Κοιτάς τα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στο αρχείο σου και δεν βρίσκεις κάτι σημαντικό. Ρίχνεις μια ματιά και σε δυο, τρείς άλλες πηγές, τίποτα. Ε, κάνεις και μια αναζήτηση στο Wikipedia μήπως και προκύψει κάτι. Και τι βρίσκεις; Ότι σαν σήμερα έχει γενέθλια το …Wikipedia!
Για πρώτη φορά λειτούργησε στις 15 Ιανουαρίου 2001. Σαν χθες φαίνεται, αλλά ήδη ξεπέρασε μια δεκαετία ζωής. Και με την υπερπληθώρα πληροφοριών που έχει πια, εξελίχθηκε στη σούπερ εγκυκλοπαίδεια. Διαδικτυακή, σύγχρονη, δωρεάν. Η νέα εποχή είναι εδώ.
Τα παλιά τα χρόνια, για όσους θυμούνται, οι πλασιέ πήγαιναν πόρτα – πόρτα για να πουλήσουν μια εγκυκλοπαίδεια. Με δόσεις.
Μετά οργανώθηκε καλύτερα η κατάσταση με τα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία. Στη συνέχεια εγκυκλοπαίδειες πρόσφεραν ακόμα και οι κυριακάτικες εφημερίδες.
Όπως και να έχει, για να μάθεις πλέον κάτι, δεν χρειάζεσαι ράφια, αποθήκευση αρχείων κ.λπ. Αρκεί ένα "κλικ"!
Ας δούμε, λοιπόν, τι γράφει η …Βικιπαίδεια, η ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια, για τον δημιουργό της, τον Τζίμι Ντόναλ "Τζίμπο" Γουέιλς, που είναι επιχειρηματίας του διαδικτύου και ένας από τους ιδρυτές του Wikipedia, της ανοικτής εγκυκλοπαίδειας ελεύθερου περιεχομένου.
Ο Γουέιλς γεννήθηκε στο Χάντσβιλ της Αλαμπάμα στις 7 Αυγούστου 1966. Ο πατέρας του ήταν διευθυντής παντοπωλείου και η μητέρα του και η γιαγιά του είχαν ένα μικρό ιδιωτικό σχολείο, όπου και μαθήτευσε ο Γουέιλς. Αργότερα σπούδασε οικονομικά σε ένα πρωτοποριακό γυμνάσιο και στα πανεπιστήμια του Ώμπερν και της Αλαμπάμα. Ακολούθως έγινε χρηματιστής κερδίζοντας αρκετά χρήματα ώστε να μπορεί να συντηρεί την οικογένειά του για το υπόλοιπο της ζωής τους.
Το 1996 ο Γουέιλς ίδρυσε μια δικτυακή πύλη αναζήτησης με το όνομα Bomis, η οποία πωλεί πρωτότυπο υλικό και στην οποία δεν κατέχει πλέον διοικητική θέση και ξοδεύει τον χρόνο του σε εγχειρήματα βασισμένα σε wiki.
Τον Μάρτιο του 2000, ίδρυσε μια υπό αξιολόγηση ανοικτού περιεχομένου εγκυκλοπαίδεια, τη Nupedia.com και προσέλαβε τον Λάρυ Σάνγκερ ως αρχισυντάκτη.
Στις 15 Ιανουαρίου 2001, ο Γουέιλς δημιούργησε τη Wikipedia, ένα παρόμοιο ιστότοπο βασισμένο σε wiki, με σκοπό τη συνεργασία επάνω σε αρχικό εγκυκλοπαιδικό υλικό πριν εισαχθεί στη Nupedia για αξιολόγηση. Η ταχύτατη ανάπτυξη της Wikipedia υπερσκέλισε τη Nupedia. Ο Σάνγκερ είχε κάνει την αρχική ανάπτυξη της Nupedia, ενώ ο Γουέιλς την είχε χρηματοδοτήσει. Ο Γουέιλς θεωρεί τον εαυτό του μοναδικό ιδρυτή της Wikipedia, ενώ ο Σάνγκερ είχε την αρχική ιδέα να βασιστεί η εγκυκλοπαίδεια σε wiki και επινόησε το όνομα "Wikipedia".
Ο Σάνγκερ έχει αποχωρήσει από το εγχείρημα και έχει κάνει κριτική για την προσέγγιση του Γουέιλς επάνω στο έργο, χαρακτηρίζοντας τον Γουέιλς "συνειδητά αντι-ελιτιστή". Ο Γουέιλς διαφωνεί με τον Σάνγκερ, λέγοντας ότι δεν είναι αντι-ελιτιστής, αλλά "ίσως αντι-διαπιστευτηριακός. Για εμένα το κύριο θέμα είναι η σωστή λειτουργία. Και αν ένα άτομο είναι πραγματικά έξυπνο και κάνει καταπληκτική δουλειά δεν με ενδιαφέρει αν είναι μαθητής γυμνασίου ή καθηγητής του Χάρβαρντ· είναι η δουλειά που έχει σημασία. [...] Δεν μπορείς να επαναπαύεσαι στα διαπιστευτήριά σου στην Wikipedia... πρέπει να μπεις στην αγορά ιδεών και να έρθεις σε επαφή με το κοινό".
Στα μέσα του 2003 ο Γουέιλς ίδρυσε το Ίδρυμα Wikimedia, ως μη κερδοσκοπικό οργανισμό με έδρα τη Φλόριντα, για να στηρίξει τη Wikipedia και τα νεότερα αδερφικά εγχειρήματα. Από τότε ασχολείται όλο και περισσότερο προωθώντας και μιλώντας για τα σχέδια του ιδρύματος. Μέχρι σήμερα, ο Γουέιλς είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου και επίτιμος πρόεδρος του ιδρύματος.
Το 2004 αναφέρθηκε ότι ξόδεψε περίπου 500.000 δολλάρια για τη δημιουργία και τη λειτουργία των εγχειρημάτων του. Από το τέλος της καμπάνιας ενίσχυσης του ιδρύματος τον Φεβρουάριο του 2005, το Ίδρυμα Wikimedia υποστηρίζεται αποκλειστικά από επιδοτήσεις και δωρεές.
Πρόσφατα, εμπνευσμένος από την επιτυχία της Wikipedia, ο Γουέιλς ίδρυσε την κερδοσκοπική εταιρεία Wikia, η οποία φιλοξενεί διάφορα wiki, και λειτουργούσε τις Wikicities (ονομασία που στη συνέχεια έπαψε να χρησιμοποιεί).
Για να προωθήσει τo Wikimedia, ο Γουέιλς ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο σε συνέδρια και συναντήσεις του Wikimedia (όπως η Wikimania). Συχνά συμμετέχει ως ομιλητής.