπτουσία είναι όλη η συναισθηματική και πρακτική διαδικασία που θα περάσεις για να φτάσεις στο γήπεδο... εν προκειμένω στο Μπενίτο Βιγιαμαρίν».
Γιατί πέρασες από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης στο έντυπο; Τί καινούριο θα διαβάζουν οι αναγνώστες στο πρώτο βιβλίο του Γεωγραφόμπαλου;
«Ο λόγος που πέρασε στο έντυπο, είναι οι αναρίθμητες προτροπές για να προχωρήσω σε αυτό το εγχείρημα. Το limit up που απέκτησαν τα βιβλία, μετά την συνειδητή απομυθοποίηση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, μιας και έχουν ενσωματωθεί στον τρόπο ζωής μας. Επίσης σκέφτηκα πόσο τέλειο θα ήταν να γίνω η παρέα του ταξιδιώτη, του λουόμενου και του παραδοσιακού βιβλιοφάγου. Στο πρώτο βιβλίο του Γεωγραφόμπαλου (μακάρι όχι τελευταίου) οι αναγνώστες θα διαβάσουν τις 95 καλύτερες ιστορίες από 50 χώρες, τις οποίες σίγουρα κάποιες από αυτές έχουν διαβάσει και στην ομώνυμη σελίδα. Να ευχαριστήσω ξανά τις εκδόσεις Ρίζες για την εμπιστοσύνη και που αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή αυτή την ιδέα».
Ποιό είναι το δώρο που κάνεις στους αναγνώστες του Sportdog;
«Με μεγάλη μου χαρά, προσφέρω τρία βιβλία. Ελπίζω να το απολαύσουν, να γίνει ένα λαμπρό αστέρι, στη δύσκολη καθημερινότητα τους. Κάτι σαν τον Λαμίν Γιαμάλ για την Εθνική Ισπανίας».
*** Μείνετε συντονισμένοι και σε λίγες ημέρες θα ενημερωθείτε στη σελίδα μας στο Facebook για το πώς θα πάρετε τα τρία βιβλία!