Πρωταπριλιά σήμερα. Η γιορτή του ψεύτη στη πατρίδα μας, άγνωστο από πότε… Η ιστορία που θα αναφέρουμε κρίνεται τόσο επίκαιρη όσο ποτέ.

Έχει άμεση σχέση με την παραπάνω ημερομηνία και συνδέεται άμεσα με ένα διάσημο πρόσωπο που δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή.
Η ημέρα του βλάκα!

Μιλάμε για τον περίφημο Φέρεντς Πούσκας, τον φαντεζί ποδοσφαιριστή της εθνικής Ουγγαρίας και της Ρεάλ Μαδρίτης, τον προπονητή του Παναθηναικού στη πορεία του το 1971 προς το Γουέμπλει.

Όποιο βιβλίο περί ποδοσφαίρου και ανοίξετε, σε όποιο διαδίκτυο και αν ψάξετε, θα βρείτε ως ημερομηνία γέννησης του Πούσκας, την 2α Απριλίου του 1927.

Γεννήθηκε στο Κίσπεστ, ένα προάστιο της Βουδαπέστης, όχι σε κλινική αλλά από μαμή.

Σύνηθες φαινόμενο εκείνη την εποχή, μη μας προκαλεί εντύπωση.

Η αλήθεια όμως είναι διαφορετική.

Ο Φέρεντς Πούσκας, για την ακρίβεια, γεννήθηκε μια μέρα νωρίτερα. Την 1η Απριλίου 1927 και αυτό βεβαίωνε μέχρι τα βαθιά του γεράματα, ο παιδικός του φίλος και συμμαθητής, ο αθλητικός συντάκτης Γιένο Μπόσκοβιτς.

Πάντα που διηγόταν αυτήν την όμορφη, ασυνήθιστη ιστορία. Άλλωστε τους χώριζαν μόλις λίγες ημέρες διαφορά στην ηλικία.

Ο Πούσκας γεννήθηκε λοιπόν την 1η Απριλίου αλλά ο πατέρας του, παρά την διαφωνία της μητέρας του, πήγε και τον δήλωσε στο ληξιαρχείο με ημερομηνία γέννησης την επόμενη ημέρα.

Στην Ουγγαρία, η πρωταπριλιά θεωρείται ως η ημέρα του βλάκα και όχι του ψεύτη, όπως στα μέρη μας.

Ο πατέρας του λοιπόν, που έφερε και ένα δεύτερο επώνυμο, το Πούρσελντ, άγνωστο πως και γιατί, φοβόταν ότι αργότερα, οι φίλοι του Φέρεντς θα τον αποκαλούσαν «βλάκα» και θέλησε με αυτόν τον τρόπο να αποφύγει το …κακό.

Ούτε λίγο, ούτε πολύ δηλαδή ο Πούσκας γεννήθηκε σε άλλη ημερομηνία με άλλο επίθετο.

Και το φοβερό στην ιστορία μας είναι το γεγονός πως όταν ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο, σε ηλικία μόλις 10 χρονών, στην ομάδα Κίσπεστ, όπου προπονητής ήταν ο πατέρας του, υπέγραψε δελτίο με άλλο όνομα.

Ως Μίκλος Κόβατς, μία επιλογή του πατέρα του. Ποτέ δεν μαθεύτηκε η αιτία.

Ο Πούσκας έφυγε από τη ζωή στις 17 Νοεμβρίου 2006 στη Βουδαπέστη με μια καριέρα που του απέφερε 84 γκολ σε 85 ματς της εθνικής Ουγγαρίας, 514 γκολ σε 529 μάτς του ουγγρικού και ισπανικού πρωταθλήματος και τέσσερα γκολ σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Πηγή: sentragoal.gr