Facebook Pixel Σάσα Βεζένκοφ: Όπως Άντιτς και Μπιέλιτσα! Να καλέσει Στογιάκοβιτς – Χάνει τον καλύτερο ο Ολυμπιακός
| 2022-06-24 15:00:00

Ένα στοιχείο θέλουν στο ΝΒΑ να έχει ο Βεζένκοφ - Θα το πληρώσει ακριβά ο Ολυμπιακός - Παίζει ξύλο;

Sportdog Team
Ένα στοιχείο θέλουν στο ΝΒΑ να έχει ο Βεζένκοφ - Θα το πληρώσει ακριβά ο Ολυμπιακός - Παίζει ξύλο;

«Ματσαρίσματα» για την ευκαιρία που εμφανίζεται για τον παίκτη των Πειραιωτών στο NBA. Ποιές είναι οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει; Μπορεί να πετύχει;

Σάσα Βεζένκοφ: Όπως Άντιτς και Μπιέλιτσα! Να καλέσει Στογιάκοβιτς – Χάνει τον καλύτερο ο Ολυμπιακός - «Ματσαρίσματα» για την ευκαιρία που εμφανίζεται για τον παίκτη των Πειραιωτών στο NBA. Ποιές είναι οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει; Μπορεί να πετύχει;

«Είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες στην Ευρώπη και ήταν μέλος της καλύτερης πεντάδας της Ευρωλίγκα. Είναι ένας καταπληκτικός σουτέρ, έχει μέγεθος, είναι έξυπνος αμυντικός και παίζει έξυπνα στην επίθεση. Επηρεάζει το παιχνίδι και στις δύο πλευρές του παρκέ, μπορεί να ανοίξει το γήπεδο και έχει ήδη αποδείξει πως μπορεί να πρωταγωνιστήσει σε ένα από τα υψηλότερα επίπεδα μπάσκετ στον κόσμο

Αυτό που μας ιντριγκάρει είναι το μέγεθός του σε συνδυασμό με το καλό σουτ του. Έχει υψηλό ποσοστό στα τρίποντα και μπορεί να δημιουργήσει φάσεις. Για μας είναι προτεραιότητα να προσθέσουμε καλό σουτ και θεωρούμε πως θα μπορούσε να βοηθήσει και θα ταιριάξει με τα άλλα κομμάτια της ομάδας. Ξέρουμε πόσο σημαντικό είναι το στοιχείο αυτό για το μέλλον. Το ότι τα έχει καταφέρει στο δεύτερο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου και μπαίνοντας στην καλύτερη μπασκετική του ηλικία είναι κάτι που μας ενδιαφέρει. Θα δούμε πώς θα προχωρήσουμε. Θα μιλήσουμε μαζί του και θα δούμε σε τι σημείο βρισκόμαστε. Είμαστε βέβαιοι πως μπορεί να παίξει σε υψηλό επίπεδο. Είναι ένας ακόμη παίκτης που είμαστε ενθουσιασμένοι που τον υποδεχόμαστε στους Κινγκς».

Τάδε έφη ο general manager των Σακραμέντο Κινγκς, Μόντε ΜακΝέρ για τον Σάσα Βεζένκοφ, του οποίου τα δικαιώματα έλαβαν με ανταλλαγή από τους Κλίβελαντ Καβαλίερς, μετά την κατάταξή του στο νούμερο 49 των NBA drafts.

Ποιά είναι τα ιδιαίτερα στοιχεία αυτής της υπόθεσης που αφορούν τον 26χρονο πάουερ φόργουορντ του Ολυμπιακού.

Διαβάστε τα “ματσαρίσματα” του Ηλία Μάτσα:

Είναι παίκτης, ο οποίος ταιριάζει περισσότερο στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Δεν ταιριάζει τόσο στο NBA. Απλά ό,τι λέγαμε και για τον Κώστα Αντετοκούνμπο εδώ στο Sportdog, το ίδιο ισχύει και για τον Βεζένκοφ. Οι Αμερικάνοι θέλουν ένα στοιχείο. Αν αυτό το στοιχείο μπορεί να το δουλέψει και να το εξελίξει, δεν τους ενδιαφέρει τίποτα άλλο. Δεν τους ενδιαφέρει κανένα άλλο χαρακτηριστικό.

Αν μπορεί αυτό το στοιχείο να κάνει τη διαφορά σε μία ομάδα, να δώσει πέντε με δέκα παραγωγικά λεπτά, να δώσει μία ευστοχία σε οχτώ σουτ και τέσσερα εντός πεδιάς, δεν χρειάζεται κάτι παραπάνω.

Έχει τον όγκο, έχει τη δύναμη, έχει το ύψος, για να παίξει και με πλάτη και με φάτσα. Έχει την ευστοχία στην Ευρώπη. Το θέμα είναι, αν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει και στην Αμερική. Γιατί προφανώς θα περάσει από summer league. Θα περάσει από δοκιμασίες. Θα περάσει από έναν χρόνο συμβόλαιο και μετά μηνιαίο. Οπότε πρέπει να αποδείξει μέσα σε αυτό το διάστημα, ότι μπορεί να ανταπεξέλθει, όχι σε αυτό το επίπεδο, αλλά σε αυτό το οποίο τον χρειάζονται.

Η ηλικία παίζει ρόλο; Είναι 26 χρονών...

Εδώ πήγε ο Πέρο Άντιτς στους Ατλάντα Χωκς, στα πρώτα σκαλιά των 30 ετών και έκανε τη διαφορά. Έκανε φοβερές σεζόν. Γιατί; Επειδή για αυτό που του ζήταγαν, μπόρεσε και ανταπεξήλθε. Έγινε καλύτερος παίκτης, όντως. Είχε όμως ένα στοιχείο και αυτός. Το δούλεψε, πήγε καλά δύο-τρία χρόνια και γύρισε στην Ευρώπη (για τη Φενέρμπαχτσε).

Ο Βεζένκοφ της Μπαρτσελόνα και του Άρη δεν έχει καμία σχέση με αυτόν του Ολυμπιακού. Ο Βεζένκοφ του Ολυμπιακού είναι MVP της Ευρωλίγκας. Ήταν πρώτο φαβορί να βγει πρώτος. Έχει βγει τρεις φορές καλύτερος παίκτης. Έχει κυριαρχήσει στην Ευρώπη.

Μπορεί να πετύχει στο NBA;

Αν είναι να κάνει το βήμα, πρέπει να το κάνει τώρα και δεν έχει να κάνει με την ηλικία αυτό το πράγμα. Είναι στα ντουζένια του αγωνιστικά. Από την όρεξη, τη δουλειά του και το κατά πόσο θα αντέξει θα εξαρτηθεί η πορεία του. Γιατί δεν είναι εύκολο να πας στο NBA αν είσαι παίκτης που κυριαρχεί στην Ευρώπη. Είναι δύσκολη διαδικασία για παίκτη με τον εγωισμό του Σπανούλη.

Αν πάει για την εμπειρία και δουλέψει αυτό το πράγμα μπορεί να πετύχει. Είναι πολύ αξιόπιστος σουτέρ.

Υπάρχει κάποιος που θα μπορούσε να συμβουλευτεί ο Βεζένκοφ πριν πάει στο NBA;

Ναι, αλλά αυτός δεν είναι ο Άντιτς. Το ιδανικότερο τηλεφώνημα για να πάρει συμβουλές για αυτήν τη διαδικασία είναι ο Νεμάνια Μπιέλιτσα, ο οποίος πήγε μεγάλος. Άλλαξε το χαρακτηριστικό του, έγινε πολύ καλός ρολίστας και φέτος πήρε πρωτάθλημα με τους Γουόριορς.

Άρα εξαρτάται πως πας και με ποιά λογική. Αν πάει να γίνει Μάρκανεν δεν θα του βγει. Αν πιστεύει, ότι είναι έτσι, θα γυρίσει πολύ νωρίτερα.

Επίσης αν το σκεφτεί σοβαρότερα, μπορεί να πάρει και καλύτερο συμβόλαιο στην Ευρώπη με αυτό το πράγμα, παίζοντας δηλαδή μία χρονιά στο NBA. Και αυτό εξαρτάται πάλι από τον ίδιο.

Γιατί εδώ είναι βασιλιάς...

Γύρισε και έχει γίνει ο πολυτιμότερος της Ευρωλίγκας, ο πολυτιμότερος από τους πολυτιμότερους παίκτες του Ολυμπιακού στην Ευρώπη. Ήταν και ο παράγοντας που ο Ολυμπιακός δεν πέρασε την Εφές στον ημιτελικό. Δεν είχε την απόδοση που είχε όλη τη χρονιά (όπως και ο Σλούκας). Ήταν βαρόμετρο η απόδοσή του.

Αλλά είναι παίκτης που είναι πρωταγωνιστής. Με τη νοοτροπία που έχει θα μπορούσε να εκτιμηθεί, ότι θα κάτσει να πάρει την Ευρωλίγκα. Από την άλλη, είναι ένας πολυεθνικός παίκτης. Με πατέρα Βούλγαρο και μητέρα Κύπρια, μεγαλωμένος στην Ελλάδα, έχοντας λάβει ελληνική μπασκετική παιδεία, είναι παίκτης που «δένεται» λιγότερο συναισθηματικά και αγωνιστικά με τέτοιους συσχετισμούς. Είναι περισσότερο διεθνιστής.

Παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο σε αυτές τις ηλικίες τα χαρακτηριστικά με τον χαρακτήρα. Το πως θα αντιμετωπίσει την πρόκληση. Είναι ένας παίκτης που θα μπορούσε να κάνει μία πολύ καλή δουλειά στο NBA, γι'αυτό που τον θέλουν. Δεν θα τον βάλουν να παίξει με τα ψηλά κορμιά στο 4άρι. Δεν θα τον βάλουν να παίξει ξύλο, όπως έκαναν στον Κουφό που πήραν ένα σουτέρ και τον έκαναν σέντερ.

Αυτοί θα τον κάνουν κάτι σαν τον Άντιτς. Δεν έχει να χάσει τίποτα. Σιγά σιγά μπορεί να γίνει σταρ στο NBA. Έχει ταβάνι και αυτός. Αν δει κάποια στιγμή, ότι δεν τον ενδιαφέρει, μπορεί να επιστρέψει και να γίνει το καλύτερο 3άρι-4άρι της Ευρώπης.

Ο Βεζένκοφ πρέπει να πάει “ήσυχα”, Να πάει δηλαδή και να γίνει Άντιτς. Να πάει και να βάζει τρίποντα.

Με την ομάδα που έχει πάρει τα δικαιώματά του έχει ένα τεράστιο πλεονέκτημα. Υπεύθυνοι αθλητικού τμήματος είναι ο Βλάντε Ντίβατς και Πέντραγκ Στογιάκοβιτς. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και για τους Ευρωπαίους παίκτες αλλά και για την προσαρμογή του και τη δουλειά του και την υπομονή του. Ο Πέτζα συν τοις άλλοις μιλάει ελληνικά.

Αν ακούσει τον Στογιάκοβιτς, ο οποίος πήγε ως allaround παίχτης, σταρ στην Ευρώπη και έγινε μόνο σουτέρ. Δηλαδή οι Αμερικάνοι άλλαξαν και τον Πέτζα.

Αν περάσει τον Ατλαντικό θα είναι τεράστια έλλειψη για τον Ολυμπιακό. Γιατί είναι άλλο να δουλεύεις ένα παιδί τρία χρόνια, για να γίνει το καλύτερο 4άρι της Ευρώπης. Και άλλο να πάρεις ένα 4άρι ανάλογο του Βεζένκοφ. Πού θα το βρεις; Και πόσο ακριβά θα το πληρώσεις;

 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags