Πρώτη ημέρα εντός γυμναστηρίου και δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις. Ή η πολλοστή φορά που μπαίνεις εκεί μέσα, αλλά αισθάνεσαι διαρκώς χαμένος. Αυτό το συναίσθημα είναι φυσιολογικό αν δεν ξεκίνησες τις προπονήσεις σου με έναν έμπειρο γυμναστή εξαρχής. Αν το είχες επιδιώξει, είναι βέβαιο ότι θα σε μυούσε στις 9 βασικές αρχές που διέπουν κάθε γυμναζόμενο - πρωτάρη ή προχωρημένο.
Εδώ, σύμφωνα με το Esquire θα μάθεις όλη τη θεωρία που θα σε βοηθήσει να διορθώσεις κάθε μικρό ή μεγάλο λάθος που κάνεις μεταμορφώνοντας τις ρουτίνες σου στο γυμναστήριο ευκολότερες, αποτελεσματικότερες και ασφαλέστερες.
1. Θεμέλια
Ο πρώτος στόχος σου είναι να δημιουργήσεις μια γερή βάση, τόσο μυϊκή όσο και καρδιαγγειακή. Κατανοούμε ότι για σένα το αισθητικό αποτέλεσμα είναι σημαντικό, αλλά για να το πετύχεις στο βαθμό που το επιδιώκεις, οφείλεις να κατασκευάσεις ένα σώμα ισχυρό και ανθεκτικό, όπου πάνω του θα δουλέψεις την προσθήκη όγκου και κατόπιν την σμίλευση των μυών σου.
Σε πρώτο στάδιο, οι σύνδεσμοι και οι μύες πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να υποστηρίξουν το βάρος του ίδιου του σώματός σου σε μια σειρά ασκήσεων χωρίς να επιβαρύνεις την προσπάθεια με έξτρα βάρος. Εστίασε για κάποιο διάστημα σε λειτουργικές ασκήσεις επιμένοντας σε ήπια ένταση και μακρύτερο χρόνο προπόνησης. Σταδιακά αύξανε τις επαναλήψεις και τα σετ, και βδομάδα τη βδομάδα πρόσθετε λίγα βάρη στις βασικές ασκήσεις των μεγάλων μυϊκών ομάδων.
2. Εξατομίκευση
Ένα από τα πιο συχνά λάθη που κάνουν πολλοί είναι να παίρνουν πλάνα και ρουτίνες από το διαδίκτυο ή από φίλους. Εσύ μην το κάνεις. Η καλύτερη επένδυση είναι οι συμβουλές ενός καθηγητή φυσικής αγωγής. Η άσκηση πρέπει πάντα να είναι εξατομικευμένη για έναν απλό λόγο: κανένα σώμα δεν είναι ίδιο με το άλλο και κανένα αγύμναστο σώμα δεν μπορεί να δουλέψει όπως ένα καλογυμνασμένο. Το μόνο που θα κερδίσεις είναι απογοήτευση, τραυματισμούς και ανύπαρκτο αποτέλεσμα.
3. Εξέλιξη
Η υπομονή είναι μεγάλο προσόν για πολλά πράγματα στη ζωή. Ομοίως και στην προπόνηση. Μη βάζοντας ρεαλιστικούς στόχους -μικρούς και βατούς στην αρχή- διακινδυνεύεις πολλά, που έχουν να κάνουν με την υγεία και την ψυχολογία σου. Αντίθετα, ανεβαίνοντας κάθε μέρα και ένα μικρό σκαλοπάτι όλα τα μεγάλα θα γίνουν ευκολότερα, όπως και η σωματική διάπλαση που έχεις ονειρευτεί.
4. Ποικιλία
Ανεξάρτητα από το πόσες νέες τάσεις αναδύονται στον κόσμο της φυσικής κατάστασης καθημερινά, καμία δεν θα είναι ποτέ τόσο πλήρης όσο η προσωπική, εξατομικευμένη προπόνησή σου. Αυτός όμως δεν είναι λόγος να επιμένεις διαρκώς στις ίδιες και ίδιες ασκήσεις. Εναλλάσσοντας κάθε δυο βδομάδες διαφορετικά προγράμματα δίνεις στους μυς σου νέα ερεθίσματα βοηθώντας τους να ενεργοποιούνται αποτελεσματικότερα.
5. Ισορροπία
Η ανάκτηση δυνάμεων είναι ένας από τους σημαντικότερους νόμους της μυϊκής ανάπτυξης. Η ξεκούραση μιας ή δυο ημερών μεταξύ των προπονήσεων επιφέρει μια ισορροπία σε όλους τους μηχανισμούς και τις λειτουργίες του οργανισμού σου, επιτρέποντας στους μυς να επισκευαστούν και να ενισχυθούν για την επόμενη συνεδρία.
6. Συνέπεια
Η προπόνηση είναι ρουτίνα. Σπάζοντας διαρκώς τη ρουτίνα σου, οι προπονήσεις σου γίνονται άκαρπες. Γι’ αυτό είναι απαραίτητη η οργάνωση των επισκέψεών σου στο γυμναστήριο σε εβδομαδιαίο και μηνιαίο πλάνο που θα καταρτίσεις με βάση τις ώρες και μέρες που μπορείς να διαθέσεις. Και να το τηρείς με συνέπεια.
7. Ορίζοντας
Μίλα με τον προπονητή σου για τους στόχους που θέλεις να πετύχεις κι εκείνος θα σου υποδείξει, πρώτον, αν μπορείς να αντεπεξέλθεις - με βάση το σωματότυπο, τις συνήθειες και τις ανάγκες σου- και, δεύτερον, πόσο χρόνο θα πάρει για να έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Στη συνέχεια, προσάρμοσε όλες τις οδηγίες στη ρουτίνα σου και οραματίσου το στόχο με το βλέμμα σου μακριά στον ορίζοντα. Η απόκτηση μιας εντυπωσιακής σωματικής διάπλασης είναι μαραθώνιος.
8. Εξειδίκευση
Στο δεύτερο στάδιο, μετά την ασφαλή και συνεπή προσαρμογή σου στις ρουτίνες της προπόνησης, έρχεται η ώρα της κατάρτισής σου σε πιο απαιτητικά και εξειδικευμένα προγράμματα με σκοπό απ’ τη μια την προοδευτική αύξηση του μυϊκού όγκου και αφετέρου την πλήρη κατανόηση των δυνατοτήτων του σώματός σου. Αυτό απαιτεί να πας από το γενικό στο πιο συγκεκριμένο δουλεύοντας ασκήσεις απομόνωσης, μαζί με μια μεγάλη ποικιλία αεροβικών ασκήσεων που βοηθούν τον νεογέννητο μυϊκό σου όγκο να αποκτήσει ευλυγισία και ακόμη μεγαλύτερη αντοχή.
9. Ερεθίσματα
Έχοντας πια περάσει το στάδιο προσαρμογής και, τηρώντας με αφοσίωση όλους τους προηγούμενους κανόνες, μπαίνεις στη λεωφόρο που θα σε οδηγήσει στον τελικό στόχο. Από εδώ και στο εξής το πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν τα νέα ερεθίσματα: η συνεχής αύξηση φορτίων, η εναλλαγή ασκήσεων ανταγωνιστικών μυών, οι αυξομειώσεις ρυθμού επαναλήψεων, η εκμάθηση της τεχνικής υπερφόρτωσης ή το πώς διαχειρίζεσαι το αναερόβιο κατώφλι, είναι στοιχεία που θα σε έχουν καθιερώσει ως προχωρημένο γυμναζόμενο. Είναι η περίοδος που θα βιώσεις θεματικά άλματα στην πρόοδο του σώματός σου.