Facebook Pixel ΑΕΚ: Ο νόμος της Φιλαδέλφειας! Ήττα από Δεκελείας – Σκύλος ο Αραούχο – Θέατρο σκιών ο Λουτσέσκου
Ποδόσφαιρο
| 2022-10-30 22:44:00

Ο νόμος της Φιλαδέλφειας! Ήττα από Δεκελείας -Σκύλος ο Αραούχο - Θέατρο σκιών ο Λουτσέσκου

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
Ο νόμος της Φιλαδέλφειας! Ήττα από Δεκελείας -Σκύλος ο Αραούχο - Θέατρο σκιών ο Λουτσέσκου

Ξεχώρισαν Ελίασον και Γκατσίνοβιτς! Προϊόν ομαδικής δουλειάς η νίκη της Ένωσης. Ακατανόητη χρήση χημικών από την Αστυνομία. Απαράδεκτες συμπεριφορές από τον Ρουμάνο.

Αυτή είναι η Νέα Φιλαδέλφεια! Αυτή είναι η Αγιά Σοφιά. Αυτή είναι η έδρα της ΑΕΚ. Το σπίτι που στερήθηκε για δύο δεκαετίες. Ξεκινάω λίγο άκομψα αυτό το σχόλιο. Γιατί η νίκη της Ένωσης εναντίον του ΠΑΟΚ ήταν μία μεγάλη δικαίωση στις φωνές που φώναζαν 19 χρόνια, ότι στη Φιλαδέλφεια, οι αντίπαλοι των «κιτρινόμαυρων» έχαναν από τη Δεκελείας! Δεν ήταν γραφικοί όσοι το έλεγαν. Αποδείχτηκε περίτρανα στο παιχνίδι με τον εκ Θεσσαλονίκης ορμώμενο ξάδελφο της Ένωσης.

Από το 2017 είχε να τον νικήσει στην έδρα της η ΑΕΚ! Ο ΠΑΟΚ πραγματικά άρχιζε να χτίζει παράδοση. Η εξέλιξή της όμως ανακόπηκε την Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2022. Πέρασαν πέντε χρόνια για να κερδίσει η Ένωση τους «ασπρόμαυρους». Τον κέρδισε ξανά στην περιοχή της και είναι σημαντικό να επισημανθεί.

Γιατί πριν τη σέντρα έγιναν κάποια πράγματα που πρέπει να θιχτούν. Είδαμε την αστυνομία, να κάνει παράλογη χρήση δακρυγόνων έξω από το γήπεδο, χωρίς να έχει σημειωθεί κάποια ένταση ή επεισόδιο. Και αναρωτιόμαστε με ψυχραιμία, δεν ξέρουν ότι στη Φιλαδέλφεια εντός και εκτός γηπέδου υπάρχουν οικογένειες και μικρά παιδιά; Δεν ξέρουν, ότι από τις αναθυμιάσεις μπορεί να πεθάνει κόσμος; Σίγουρα το ξέρουν, οπότε η χρήση χημικών καθιστάται ύποπτη.

Και πάμε στο επόμενο επεισόδιο. Ραζβάν Λουτσέσκου. Για την αφεντιά του έχουν γραφτεί και έχουν ειπωθεί πολλά. Έχοντας χτίσει μία προϊστορία προκλητικότητας, από το 2018, μπήκε στην Αγιά Σοφιά με στόχο να προκαλέσει! Γιατί; Γιατί δεν έχει ομάδα και μόνο με νούμερα βγαλμένα από θέατρο σκιών προσπαθεί να ισορροπήσει την αλγεινή πραγματικότητα που βιώνει.

Είδαμε πως μπήκε ο ΠΑΟΚ στο γήπεδο. Έτρεμαν τα πόδια των παικτών του Ρουμάνου που έπρεπε στο πρώτο ημίχρονο να ήταν πίσω με 3-0! Η ΑΕΚ τους πάτησε. Έκανε πάρτι. Μπορεί και να τον λυπήθηκε, αφού τον περίμενε μετά το 2-0 στην περιοχή της. Αλλά ούτε τότε μπόρεσε να δημιουργήσει τις απειλές εκείνες που θα έκαναν το σύνολο από τη Θεσσαλονίκη να ελπίζει σε ανατροπή της κατάστασης.

Να με συγχωρήσουν οι οπαδοί του ΠΑΟΚ για την ένταση με την οποία μεταφέρονται όλα αυτά. Πλέον όμως και οι ίδιοι - γνωρίζουμε καλά - ότι δεν θέλουν τον Λουτσέσκου. Είναι ένας προπονητής που προκαλεί το φίλαθλο συναίσθημα. Είναι ένας τεχνικός που πολώνει και εκμεταλλεύται, ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι σε τόσο χαμηλό επίπεδο που ευνοούνται συμπεριφορές μη ποδοσφαιρικές όπως του προπονητή τους. Αυτό δεν είναι όμως ποδόσφαιρο.

Πήρε απάντηση μέσα στη Φιλαδέλφεια. Εδώ ισχύουν άλλοι νόμοι! Και για να κάνουμε τους λογαριασμούς, τα νούμερα μιλούν από μόνα τους. Από τη σεζόν 1959-1960 μέχρι το 2002-2003 που γκρεμίστηκε το παλιό γήπεδο, έγιναν 39 εμφανίσεις ΑΕΚ – ΠΑΟΚ. Η Ένωση βγήκε 31 φορές νικήτρια, πέντε παιχνίδια έληξαν ισόπαλα και μόλις τρεις φορές ο ξάδελφος κατάφερε να φύγει με το διπλό.

Και πάμε στα καθαρά αγωνιστικά! Η νίκη προήλθε από ομαδική δουλειά. Ήταν προϊόν ασφυκτικής πίεσης και σχεδίου. Ξεχωρίζουμε τέσσερις παίκτες! Ελίασον, Γκατσίνοβιτς, Πινέδα και Αραούχο. Ο πρώτος με δύο ασίστ, ο δεύτερος με πολλές προσπάθειες και γκολ, ο τρίτος με τρεξίματα πάνω-κάτω, συμμετοχή σε άμυνα και επίθεση και ο τέταρτος με μια μαχητικότητα καθοριστική στο παιχνίδι της ΑΕΚ. Για να δούμε όμως τι σημειώσαμε στο μπλοκάκι μας για την εμφάνιση των παικτών του Ματίας Αλμέιδα:

Αθανασιάδης: Δεν έκανε τη μεγάλη επέμβαση, γιατί ο ΠΑΟΚ δεν έκανε την κλασσική ευκαιρία που θα έπρεπε να επέμβει. Δεν αντιμετώπισε δηλαδή δύσκολες φάσεις. Είχε μαζέματα που έδωσαν ανάσες στην άμυνα.

Ρότα: Καταπληκτικό παιχνίδι έκανε ο 25χρονος. Αμυντικά ήταν άψογος. Έπαιξε γρήγορα τη μπάλα στην επίθεση, χωρίς να κωλυσιεργεί, ώστε να τη βγάζει από την άμυνα. Βρίσκεται σε πολύ καλή περίοδο. Σε ένα ακόμα ματς και μάλιστα κρίσιμο, είχε καθοριστική παρουσία.

Βίντα: Σε τέτοια ματς θέλεις να δεις έναν παίκτη που έχει παίξει σε τελικό Μουντιάλ να αποδίδει βάσει εμπειρίας. Ο Κροάτης ήταν ο αρχηγός της άμυνας, με καλές τοποθετήσεις και επεμβάσεις. Και όταν χρειάστηκε, με τον τσαμπούκα του, έδειξε ποιός είναι αφεντικό στη Φιλαδέλφεια.

Μουκουντί: Σε αυτό το παιχνίδι φάνηκε να είναι λίγο αγχωμένος. Του έλειπε η σιγουριά και η σταθερότητα. Υπέπεσε σε λάθη, τα οποία δεν κόστισαν. Έκανε όμως και καθοριστικά κοψίματα, ιδιαίτερα στο δεύτερο μέρος.

Μοχαμαντί: Στο 25' βρέθηκε μέσα στην περιοχή του ΠΑΟΚ αλλά αντί να εκτελέσει, προτίμησε να πασάρει, χάνοντας μεγάλη ευκαιρία. Δεν αντιμετώπισε προβλήματα αμυντικά.

Σιμάνσκι: Καταλυτική παρουσία στο χώρο του κέντρου. Βοήθησε πολύ στο να κρατηθεί ο ΠΑΟΚ σε απόσταση ασφαλείας από την περιοχή. Η δουλειά του ήταν περισσότερο αθόρυβη. Σε άλλα ματς προωθείται μπροστά. Σε αυτό με τον ΠΑΟΚ κρατούσε Θερμοπύλες.

Ελίασον: Από τα πόδια του βγήκαν δύο ασίστ! Ο Σουηδός ήταν από τους καλύτερους παίκτες της Ένωσης. Καταπληκτική παρουσία για μία ακόμα φορά.

Γκατσίνοβιτς: Είχε την πρώτη ευκαιρία για την ΑΕΚ από απευθείας εκτέλεση φάουλ στο 7'. Κουβάλησε μπάλες, ντρίπλαρε, έβγαλε την ομάδα γρήγορα στην αντεπίθεση, έφτιαξε φάσεις. Ήταν πολύ δραστήριος και φυσικά καθάρισε την υπόθεση νίκη με το γκολ που σημείωσε. Φοβερό το στιγμιότυπο στους πανηγυρισμούς με τον γιο του στην κερκίδα.

Πινέδα: Έτρεχε παντού, γυρνούσε μέχρι πίσω στην άμυνα, μετέφερε τη μπάλα στην επίθεση. Στο 38' έχασε μεγάλη ευκαιρία. Άλλη μία εμφάνιση... όλα τα λεφτά από τον Μεξικανό. Αν έμπαινε και αυτή η ευκαιρία που προαναφέραμε θα μιλούσαμε για MVP.

Γκαρσία: Ήταν ο άνθρωπος που έβαλε την ΑΕΚ μπροστά στο σκορ, στο 36'. Στο 43' έκανε μία μαγική ενέργεια, αδειάζοντας τον προσωπικό του αντίπαλο (τον Ίνγκασον), αλλά το σουτ του πήγε πάνω στον Κοτάρσκι. Τον είδαμε όμως να γυρίζει και στην άμυνα για να μαρκάρει και να συμμετέχει ανασταλτικά στα κόρνερ.

Αραούχο: Το μας με τον ΠΑΟΚ ήταν το καλύτερο παιχνίδι του φέτος. Και τί δεν έκανε! Τον είδαμε να γυρίζει στην άμυνα και να κόβει, να πιέζει στην επίθεση και να βγάζει τη δυναμική του παίκτη που γνωρίζουμε! Στο 20' βρέθηκε σε θέση βολής εκτός περιοχής, η μπάλα κόντραρε, πήρε ψηλοκρεμαστή τροχιά, ο Κοτάρσκι έκανε πίσω βήματα και απομάκρυνε σε κόρνερ. Ο Αργεντινός ήταν αυτός που έκλεψε τη μπάλα από τον Ντάντας στη φάση απ'την οποία προήλθε το γκολ του Λιβάι Γκαρσία. Ο Αραούχο καταχειροκροτήθηκε ξανά από τους Ενωσίτες, οι οποίοι του απέδωσαν τον σεβασμό που του αρμόζει, αφού μπορεί να μη σκόραρε, αλλά συμμετείχε στο 1-0, μάρκαρε, έδειχνε να έχει... σκυλιάσει. Ήταν η προσωποποίηση του μαχητή.

ΑΛΛΑΓΕΣ

Γιόνσον: Μπήκε για να «δέσει» το κέντρο, όταν η ΑΕΚ προηγείτο 2-0. Και έτσι έγινε, αφού ο ΠΑΟΚ ταλαιπωρούσε άσκοπα τη μπάλα. Το κέντρο συμμετείχε σε αυτήν τη διαδικασία.

Μάνταλος: Έδειξε διάθεση όσο έπαιξε. Δεν βγήκε κάποια τρελή φάση από τα πόδια του. Έτσι και αλλιώς είχε κριθεί το ματς.

Άμραμπατ: Είχε ένταση και πάθος στο παιχνίδι του. Κράτησε τη μπάλα ψηλά σε δύο στιγμές. Επιτέλεσε το ρόλο του.

Μήτογλου: Διαδικαστική αλλαγή για να ροκανιστεί ο χρόνος. Δεν δημιουργήθηκε κάποιος κίνδυνος εν την παρουσία του.

Γαλανόπουλος: Μπήκε στα τελευταία λεπτά για να κρατηθεί το σκορ. Εξετέλεσε και εκείνος την αποστολή.


*** ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags