Facebook Pixel ΑΕΚ: Νίκη με σφραγίδα Μάνταλου-Φερνάντες! Χάρηκε ο κόσμος με Τσούμπερ - Σπαζοκεφαλιά στην άμυνα
Ποδόσφαιρο
| 2023-01-22 18:52:00

Νίκη με σφραγίδα Μάνταλου-Φερνάντες! Χάρηκε ο κόσμος με Τσούμπερ - Έτσι το γύρισε ο Αλμέιδα

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
Νίκη με σφραγίδα Μάνταλου-Φερνάντες! Χάρηκε ο κόσμος με Τσούμπερ - Έτσι το γύρισε ο Αλμέιδα

Η Ένωση με το διπλό στη Νίκαια έδειξε... αέρα πρωταθλήτριας ομάδας, η οποία δεν παρατά το παιχνίδι και το κυνηγά μέχρι τέλους.

Η ΑΕΚ πήρε ένα πρωταθληματικό τρίποντο στη Νίκαια! Γιατί η νίκη εναντίον του Ιωνικού, ήταν το πρώτο αποτέλεσμα της χρονιάς που ήρθε με ανατροπή. Όποτε η Ένωση δέχτηκε πρώτη γκολ τη φετινή σεζόν, δεν μπόρεσε να επιστρέψει.

 

Τη 2η αγωνιστική, ο Βόλος προηγείται μέσα στη Ριζούπολη και παίρνει το διπλό. Στα Γιάννινα, τη 16η αγωνιστική, δέχτηκε δύο γκολ μέχρι το 32’ και το γκολ του Αραούχο στο 51’ δεν αποτέλεσε εφαλτήριο για την επιστροφή της ισορροπίας στο ματς.

Η επικράτηση θα βοηθήσει την ΑΕΚ να αποκτήσει ατσάλινο μέταλλο. Έδειξε ομάδα που δεν παρατά το παιχνίδι και το κυνηγά μέχρι τέλους, παρότι στράβωσε στην αρχή! Και δεν την πήρε από κάτω εξαιτίας της κάκιστης εικόνας που έδειξε για μεγάλο διάστημα στον αγώνα.

Η ομάδα του «Δικέφαλου» αετού «μπλόκαρε» επιθετικά στο πρώτο ημίχρονο, ενώ αμυντικά έδειχνε εικόνα ασυντόνιστης ομάδας. Οι «κιτρινόμαυροι» έχαναν τη μπάλα στον άξονα και έδιναν την ευκαιρία στον Ιωνικό να χτυπήσει σε αντεπιθέσεις, όπως συνέβη και στο γκολ του Σεμπά.

Η ποιότητα στο έμψυχο δυναμικό μεταξύ των δύο ομάδων ήταν πέρα από εμφανής. Ο Ιωνικός «έσκασε» από το 70’ και μετά. Η ΑΕΚ αύξησε την πίεσή της και με τις κατάλληλες κινήσεις του Αλμέιδα από τον πάγκο, κατάφερε αρχικά να πολιορκήσει ασφυκτικά τα καρέ των γηπεδούχων και στην εξέλιξη του παιχνιδιού, να πετύχει τα δύο γκολ που χρειάζονταν για να έρθουν τα πάνω κάτω.

Ο Αργεντινός ήταν άψογος στις αλλαγές του. Θα μου πείτε, αν δεν έβγαιναν μπορεί να λέγαμε τα αντίθετα. Δεν είναι έτσι… Το σημαντικό εν προκειμένω είναι, ότι ο προπονητής της ΑΕΚ έκανε γρήγορες αλλαγές με επιθετικογενείς ποδοσφαιριστές που ήταν καταλυτικές για την αλλαγή της εικόνας της ομάδας. 

Γιατί και ο Γκατσίνοβιτς και ο Φερνάντες και ο Μάνταλος και ο Τσούμπερ προσέφεραν στο παιχνίδι. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι και στα δύο τέρματα έχουν συμμετοχή οι αλλαγές. Στην ισοφάριση το γκολ του Βίντα προέρχεται από εκτέλεση κόρνερ του Φερνάντες, ενώ το 1-2 ο Μάνταλος δίνει την ασίστ και ο Τσούμπερ την εκτέλεση.

Και το έψαχνε καιρό ο Ελβετός αυτό το γκολ. Έχανε απίστευτες ευκαιρίες σε παιχνίδια μικρότερης δυναμικότητας και είχε δημιουργήσει προβληματισμό στον κόσμο που αναρωτιόταν τι συμβαίνει και δεν μπορούμε εδώ και καιρό να δούμε τον παίκτη που απολαύσαμε στην έναρξη της περσινής σεζόν. Τελικά το πέτυχε σε ένα παιχνίδι από το οποίο η ΑΕΚ απέδρασε δια πυρός και σιδήρου και μακάρι να τον βοηθήσει, ώστε να αποκτήσει την ψυχολογία και την αποτελεσματικότητα που θα βοηθήσει την ομάδα του στις επόμενες στροφές του πρωταθλήματος.

ΚΡΙΤΙΚΗ

Για να δούμε όμως τι σημεıώσαμε για κάθε έναν "κιτρινόμαυρο" στο σημειωματάριο του Sportdog:

Αθανασιάδης: Δεν έκανε καλό παιχνίδι στο πρώτο μέρος. Είχε μία σύγκρουση με τον Βίντα σε έξοδο, προϊόν ασυνεννοησίας, κάτι που έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν (για παράδειγμα στο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό στη φάση του δοκαριού του Ιωαννίδη). Στο γκολ του Σεμπά έχει ευθύνη, γιατί η αντίδρασή του στερήθηκε ταχύτητας. Συν τοις άλλοις η μπάλα πήγε στη γωνία που φύλαγε. Στο δεύτερο ημίχρονο ήταν σοβαρότερος και έκανε σημαντικές επεμβάσεις κρατώντας την ομάδα του.

Ρότα: Ο Ρότα σε κάθε ματς καταπίνει χιλιόμετρα. Έτσι και στη Νίκαια. Έπαιζε πάνω κάτω, σε άμυνα και επίθεση. Είχε σταθερή απόδοση.

Βίντα: Αντιμετώπισε προβλήματα στο πρώτο μέρος γιατί ο Ιωνικός τον χτυπούσε στο αδύνατό του σημείο, την έλλειψη ταχύτητας. Ήταν ο άνθρωπος όμως που ισοφάρισε για την ΑΕΚ, στο 82’, λύνοντας τον Γόρδιο Δεσμό.

Μουκουντί: Έχει μεγάλη ευθύνη στο γκολ του Σεμπά. Γιατί εκτός ότι η μπαλιά του Φατιγκά πέρασε από μπροστά του, μαρκάρει με τα μάτια τον σκόρερ, ο οποίος τον άδειασε, εκθέτοντας τον Καμερουνέζο αμυντικό που δεν διακρίνεται για την ταχύτητα και τα αντανακλαστικά του.

Χατζισαφί: Όπως και ο Ρότα, έτσι και ο Ιρανός είναι από τους πιο σταθερούς παίκτες της ΑΕΚ. Στη Νίκαια δημιούργησε αλλά και έκανε ευκαιρίες.

Σιμάνσκι: Είχε ανεβάσματα και μία φάση στην οποία έστειλε τη μπάλα άουτ με κεφαλιά. Αμυντικά έχει ευθύνη στο γκολ! Γιατί δεν κινήθηκε γρήγορα πάνω στον Σεμπά να του κλείσει το οπτικό πεδίο για σουτ. Έγινε αλλαγή στο 62’.

Γιόνσον: Έχει ευθύνη στο γκολ γιατί αφήνει τον Φατιγκά να κατεβάσει τη μπάλα και να μοιράσει τον σκόρερ Σεμπά. Έκανε άμυνα με τα μάτια…

Πινέδα: Παροπλίστηκε από την αμυντική γραμμή του Ιωνικού. Δεν βοήθησε επιθετικά και έγινε αλλαγή στο δεύτερο μέρος.

Άμραμπατ: Σε ένα ακόμα παιχνίδι ο Μαροκινός ήταν πολύ κινητικός και δυναμικός. Ήταν από τους διασωθέντες παίκτες της ΑΕΚ στη Νίκαια. Έφαγε πολύ ξύλο από τους παίκτες του Ιωνικού. Βαλεριάνος και Ρομάο ίσως να μην έπρεπε να τελειώσουν το παιχνίδι.

Αραούχο: Η άμυνα του Ιωνικού τον εξουδετέρωσε. Ο «Τσίνο» όμως είναι από τους παίκτες-καταλύτες, γιατί βρίσκονται παντού στο γήπεδο και βοηθούν την ομάδα. Έτσι και στη Νίκαια υπήρξε στιγμή που είδαμε τον Αργεντινό να αμύνεται, ενώ οι γηπεδούχοι έβγαιναν επικίνδυνα στην αντεπίθεση.

Φαν Βέερτ: Δεν μπόρεσε να φανεί στο πρώτο μέρος, αφού χάθηκε ανάμεσα στα στόπερ του Ιωνικού. Στο δεύτερο είχε μία διπλή προσπάθεια στο 56’, στην οποία νικήθηκε από τον Χουτεσιώτη. Ο Αλμέιδα τον έκανε αλλαγή στο 62’.

 

ΑΛΛΑΓΕΣ

Γκατσίνοβιτς: Αυτό ήταν το πρώτο παιχνίδι του Σέρβου μεσοεπιθετικού μετά την εγχείρηση που έκανε στους κοιλιακούς που τον άφησε εκτός για έναν μήνα. Μπήκε αλλαγή στο 62’ αντί του Σιμάνσκι. Έχασε μία καλή ευκαιρία στο 75’ όταν δέχτηκε πάσα από τον Τσούμπερ και σημάδεψε άουτ, ενώ ήταν σε καλή θέση και με καλό οπτικό πεδίο.

Φερνάντες: Ήταν ο άνθρωπος που εκτέλεσε το κόρνερ, από το οποίο προήλθε η ισοφάριση από τον Βίντα. Ο Ισπανός ήταν πολύ δραστήριος και ουσιαστικός από δεξιά, όπου τοποθετήθηκε αντί του Άμραμπατ.

Μάνταλος: Η είσοδός του βοήθησε την ΑΕΚ! Έχασε μεγάλη στιγμή στο 87’, για να πετύχει το 2-1 απέναντι στον Χουτεσιώτη. Ήταν αυτός όμως που έδωσε την ασίστ στον Τσούμπερ για το γκολ της ανατροπής. Αυτή νίκη λοιπόν είχε τη σφραγίδα του Μάνταλου.

Τσούμπερ: Έδειξε διάθεση με την είσοδό του. Βοήθησε στο άνοιγμα της συμπαγούς άμυνας του Ιωνικού και σημείωσε το νικητήριο γκολ. Ο Ελβετός το έψαχνε εδώ και καιρό. Το πέτυχε σε ένα παιχνίδι, δύσκολο, δίνοντας το τρίποντο στην ομάδα του. Ήταν ο άνθρωπος που λύτρωσε την ΑΕΚ και έφερε χαμόγελα στον κόσμο, ο οποίος προβληματιζόταν με την εικόνα του.

 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags