Η Αρκτική είναι η περιοχή της Γης με τον ταχύτερο ρυθμό αύξησης της θερμοκρασίας εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής γεγονός που έχει ήδη προκαλέσει πολλά προβλήματα στα τοπικά οικοσυστήματα. Εκείνες που υποφέρουν από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Αρκτική είναι οι πολικές αρκούδες με την εξαφάνιση των θαλάσσιων πάγων που αποτελούν ανάμεσα στα άλλα και τον βασικό τους σύμμαχο στην απόκτηση τροφής. Μια νέα μελέτη δείχνει ότι τα βάσανα των πολικών αρκούδων από την κλιματική αλλαγή αυξάνονται καθώς όσο η Αρκτική θερμαίνεται οι πολικές αρκούδες αντιμετωπίζουν αυξανόμενο κίνδυνο να προσβληθούν από ιούς, βακτήρια και παράσιτα που ήταν λιγότερο πιθανό να συναντήσουν μόλις πριν από 30 χρόνια.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα αίματος από αρκούδες στη Θάλασσα Chukchi – μεταξύ Αλάσκας και Ρωσίας. Ανέλυσαν δείγματα που είχαν συγκεντρωθεί μεταξύ 1987 και 1994, στη συνέχεια συνέλεξαν και μελέτησαν δείγματα τρεις δεκαετίες αργότερα – μεταξύ 2008 και 2017.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σημαντικά περισσότερα από τα πρόσφατα δείγματα αίματος περιείχαν χημικά σήματα ότι οι αρκούδες είχαν μολυνθεί με διάφορους ιούς, βακτήρια και παράσιτα που δεν εντοπίζονται στα παλαιότερα δείγματα.

«Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε, από δείγματα αίματος, πώς επηρεάστηκε η σωματική υγεία των αρκούδων αλλά φαίνεται ότι κάτι αλλάζει σε ολόκληρο το οικοσύστημα της Αρκτικής. Η μελέτη κάλυψε τρεις δεκαετίες όταν είχε σημειωθεί σημαντική απώλεια θαλάσσιου πάγου και αυτός ο πληθυσμός περνούσε πλέον πολύ περισσότερο χρόνο από ότι προηγουμένως στη στεριά. Θέλαμε λοιπόν να μάθουμε εάν η έκθεση είχε αλλάξει ιδιαίτερα για ορισμένα από αυτά τα παθογόνα που πιστεύουμε ότι είναι κυρίως προσανατολισμένα στη στεριά» λέει η Δρ. Κάριν Ρόουντ βιολόγος άγριας ζωής από το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, επικεφαλής της μελέτης.

Οι ερευνητές εξέτασαν συνολικά έξι διαφορετικά παθογόνα – ιούς, βακτήρια ή παράσιτα που σχετίζονται κυρίως με ζώα της ξηράς, αλλά έχουν καταγραφεί στο παρελθόν σε θαλάσσια ζώα, συμπεριλαμβανομένων ειδών που κυνηγούν οι πολικές αρκούδες.

Πρόκειται  παράγοντες που προκαλούν ασθένειες, που έχουν γίνει πιο κοινά στις πολικές αρκούδες, είναι δύο παράσιτα που προκαλούν τοξοπλάσμωση και νεοσπόρωση, δύο τύποι βακτηρίων που προκαλούν πυρετό και βρουκέλλωση κουνελιών και ο ιός που προκαλεί λοιμώξεις του σκύλου.

«Οι αρκούδες γενικά είναι αρκετά ανθεκτικές στις ασθένειες. Δεν είναι συνήθως γνωστό ότι επηρεάζει τον πληθυσμό της αρκούδας, αλλά νομίζω ότι αυτό που απλώς τονίζει είναι ότι τα πράγματα στην Αρκτική αλλάζουν» λέει η Δρ. Ρόουντ.

Οι πολικές αρκούδες

* Υπάρχουν περίπου 26,000 πολικές αρκούδες στον κόσμο, με την πλειοψηφία στον Καναδά. Πληθυσμοί βρίσκονται επίσης στις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τη Γροιλανδία και τη Νορβηγία.

* Οι πολικές αρκούδες χαρακτηρίζονται ως ευάλωτες στην εξαφάνιση από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης, με την κλιματική αλλαγή να αποτελεί βασικό παράγοντα για την παρακμή τους.

* Τα ενήλικα αρσενικά μπορούν να έχουν μήκος περίπου 3 μέτρα και να ζυγίζουν κοντά στα 600 κιλά.

* Οι πολικές αρκούδες μπορούν να φάνε έως και 45 κιλά λίπους σε μία συνεδρίαση.

* Αυτές οι αρκούδες έχουν ισχυρή όσφρηση και μπορούν να μυρίσουν τη λεία από απόσταση έως και 16 χιλιομέτρων.

* Είναι δυνατοί κολυμβητές και έχουν εντοπιστεί στη θάλασσα μέχρι και 100 χλμ. μακριά από στεριά ή θαλάσσιο πάγο. Μπορούν να κολυμπήσουν με ταχύτητες περίπου 10 χλμ. την ώρα.

ΠΗΓΗ: Naftemporiki.gr