ΥΠΟΘΕΣΗ εργασίας: Ένας επιθετικός χάνει σίγουρο γκολ σε άδειο τέρμα. Στην επόμενη φάση, ο γκολκίπερ χάνει τη μπάλα μέσα από τα χέρια του και δέχεται ένα κοροϊδίστικο γκολ. Ποιά είναι η διαφορά; Καμία. Και στην μια και στην άλλη περίπτωση, για ένα γκολ μιλάμε. Όπως ο επιθετικός χάρισε ένα γκολ στον αντίπαλο, έτσι και ο γκολκίπερ, το έκανε δώρο.
ΚΙ όμως. Η διαφορά σε ό,τι έχει να κάνει με τις εντυπώσεις είναι τεράστια. Για τον επιθετικό πάντα υπάρχουν δικαιολογίες. Με, πλέον κλασική, τη κοινοτοπία που λέει ότι "όλα μπαίνουν κι όλα χάνονται". Όσα άχαστα κι αν χάσει ο κυνηγός, πάντα θα έχει δεύτερες ευκαιρίες στην καριέρα του.
Για τον τερματοφύλακα, όμως, δεν είναι το ίδιο. Η θέση εξ ορισμού είναι μοναδική και δεν αλλάζει εύκολα. Με παραπάνω επιθετικούς παίζει μια ομάδα, αν το απαιτήσουν οι συνθήκες. Με δυο γκολκίπερ δεν γίνεται. Θα δούμε, λοιπόν, πότε και εάν ο Γλύκος μετά την αποβολή του στο "Γεντί Κουλέ" στο ματς με τον ΟΦΗ, θα έχει την ευκαιρία να κάνει έξι συνεχόμενα παιχνίδια στον ΠΑΟΚ.
Μια φάση για τον γκολκίπερ μπορεί να του καταστρέψει την καριέρα. Έχει συμβεί αυτό στις αρχές της δεκαετίας του 70, με τους φανατικούς στο πέταλο να κοροϊδεύουν τον τερματοφύλακα της αντίπαλης ομάδας, φωνάζοντας το σύνθημα "είσαι σαν τον Μυλωνά".
Το ματς ήταν Ολυμπιακός-Ντιναμό Κιέβου, τον Σεπτέμβριο του 1971. Πρώτη χρονιά του Νίκου Γουλανδρή και η σεζόν είχε ξεκινήσει με πολλές μεταγραφές και αισιοδοξία. Οι Σοβιετικοί, όμως, στο συγκεκριμένο ματς ήταν καλύτεροι. Προηγούνται με 1-0 και στο 87΄γίνεται η φάση που όπως είπαμε σημάδεψε μια καριέρα.
Ο Μυλωνάς πηδάει μόνος του και ανενόχλητος στη μικρή περιοχή, για να μαζέψει τη μπάλα, μετά από μια σέντρα. Αυτή γλιστράει από τα χέρια του και ο αντίπαλος επιθετικός κάνει το 2-0. Αυτό ήταν. Ο Μυλωνάς ξανάπαιξε τον Απρίλιο του 1972. Ύστερα από έξι μήνες. Μέχρι το καλοκαίρι του 1973 που πήρε μεταγραφή για το Αιγάλεω, έπαιξε σε συνολικά δέκα ματς.
Στο μεταξύ στον Ολυμπιακό είχε καθιερωθεί ο Τάκης Κελεσίδης. Ο Μυλωνάς δεν ήταν για πέταμα. Έπαιξε στη συνέχεια βασικός γκολκίπερ για εννιά χρόνια στο Αιγάλεω. Η φάση, όμως, εκείνο το βράδυ στις 15 Σεπτεμβρίου του 1971 χρωματίσει για πάντα την καριέρα του. Με το όνομά του να γίνεται, όπως είπαμε, ειρωνικό σύνθημα...
Παραλίγο την ίδια τύχη...
ΔΕΝ ήθελε πολύ ο Ορέστης Καρνέζης να έχει την ίδια κατάληξη. Το ματς με την ΑΕΚ για το Κύπελλο τον Φεβρουάριο του 2011 θα είναι για τους επόμενους ο εφιάλτης του. Όταν στις καθυστερήσεις των καθυστερήσεων τρώει το σουτ του Μίτσελ σχεδόν από την σέντρα και χρεώνεται καθ΄ολοκληρία τον αποκλεισμό της ομάδας του.
Κανείς δεν θυμάται στα τελευταία λεπτά σε αυτό το ματς ο, άπειρος τότε, Καρνέζης έπαιζε τραυματίας.
Ο Ορέστης Καρνέζης θα έχει την δεύτερη ευκαιρία του στο ξεκίνημα της επόμενης σεζόν, τον Σεπτέμβριου του 2011. Και πέφτει για δεύτερη φορά στη κέντα, όταν σχεδόν με τη σέντρα στο ματς με τον Ατρόμητο, δέχεται κόκκινη κάρτα επειδή έπιασε τη μπάλα με τα χέρια έξω από την περιοχή.
ΔΕΝ θέλει και πολύ, ύστερα από δυο τέτοια συνεχόμενα στραπάτσα να σε πάρει από κάτω. Ο Καρνέζης, όμως, απ΄ό,τι φάνηκε στη συνέχεια είναι "γερό σκαρί". Όχι μόνο σε ό,τι έχει να κάνει με τα προσόντα του, αλλά τον ψυχισμό του. Τον χαρακτήρα του. Δεν τα παράτησε. Συνέχισε να δουλεύει και περίμενε την τρίτη του ευκαιρία.
Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι στις δυο προηγούμενες "ατυχίες" του, ο Καρνέζης ήταν και τυχερός. Φεύγοντας, δηλαδή, ο Τζόρβαςε για την Ιταλία, ο Παναθηναϊκός λόγω της κρίσης δεν προχώρησε στην απόκτηση τερματοφύλακα. Αν είχε γίνει κάτι τέτοιο, ο Καρνέζης είτε θα θα σκούριαζε στον πάγκο, είτε θα είχε δοθεί κάπου δανεικός.
Βασικός καθιερώνεται ο νεαρός Καπίνο, που στα 17 του χρόνια ανοίγει την πόρτα της Εθνικής Ομάδας. Ο Καρνέζης, όμως, δεν έχει πει την τελευταία του λέξη. Την τρίτη του ευκαιρία, που του δίνεται την αρπάζει από τα μαλλιά. Παιχνίδι με το παιχνίδι, γίνεται καλύτερος. Σταθερός και ήρεμος κάτω από τα δοκάρια, είναι από τους γκολκίπερ που εμπνέουν εμπιστοσύνη και σιγουριά στην άμυνα.
Κακώς, μάλιστα, ο Σάντος δεν τον συμπεριέλαβε στην αποστολή για το Γιούρο της Πολωνίας.
Τώρα έρχονται τα καλύτερα
ΤΑ καλύτερα, όμως, είναι αυτά που έρχονται. Αυτή τη σεζόν καθιερώνεται σαν ο νούμερο 1 Έλληνας γκολκίπερ και μακράν του δεύτερου μάλιστα. Καθιερώνεται σαν βασικός στην Εθνική και με καλές εμφανίσεις. Σε αυτή τη κακή χρονιά του Παναθηναϊκού ξεχωρίζει σαν τη μύγα μέσα στο γάλα. Δεν ήταν μόνο το ματς της Κυριακής με την ΑΕΚ, που δυο φορές στις καθυστερήσεις έσωσε την ομάδα του. Σε κάθε παιχνίδι διακρίνεται και έχει συμμετοχή στις άλλες δυο νίκες του Παναθηναϊκού σε Λειβαδιά και Ξάνθη.
ΣΤΑ 27 του χρόνια, έχει μπροστά του μια λαμπρή καριέρα και με πολλές πιθανότητες να κάνει μεταγραφή στο εξωτερικό. Μια καριέρα που λίγο ακόμα ήθελε να πάει στράφι, από εκείνο το καταταραμένο γκολ με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ. Και να μη μαθαίναμε τελικά πόσο καλός γκολκίπερ είναι ο Καρνέζης. Με κύριο χαρακτηριστικό του, όπως είπαμε, την ηρεμία του κάτω από τα δοκάρια.
Μια πλήρη σεζόν σαν βασικός δεν έχει συμπληρώσει ακόμα. Αυτή που διανύουμε είναι η πρώτη του. Η "συμπεριφορά" του, όμως, χαρακτηρίζει ώριμο γκολκίπερ που έχει φάει τα γήπεδα με το κουτάλι. Είναι προφανές ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο, βρήκε στο πρόσωπό του τον διάδοχο του Αντώνη Νικοπολίδη.
ΚΑΙ ΝΑ κλείσουμε με λίγο κουτσομπολιό. Αυτός που στον Παναθηναϊκό πίστευε ευθύς εξ΄αρχής στον Καρνέζη ήταν ο Κώστας Κατσουράνης που τον είχε και κολλητό του. Αυτός ήταν κι ένας από τους λόγους που "είχε σφαχτεί" στην Εθνική Ομάδα, στο Μουντιάλ της Αφρικκής το 2010, με τον Αλέξη Τζόρβα.
Και πράγματι μπορούμε να πούμε ότι στον Παναθηναϊκό, σε σχέση με την θέση του τερματοφύλακα, έπεσαν έξω. Λέμε για τη σεζόν 2009-10 του νταμπλ. Οι τρεις τερματοφύλακες ήταν Γκαλίνοβιτς, Τζόρβας, Καρνέζης. Ο Τεν Κάτε, διά της βίας, έχρισε βασικό τον Τζόρβα. Επειδή είχε μια σεζόν βασικός στον ΟΦΗ, "εντυπωσιάζοντας" όταν περιφερόταν πανικόβλητος κάτω από τα δοκάρια.
Κανείς δεν είχε προσέξει τον 24χρονο τότε Καρνέζη. Που θα έτρωγε ακόμη πάγκο, αν δεν είχε γίνει το θαύμα να κάνει τη μεταγραφή ο Τζόρβας στην Ιταλία. Με τον πάντα κακό Καίσαρη τότε να γράφει: "Δυο τινά μπορούν να συμβαίνουν. Ή οι σκάουτερς της Παλέρμο να είναι απόφοιτοι της σχολής τυφλών, είτε η Δημοτική Αστυνομία της πόλης ψάχνει για τροχονόμους".
ΠΗΓΗ: Sport24.gr