Facebook Pixel ΑΕΚ: Κίνδυνος να... καεί ο Μιτάι - Ούτε οι Τσιάρτας, Αλεξανδρής έπαιξαν - Δύο μεταγραφές μεσοεπιθετικών
| 2021-08-24 14:28:00

Κίνδυνος να... καεί ο Μιτάι - Ούτε οι Τσιάρτας, Αλεξανδρής έπαιξαν - Δύο μεταγραφές μεσοεπιθετικών

Sportdog Team
Κίνδυνος να... καεί ο Μιτάι - Ούτε οι Τσιάρτας, Αλεξανδρής έπαιξαν - Δύο μεταγραφές μεσοεπιθετικών

Η ΑΕΚ που δεν είναι έτοιμη για τον μικρό και ο προβληματισμός. Τα όμορφα ταλέντα, όμορφα «καίγονται». Ο Σταύρος Καζαντζόγλου συνεχίζει την κουβέντα για τον Μιτάι και το αριστερό μπακ στην Ένωση, αναλύει γιατί είναι εξαιρετικά δύσκολο να πετύχει φέτος το πλάνο για τον νεαρό άσο και σχολιάζει τις μεταγραφικές ανάγκες της ομάδας.

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Η εικόνα της ΑΕΚ ήταν εξόχως προβληματική στο φιλικό με τον Αστέρα, έστω και εάν πήγε σε αυτό το παιχνίδι με υπηρεσιακή 11άδα που δεν πρόκειται (ελπίζω) να παίξει ξανά ποτέ. Ο προβληματισμός μεγεθύνεται από τη στιγμή που όπως μαθαίνω, η εικόνα στο ματς με τον Αστέρα ήταν βελτιωμένη σε σχέση με τις εμφανίσεις στα φιλικά με Απόλλωνα και Λαμία. Αρα, τα καμπανάκια ηχούν έντονα και άπαντες πρέπει να τα ακούσουν.

Ως εκ τούτου, δεν μπορεί να συζητάμε καν για την αναγκαιότητα απόκτησης δύο παικτών μεσοεπιθετικά. Επειδή μάλιστα συνήθως όταν πηγαίνεις για κάποιον που κάνει πολλά δεν βρίσκεις εκείνον που τα κάνει καλά, ελπίζω στο τέλος να πρυτανεύσει η λογική και να αποκτηθεί εξτρέμ για τα αριστερά (και ας παίζει και δεξιά), αλλά και κουμανταδόρος για τη μεσαία γραμμή. Θέλετε να τον πούμε δεκάρι, οκτάρι, οκταροδεκάρι, αυτό που φαίνεται είναι πως δεν τσουλάει η μπάλα μπροστά, ειδικά ελλείψει Μάνταλου.

Με αυτές τις κινήσεις, η ΑΕΚ θα μπορεί να νιώθει αίσθημα πληρότητας μεσοεπιθετικά. Ο χρόνος και η δουλειά που θα υπάρξει θα δείξει, κατά πόσον η πληρότητα θα συνδυάζεται και με αποτελεσματικότητα και βαθμούς μέσα στο γήπεδο. Μπορεί κάποιοι να αισθάνονται κορεσμένοι από τις συνεχείς προπονήσεις, αλλά ας πρόσεχαν με τη Βελέζ για να παίζουν ματς τώρα. Ετσι και αλλιώς, επαγγελματίες είναι, αυτή είναι η δουλειά τους, ας κοιτάξουν να την κάνουν σωστά.

Ωστόσο, για την ΑΕΚ τα κενά δεν καλύπτονται μόνο με αυτές τις δύο κινήσεις. Δεν βάζω καν στο τραπέζι επιμέρους θέματα που ενδεχομένως θα μπορούσαν να συζητηθούν, όπως ακόμα ένα έμπειρο στόπερ ή μια λύση ακόμα στην επίθεση. Το θέμα του αριστερού μπακ, μπορεί να εξελιχθεί σε Κερκόπορτα για την ΑΕΚ της νέας χρονιάς. Και πέρα από κάθε αγωνιστική ζημιά που μπορεί να προκαλέσει, να φέρει και ανυπολόγιστες εξελίξεις γύρω από το πρότζεκτ Μιτάι.

Επισήμως, η ΑΕΚ έχει καταστήσει σαφές πως δεν κινείται για την απόκτηση αριστερού μπακ, παρά τον μυϊκό τραυματισμό του Χατζισαφί. Πως στηρίζει τον Μιτάι, στον οποίο η διοίκηση και ο προπονητής, βλέπουν έναν παίκτη με πλούσια προσόντα. Εμφανίζονται μάλιστα διατεθειμένοι να αναλάβουν το όποιο ρίσκο προκύπτει από την απειρία του, ώστε να βγει και στην πορεία να εξελιχθεί σε παίκτη που θα δώσει λύσεις και χρήματα στην ΠΑΕ.

Κατά την κρίση μου, όλο αυτό είναι εξόχως προβληματικό. Οχι για την επάρκεια και την ικανότητα του Μιτάι, αλλά για τη δυνατότητα της ΑΕΚ να αναδείξει σε αυτήν τη φάση ένα νέο ποδοσφαιριστή. Σε παγκόσμιο επίπεδο, με εξαίρεση σπάνια ποδοσφαιρικά ταλέντα που ξεχωρίζουν ως μύγες μέσα στο γάλα, χρειάζεται μια καλά δομημένη ομάδα για να μπορέσει να βρει τον ορθό τρόπο εξέλιξης ενός ταλαντούχου παίκτη.

Στο ερώτημα εάν η ΑΕΚ είναι ομάδα και μπορεί να δημιουργήσει τις συνθήκες για την ανάδειξη ενός φέρελπι παίκτη, δεν νομίζω πως υπάρχει κάποιος που μπορεί να δώσει θετική απάντηση. Αποτελεί κοινό τόπο όλων, πως η ΑΕΚ επιχειρεί φέτος ριζική ανανέωση, βρίσκεται σε φάση ανακατασκευής και επιχειρεί να θέσει βασικές αρχές στο παιχνίδι της και να αποκτήσει ταυτότητα. Για να συνδυαστεί αυτό με τις ανάγκες του πρωταθλητισμού, απαιτούνται παίκτες έμπειροι και με προσωπικότητα.

Η ΑΕΚ δεν είναι σε αυτήν τη φάση ομάδα που μπορεί να βγάλει σωστά έναν ταλαντούχο παίκτη. Ακόμα και πέρυσι, όταν εμφανίστηκε στην «κιτρινόμαυρη» κοινωνία ο Λάτσι (κυρίως) και ο Μιτάι, αυτό προέκυψε συγκυριακά και υπάρχουν ακόμα πολλά ερωτηματικά για την επάρκεια. Διότι, είναι άλλο να κάνεις κάποια σποραδικά καλά ματς και άλλο να αποτελείς σταθερά σε βάθος χρόνου και σημείο αναφοράς για την ομάδα σου.

Στα δικά μου μάτια, οδηγός πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις, αποτελούσε η μέθοδος του Μπάγεβιτς. Στα χρυσά χρόνια της ΑΕΚ, εκεί όπου πέρασαν μυθικοί ποδοσφαιριστές, όσο ταλαντούχοι και εάν ήταν, έπρεπε πρώτα να περάσουν χρόνο κανονικής ένταξης στην ομάδα. Με μοναδική εξαίρεση τον Μιχάλη Κασάπη, που πριν την ΑΕΚ είχε χρόνια στη μεγάλη κατηγορία με τον Λεβαδειακό και 126 ματς, ουδείς άλλος μπήκε να παίξει κατευθείαν. Ούτε ο Τσιάρτας, μηδέ οι Δημητριάδης και Αλεξανδρής που ήρθαν ως έτοιμοι, για να μην πω για άλλους.

Αλλά για να μην πάμε μόνο τόσο μακριά. Να σας θυμίσω τα περίφημα μωρά του Φερέρ. Ο Ισπανός ήρθε με τη λογική της ανάδειξης νέων παικτών, αλλά είχε μια έτοιμη και στρωμένη ομάδα από τον Σάντος. Αλλά για κάθε Παπασταθόπουλο, Κονέ, Χέτεμαϊ, Τόζερ εκείνης της χρονιάς, υπήρχαν δίπλα η ομάδα και παίκτες όπως οι Σορεντίνο, Δέλλας, Ζήκος, Εμερσον, Λυμπερόπουλος. Νομίζω, πως δεν υπάρχει μεγάλη αμφιβολία για το πώς μπήκαν αυτά τα παιδιά, που βέβαια, οι περισσότεροι έφυγαν από την ΑΕΚ για να ανθίσουν περισσότερο.

Συμπέρασμα. Οσο σπουδαίο ταλέντο και εάν είναι ο Μιτάι, η ΑΕΚ δεν είναι έτοιμη να αναδείξει τις ικανότητες του. Ως πιθανότερη εξέλιξη σε τέτοιες περιπτώσεις είναι να καεί στην πορεία ή να μην έχει την εξέλιξη που περιμένουμε. Αρα, κατά τη γνώμη μου δεν μπορεί να μην υπάρξει κίνηση για απόκτηση αριστερού μπακ για την ΑΕΚ, διότι μπορεί η ζημιά να είναι σημαντική. Και αυτός που θα έρθει, δεν πρέπει να είναι απλά συμπληρωματικός, αλλά κάποιος που θα δίνει ασφάλεια στα μεγάλα ματς.
 


*** ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Όλα τούμπα στην ΑΕΚ με... εντολή Μελισσανίδη- Με αυτούς "φτιάχνει" Μιλόγεβιτς- "Ζόρια" για TOP άσο!  

 

 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags