Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στους μπαμπάδες όλου του κόσμου που με την αμέριστη φροντίδα και υποστήριξή τους κάνουν τη ζωή των παιδιών τους καλύτερη.
Έχει διαπιστωθεί από τους επιστήμονες ότι η γέννηση ενός παιδιού επηρεάζει ψυχολογικά τον άνδρα και αλλάζει τη συμπεριφορά του.
Τι σημαίνει λοιπόν, από ψυχολογικής πλευράς, να γίνεται ένας άνδρας πατέρας;
Λιγότερα ρίσκα
Ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Όρεγκον στις ΗΠΑ αξιολόγησαν 200 νεαρά αγόρια με ροπή προς επικίνδυνες συμπεριφορές και παρακολούθησαν την εξέλιξή τους από την ηλικία των 12 έως την ηλικία των 31 ετών, εξετάζοντας συμπεριφορές όπως οι τάσεις εγκληματικότητας, η χρήση προϊόντων καπνού, η κατανάλωση αλκοόλ και η χρήση μαριχουάνας. Ασχέτως της ηλικίας και της επακόλουθης ωρίμανσης του δείγματος, διαπιστώθηκε ότι η πατρότητα αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα που προβλέπει την αποφυγή των παραπάνω επικίνδυνων συμπεριφορών.
Λιγότερη ανταγωνιστικότητα
Μελέτη που εκπονήθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Νορθουέστερν των ΗΠΑ υπέδειξε ότι η γέννηση ενός παιδιού συνοδεύεται από πτώση στα επίπεδα της τεστοστερόνης του άνδρα. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση η έκβαση αυτή θεωρείται θετική, καθώς η τεστοστερόνη ωθεί τον άνδρα να διεκδικήσει μια πιθανή σύντροφο και να εξαλείψει τον «ανταγωνισμό». Εάν τα επίπεδα της τεστοστερόνης παρέμεναν υψηλά, το ίδιο έντονες θα ήταν και οι παρορμήσεις διεκδίκησης του άνδρα.
Περισσότερες αντοχές
Μελέτη που δημοσιεύθηκε παλαιότερα στην επιθεώρηση Biology Letters έδειξε ότι στα θηλαστικά το βάρος του αρσενικού αυξάνεται έως και κατά 20% όταν το θηλυκό κυοφορεί. Η αύξηση του βάρους θεωρείται στην περίπτωση αυτή χρήσιμη, καθώς σημαίνει πως το αρσενικό θα έχει περισσότερη ενέργεια στη διάθεσή του όταν γεννηθεί το μωρό.
Βελτιωμένη εγκεφαλική λειτουργία
Έχει επίσης παρατηρηθεί σε αρσενικά θηλαστικά πως στους μέλλοντες μπαμπάδες είναι βελτιωμένη η λειτουργία στον προμετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου. Ο προμετωπιαίος φλοιός παίζει ρόλο στην αφηρημένη σκέψη και τη συλλογιστική διαδικασία και συμβάλλει στον έλεγχο της συμπεριφοράς.
Πηγή: onmed.gr