Στις 1 Απριλίου 2024 ήταν 70η επέτειος του Εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της Κύπρου, ο οποίος οργανώθηκε από την Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών. Στόχος η αποτίναξη του αγγλικού ζυγού και η Ένωση με τη μητέρα Ελλάδα. Στις τάξεις των αγωνιστών υπήρχαν άνθρωποι από όλο το φάσμα της κοινωνίας. Ποδοσφαιριστές, καλαθοσφαιριστές, δασκάλοι, δημόσιοι υπάλληλοι κ.α.
Είναι πολλές οι ιστορίες που συνδέουν ήρωες του αγώνα με το ποδόσφαιρο. Η κυριότερη, του ακραίου επιθετικού της Ανόρθωσης, Αντώνη Παπαδόπουλου, ο οποίος εντάχθηκε στον σύλλογο της Αμμοχώστου, σε ηλικία 17 ετών. Στα 19 του κατέκτησε το Κύπελλο και στα 20 του το πρωτάθλημα. Ακολούθως όταν σπούδαζε στην Εθνική Ακαδημία σωματικής αγωγής στην Αθήνα, φόρεσε τη φανέλα της ΑΕΚ και ήταν αρχηγός των κιτρινόμαυρων για μια τριετία.
Στο μεταξύ ήταν συνολικά έξι φορές πρωταθλητής Κύπρου στο επί κοντώ, καταρρίπτοντας το Παγκύπριο ρεκόρ τρεις φορές. Μόλις επέστρεψε από την Αθήνα, έγινε ένα από τα ηγετικά στελέχη της ΕΟΚΑ, όντας αδελφικός φίλος και συμμαθητής με τον θρύλο και σύμβολο του αγώνα, Γρηγόρη Αυξεντίου.
Στις 3 Μαρτίου 1957, μετά από προδοσία και την θρυλική μάχη του Μαχαιρά, οι Άγγλοι τον συνέλαβαν μαζί με άλλους τρεις συναγωνιστές του, στο κρησφύγετο τους στα βουνά του Μαχαιρά. Η παράδοση γίνεται κατόπιν διαταγής του υπαρχηγού της ΕΟΚΑ, Γρηγόρη Αυξεντίου, τον οποίο οι Άγγλοι σε ένα ρεσιτάλ δειλίας έκαψαν ζωντανό μέσα στο κρησφύγετο.
Όπως σπουδαία έγραψε και ο Γιάννης Ρίτσος «που ‘μαθε στη μεγάλη σχολή του αγώνα τόσα μόνο γράμματα όσα να φτιάχνουν τη λέξη «Ε Λ Ε Υ Θ Ε Ρ Ι Α»!
*Τ όνομα του σταδίου της Ανόρθωσης φέρει τ' όνομα του!
*Προσπαθήσαμε μέσω Αi να καθαρίσουμε τα πρόσωπα και να προσθέσουμε χρώματα στην φωτογραφία (πάνω) του Γυμνασίου Αμμοχώστου.