Facebook Pixel Παναθηναϊκός: Ξεκίνησε λίγο... ανάποδα είναι η αλήθεια την μεταγραφική σεζόν
Ποδόσφαιρο
| 2022-06-27 12:00:00

Πονάει του Γκατσίνοβιτς - Χάος στον ΠΑΟ - Τεράστιο πρόβλημα ο Γιοβάνοβιτς - 5 εκατ. στο συρτάρι!

του Κώστα Γκόντζου
Πονάει του Γκατσίνοβιτς - Χάος στον ΠΑΟ - Τεράστιο πρόβλημα ο Γιοβάνοβιτς - 5 εκατ. στο συρτάρι!

Τις τελευταίες εξελίξεις στον Παναθηναϊκό, με την πώληση του Βέλεθ και τη συμφωνία του Γκατσίνοβιτς με την ΑΕΚ σχολιάζει στο blog του, στο sportdog, ο Κώστας Γκόντζος, κάνοντας αναφορά και στο γεγονός ότι δεν έχουν προχωρήσει ακόμα οι μεταγραφές.

Παναθηναϊκός: Ξεκίνησε λίγο... ανάποδα είναι η αλήθεια την μεταγραφική σεζόν ο Παναθηναϊκός. Για την ακρίβεια την πήγε... λίγο πριν την έναρξή της, καθώς μετά την απόκτηση των Λοντίγκιν και Γκανέα, ήρθε η αποχώρηση κάποιων και κυρίως η απώλεια δύο βασικών στελεχών της ενδεκάδας του Βέλεθ και του Γκατσίνοβιτς.

Και εδώ για μια ακόμα φορά, το πρόβλημα δεν είναι αυτή καθ΄αυτή η απωλεια δύο βασικών παικτών πριν καν ξεκινήσει το μοντάρισμα της νέας ομάδας.

Το πρόβλημα για τον Παναθηναϊκό μοιάζει να είναι ξανά και ξανά το ίδιο και απαράλλαχτο και συγκεκριμένα η προσπάθεια να αντιμετωπιστεί επικοινωνιακά και με σοφιστείες η κατάσταση και όχι ποδοσφαιρικά.

Κατ' αρχήν για να ξεκαθαρίσουμε μερικά πράγματα.

Καμία απώλεια και για καμία ομάδα δεν είναι ποτέ καταστροφική, μη αναστρέψιμη και κυρίως αδύνατο να αναπληρωθεί.

Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για το ρόστερ του Παναθηναϊκού, το οποίο σε γενικές γραμμές δεν αποτελείται και από τίποτα σούπερ ντούπερ αστέρια που αν τυχόν και φύγουν θα αφήσουν κάποιο τεράστιο κενό και θα έρθει η καταστροφή.

Θέλω να πω με λίγα λόγια, πως ο Παναθηναϊκός έχει ένα ρόστερ με κάποιους καλούς ποδοσφαιριστές, αλλά κανένας απ' αυτούς δεν είναι κάτι το εξαιρετικά σπουδαίο ώστε να πεις "που θα βρούμε τέτοιον" αν τυχόν και λείψει από το ρόστερ.

Το πρόβλημά του είναι όμως, ότι δεν έχει "πολλούς" καλούς παίκτες κι έτσι οποιαδήποτε αποχώρηση ένα κενό το δημιουργεί ή έστω μια ανάγκη αναπλήρωσής του.

Τέτοιες περιπτώσεις είναι και αυτές του Βέλεθ και του Γκατσίνοβιτς.

Με του δεύτερου να "πονάει" πιο πολύ, καθώς θεωρητικά και πρακτικά στόπερ είναι πιο εύκολο και πιο οικονομικό να βρεις, πολύ περισσότερο που η φυγή του Βέλεθ έφερε και κάποια λεφτά στο ταμείο του Παναθηναϊκού.

Με τον Γκατσίνοβιτς όμως τα πράγματα είναι πιο σύνθετα.

Καθώς εδώ μιλάς για ένα παίκτη που τον ήξερες, τον είχες δει και ήταν δοκιμασμένη και έτοιμη λύση σε μια θέση που πρατικά δεν έχει και καμιά άλλη επιλογή, προς το παρόν φυσικά.

Κι εδώ υπάρχει με αφορμή την απώλεια του Γκατσίνοβιτς και κάτι άλλο που πρέπει να προσέξει ο Παναθηναϊκός και που κάνει πλέον μετά την εξέλιξη και με τον Γκατσίνοβιτς να κάνει κάθε μέρα που περνάει όλο και πιο καθοριστική για το ρόστερ της νέας σεζόν.

Το ότι δηλαδή, με βάση το υπάρχον ρόστερ, από την θέση "1" έως την "6" ο Παναθηναϊκός γενικά είναι γεμάτος και με την προσθήκη ενός καλού στόπερ, λογικά είναι και έτοιμος.

Από κει και μπροστά όμως υπάρχει πραγματικά το χάος.

Καθώς μετα τις αποχωρήσεις Χατζηγιοβάνη, Βιτάλ, Μαουρίτσιο, Γκατσίνοβιτς και την διαφαινόμενη αποχώρηση και του Βιγιαφάνιες, ο Παναθηναϊκός αυτή την στιγμή για τις θέσεις 7,8,9,10 και 11 διαθέτει όλους κι όλους τρεις ποδοσφαιριστές δηλαδή τους Αϊτόρ, Παλάσιος και Ιωαννίδη κι άντε να προσμετρήσουμε σ' αυτούς και τον παροπλισμένο Μακέντα ή τον Καρλίτος που ήδη ο Παναθηναϊκός ψάχνει να ξεφορτωθεί.

Επομένως εδώ δεν μιλάμε απλά για κενά ή για ανάγκη για προσθήκες ενός ή δυο ή και τριών ακόμα ενδεκαδάτων μεταγραφών.

Εδώ μιλάμε για πλήρη αδυναμία να παρουσιάσεις άμεσα κανονική ομάδα ακόμα και σαν "βασική ενδεκάδα" πόσο μάλλον να συνυπολογίσουμε και την ανάγκη για εναλλακτικές λύσεις και αλλαγές.

Κι εδώ έρχεται το ποδοσφαιρικό κομμάτι της ιστορίας.

Με λίγα λόγια, το θέμα είναι απλό.

Και είναι το πόσα λεφτά σκοπεύει να ξοδέψει ο Παναθηναϊκός για την απόκτηση ενός καλού και ποιοτικού ποδοσφαιριστή για την συγκεκριμένη θέση, ή αν θέλετε το με πόσα λεφτά... νομίζει ότι θα βρει ένα τέτοιο ποδοσφαιριστή για την συγκεκριμένη θέση.

Γιατί αν μιλάμε ότι τα "οικονομικά περιθώρια" ή η εκτίμηση του Παναθηναϊκού είναι ότι μπορεί με ένα ποσό συνολικά κάτω ή οριακά στο ένα εκατομμύριο να βρει αυτό που θέλει, τότε πάσο και κανένα πρόβλημα.

Η ΑΕΚ εδωσε 1,5 περίπου ευρώ στην Χοφνεχάϊμ και ένα συμβόλαιο 600.000 τον χρόνο για τον Γκατσίνοβιτς.

Επομένως αν ο Παναθηναϊκός "αναγκαστεί"¨να πάει σε τέτοια ποσά για την απόκτηση ενός χαφ για την συγκεκριμένη θέση, τότε μάλλον κάτι λάθος χειρίστηκε στην όλη ιστορία.

Αν όχι, τότε γυρίζουμε στα προηγούμενα.

Για την... ιστορία πάντως και για να έχουμε και ένα μέτρο σύγκρισης, απλά να θυμίσουμε πως ο Παναθηναϊκός για τον Βιγιαφάνες που λογικά δεν θέλει να τον ανανεώσει στα λεφτά που παίρνει μέχρι τώρα, πληρώνει ένα συμβόλαιο της τάξης των... 700.000 ευρώ τον χρόνο.

Τώρα το τι ελπίζει να βρει ο Παναθηναϊκός και πως θα το βρει στα λεφτά που υπολογίζει ή δείχνει να υπολογίζει για την συγκεκριμένη θέση, τι να πούμε... ο Θεός κι ψυχή του ή πιο σωστά μιας και επικαλεστήκαμε και τα Θεία, ο Θεός... να βάλει το χέρι του.

Και για να το συνεχίσουμε από εδώ, μάλλον θα πρέπει να βάλει ο Θεός το χεράκι του και σ' αυτή την μεταγραφική περίοδο, όχι για κανένα άλλο λόγο, αλλά γιατί αλλιώτικα δεν... βλέπουμε και κάποιον που... να βάζει το χέρι του στον όλο σχεδιασμό.

Με λίγα λόγια, επανερχόμαστε στο αντίστοιχο περσινό ερώτημα, δηλαδή ότι το θέμα είναι ΠΟΙΟΣ ή ΠΟΙΟΙ ασχολούνται και κάνουν τις μεταγραφές στον Παναθηναϊκό.

Υπάρχει λοιπόν κάποιο "τιμ" υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι, υπάρχει κάποιος τέλος πάντων που είναι υπεύθυνος του μεταγραφικού σχεδιασμού και κινείται ανάλογα με βάση τα χρήματα που έχει στην διάθεσή του από τον Αλαφούζο και τις εισηγήσεις του Γιοβάνοβιτς ή απλά έχουμε στον Παναθηναϊκό ένα "γραφείο υποδοχής" προτάσεων και ένα υπάλληλο εκεί που συγκεντρώνει τις προτάσεις που φέρνουν οι απανταχού μανατζαρέοι και μετά ρωτάει τον Αλαφούζο ποιες απ΄αυτές είναι "στα κυβικά μας οικονομικά" και στην συνέχεια αυτές που "περνάνε" από πλευράς οικονομικών ορίων τις λέει στον Γιοβάνοβιτς για να του πει με την σειρά του κι αυτός ποιες απ αυτές του κάνουν και ποιες όχι;

Η μέχρι τώρα εμπειρία και πραγματικότητα και με βάση το ότι δεν είδαμε και κάποια σχετική προσθήκη στο στελεχιακό δυναμικό της ΠΑΕ, λέει πως μάλλον με τον δεύτερο τρόπο κινείται και σ' αυτή την μεταγραφική περίοδο ο Παναθηναϊκός.

Κι εδώ είναι που αρχίζει και εμφανίζεται ξανά ένα τεράστιο πρόβλημα και που ακούει στο όνομα "Ιβάν Γιοβάνοβιτς".

Καθώς διαφαίνεται ήδη η τάση -όπως και πέρσι- να φορτώσουμε όλη την ιστορία και τον μεταγραφικό σχεδιασμό στο Γιοβάνοβιτς και να είμαστε έτοιμοι να ρίξουμε αυτόν στην πυρά, αν τελικά δεν πάει η δουλειά όπως πρέπει για τον Παναθηναϊκό.

Στον Παναθηναϊκό λοιπόν και ιδιαίτερα στον περίγυρό του και στον λεγόμενο "επικοινωνιακό μηχανισμό του" θα πρέπει επιτέλους να καταλάβουν ένα πράγμα.

Πως ο Γιοβάνοβιτς είναι ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ του Παναθηναϊκού και μάλιστα για καλή του τύχη του Παναθηναϊκού, είναι αποδεδειγμένα ένας καλός και πάνω απ' όλα σοβαρός και έντιμος προπονητής.

Ο Γιοβάνοβιτς λοιπόν δεν είναι ούτε "φαρμακευτική συνταγή", ούτε "εμβόλιο", ούτε "φάρμακο", ούτε "θεραπευτική αγωγή" για... "πάσαν νόσον και μαλακίαν" που συμβαίνει στον Παναθηναϊκό.

Ούτε χρηματοδότης είναι, ούτε διαχειριστής του μπάτζετ, ούτε τεχνικός διευθυντής, ούτε διαπραγματευτής ή μάνατζερ.
Γιατί εδώ κάτι έχουμε παρεξηγήσει, αν δεν τόχουμε παρεξηγήσει κάτι λέμε λάθος επίτηδες προς τα έξω, για να καλύψουμε κενά και αδυναμίες, καθώς ακούμε και διαβάζουμε τρελά και παλαβά πράγματα.

Οποιαδήποτε δηλαδή αρνητική εξέλιξη, αδυναμία οικονομικής κάλυψης μιας μεταγραφής, ή λάθος χειρισμός, παρουσιάζεται και με... ολίγον από Γιοβάνοβιτς σαν... επιδόρπιο.

Χάθηκε ο Βέλεθ, αλλά υπάρχει εμπιστοσύνη ότι... θα βρει λύση ο Γιοβάνοβιτς.

Πήρε η ΑΕΚ τον Γκατσίνοβιτς, αλλά, στον Παναθηναϊκό έχουν εμπιστοσύνη στον Γιοβάνοβιτς για την συνέχεια και ποντάρουν σ' αυτόν.

Καθυστερούν οι μεταγραφές, αλλά.., υπάρχει η εμπιστοσύνη ότι ο Γιοβάνοβιτς θα μπορέσει να κάνει αυτό που πρέπει.

Και δεν λέω.

Καλή η εμπιστοσύνη και προφανές ο Παναθηναϊκός έχει και πρέπει να έχει εμπιστοσύνη στον Γιοβάνοβιτς.

Αλλά αν συνεχιστεί έτσι η ιστορία, προβλέπω να μένει με την... εμπιστοσύνη στα χέρια ο Παναθηναϊκός και,,, χωρίς παίκτες ο Γιοβάνοβιτς για να μπορέσουμε μετά να έχουμε... εμπιστοσύνη ότι θα... δουλέψει και θα βρει τις λύσεις.

Να σταματήσει λοιπόν και το φετινό παραμύθι, ότι για όλα είναι υπεύθυνος ο Γιοβάνοβιτς και μετά να αρχίσουμε να βλέπουμε τα ίδια με πέρσι έργα σε κάθε στραβή η αποτυχία, όπως εκείνα τα μνημειώδη "πληρώνει την διστακτικότητα του Γιοβάνοβιτς στις μεταγραφές ο Παναθηναϊκός" μετά από κάποιες αποτυχίες στο πρώτο μισό της σεζόν, ή τα επικά "Πέντε εκατομμύρια έχει στο συρτάρι ο Αλαφούζος για μεταγραφές τον Γενάρη αλλά ο Γιοβάνοβιτς... δεν θέλει παίκτες ή δεν προτείνει κάποιον".

Ο Γιοβάνοβιτς για να τελειώνουμε, είναι ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ και είναι υπεύθυνος για το αγωνιστικό πρόσωπο που θα παρουσιάσει ο Παναθηναϊκός, ανάλογα με τους ποιους παίκτες θα έχει έγκαιρα στην διάθεσή του για να δουλέψει μαζί τους και να είναι όσο πιο έτοιμη γίνεται η ομάδα για τον πρώτο προκριματικό στις 4 Αυγούστου.

Από και κει πέρα, για το τι σόϊ και πόσοι παίκτες θα αποκτηθούν, για το πόσα λεφτά θα διατεθούν από τον Παναθηναϊκό για τις μεταγραφές ώστε να χτυπήσει όσο το δυνατόν καλύτερες περιπτώσεις και για το ποιοι χειρισμοί και διαπραγματεύσεις θα γίνουν για την απόκτηση των συγκεκριμένων ποδοσφαιριστών, υπεύθυνος δεν είναι ο Γιοβάνοβιτς αλλά ο Παναθηναϊκός, η ΠΑΕ και οι άνθρωποι ή ο άνθρωπος που έχει επιλέξει γι΄αυτή την δουλειά ο Αλαφούζος., 
Το αν δεν υπάρχουν ή υπάρχουν τέτοιοι ή τέτοιος, ας μα το πουν επιτέλους κάποια στιγμή επισήμως και με ονόματα από τον Παναθηναϊκό και ας σταματήσει αυτή η -άνευ σημασίας και πρακτικού αντικρύσματος- συνεχής επίκληση στον Γιοβάνοβιτς σε κάθε εξέλιξη.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σενάριο-"ρουκέτα" για ΠΑΟ - Θα ρίξει τη Λεωφόρο ο Αλαφούζος - Τεράστιο όνομα για την επίθεση!


 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags