Εννιά στις 10 φορές οι συνεντεύξεις Τύπου που παραχωρούν (εφόσον είναι υποχρεωμένοι, είναι άγνωστο πόσοι θα το έκαναν αν δεν έπρεπε, ειδικά εφόσον έχουν ηττηθεί...) οι προπονητές μετά τους αγώνες είναι από αδιάφορες έως βαρετές. Η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον παραπάνω «κανόνα» αποτελεί η -κάθε- συνέντευξη Τύπου του Χοσέ Λουΐς Μεντιλίμπαρ. Μιλάμε για προπονητή που έχει καταφέρει πράγματα που μοιάζουν με θαύματα στον Ολυμπιακό εδώ και 13 μήνες που βρίσκεται στο μεγάλο λιμάνι και πιο συχνά λέει «έκανα λάθος» παρά «πως τους πετσόκοψα έτσι;» Το δεύτερο μπορούσε και έπρεπε να λέει διαρκώς αλλά δεν το κάνει αλλά κάθε φορά που αποθεώνεται χαμηλώνει το βλέμμα.


Αυτός ο σπουδαίος κόουτς και ταπεινός άνθρωπος που μας έχει κάνει την τιμή να έρθει στα μέρη μας άνοιξε ξανά την καρδιά και το μυαλό του στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε το Ολυμπιακός-ΟΦΗ 1-0, ένα ματς που είναι δύσκολο να συνοψίσεις όλα όσα συνέβησαν αφού είχε αυτόν τον ιδιαίτερο, ιστορικό και επετειακό χαρακτήρα. «Πριν από το ματς αυτό φοβόμουν ότι σε μία τόσο υπέροχη στιγμή μπορεί να μην καταφέρναμε να πάρουμε το αποτέλεσμα, για να γιορτάσουμε τα 100 μας χρόνια», παραδέχθηκε δίχως δισταγμό μετά το ματς. Ήταν, ξανά, ειλικρινής. Η εικόνα του ματς νωρίτερα δεν είχε πει κάτι διαφορετικό.

Στα πρώτα 45 λεπτά, ένα από τα πλέον ανούσια ημίχρονα που έχει κάνει φέτος ο Ολυμπιακός και ειδικά στο Γ.Καραϊσκάκης, ο Ολυμπιακός βρέθηκε δύο φορές κοντά στο γκολ. Η πρώτη με τον Γιάρεμτσουκ στο 22', η οποία μάλιστα προήλθε από ασυνεννοησία του στόπερ Μπρεσάν με τον τερματοφύλακα Χριστογεώργο που έδωσαν την ευκαιρία στον Ουκρανό να πλασάρει σε ουσιαστικά άδεια εστία αλλά «κατάφερε» να αστοχήσει. Και η δεύτερη με τον Τσικίνιο μετά από έξοχη σέντρα του Κοστίνια από δεξιά. Αν δεν τρύπωνε στην περιοχή ο Ρόντινεϊ στο 44' για να κερδίσει (και να ευστοχήσει ο ίδιος) το πέναλτι και την αποβολή του Λιούις το β' ημίχρονο θα ήταν ακόμα πιο ζόρικο. Εξάλλου ο ΟΦΗ είχε στείλει... απειλητικά μηνύματα και ειδικά στο 30' που έβγαλε τον φορ του (Σαλσέδο) τετ-α-τετ με τον Τζολάκη ο οποίος απεσόβησε το 0-1.

Και η διάθεση για ειλικρίνεια του Μεντιλίμπαρ φάνηκε και στην παραδοχή του ότι ήταν ανήσυχος και στο β' ημίχρονο, παρά το 1-0 και το αριθμητικό μειονέκτημα του ΟΦΗ, με συνέπεια να χρησιμοποιήσει λιγότερο απ' όσο αρχικά είχε κατά νου τον νεαρό Λώλη. Και στο φινάλε παραδέχθηκε ότι, πλέον, ήταν όλα τέλεια. Υπέροχα. Δεν μπορούσε να ζητήσει κάτι περισσότερο. Ο Ολυμπιακός νίκησε τον ΟΦΗ λίγες ώρες πριν κλείσει επισήμως έναν αιώνα ζωής. Ταυτόχρονα όλοι οι ανταγωνιστές του, ΑΕΚ (+7), ΠΑΟ (+10) και ΠΑΟΚ (+14) απώλεσαν βαθμούς με συνέπεια τα πράγματα να γίνουν λιγότερο αγχωτικά αναφορικά με τον τίτλο πριν καν αρχίσουν τα πλέι οφ. Και το ίδιο βράδυ υπέγραψε ανανέωση συμβολαίου για έναν ακόμα χρόνο.
Μπορούσε να ζητήσει κάτι άλλο; Α, σόρι σενιόρ, εδώ είπες ένα μικρό ψέμα. Μπορείς και θες να ζητήσεις και κάτι άλλο. Την Πέμπτη να γίνει της... Μακάμπι με τη Μπόντο και να γράψει μία ακόμα απίθανη ιστορία ο Ολυμπιακός και να προκριθεί στα προημιτελικά του Europa League. Δυστυχώς οι Νορβηγοί δεν -φαίνεται να- είναι σαν εκείνους τους Ισραηλινούς. Αλλά αυτό οριστικά θα απαντηθεί το βράδυ της προσεχούς Πέμπτης στη ρεβάνς του Φαλήρου. Μέχρι τότε, ας κρατήσουν οι χοροί και τα τραγούδια. Για τον κόσμο γιατί Μεντιλίμπαρ και παίκτες μπήκαν ήδη ξανά σε λειτουργία «μάχης» εν όψει Μπόντο.

ΥΓ: Αν μου ζητούσε κάποιος που δεν ήξερε να του περιγράψω τον Βέλντε ως ποδοσφαιριστή θα του έδειχνα τη φάση του 63'. Με πραγματικά απίθανο διασκελισμό, αν και με τη μπάλα στα πόδια, έτρεξε μισό και βάλε γήπεδο από αριστερά (σ.σ.: ο παίκτης που στην αρχή επιχείρησε να τον μαρκάρει εγκατέλειψε το κυνήγι του Νορβηγού!) και όταν έφτασε κοντά στη μεγάλη περιοχή «σημάδεψε» το σώμα ενός αντιπάλου που βγήκε για να τον μαρκάρει ενώ δύο συμπαίκτες περίμεναν στην περιοχή μια νορμάλ σέντρα. Κρίμα. Τόσο κρίμα. Ένας παίκτης με τέτοιο potential (δηλαδή προοπτική να εξελιχθεί και να γίνει καλύτερος) να βάζει... κόφτες μόνος του και να μένει διαρκώς στο μέτριο και κάτω του μετρίου. Πιστεύει κανείς ότι οποιοσδήποτε άλλος παίκτης στη θέση του Βέλντε με σχεδόν 1600 αγωνιστικά λεπτά, κι ενώ ήταν παρών στην καλοκαιρινή προετοιμασία, θα είχε μόλις 4 γκολ (τα 3 εξ' αυτών με Καλλιθέα το άλλο με Πανσερραϊκό και τα 2 τέρματα επί της αθηναϊκής ομάδας για το κύπελλο) και 2 ασίστ; Συμφωνούμε νομίζω... Ε, γι' αυτό δύσκολα θα είναι εδώ και μετά το καλοκαίρι...



ΥΓ2: Κόντρα στον ΟΦΗ στο Ηράκλειο ο Στάμενιτς είχε πραγματοποιήσει μία από τις ελάχιστες καλές του εμφανίσεις ως παίκτης του Ολυμπιακού. Χθες δεν κατάφερε να επαναλάβει κάτι τέτοιο. Διάθεση είχε αλλά δείχνει συχνά ατσούμπαλος (λογικό ως ένα βαθμό με τέτοιο κορμί) και δίχως πολλή ουσία. Ούτε αυτός φαίνεται να έχει μέλλον στο λιμάνι μετά το καλοκαίρι, εξάλλου ανήκει στη Νότιγχαμ που θα κληθεί να αποφασίσει τι θα κάνει με αυτή την «καυτή πατάτα».

ΥΓ3: Λέγεται / γράφεται εδώ και πολύ καιρό ότι ο Νους απασχολεί / ενδιαφέρει τον Ολυμπιακό. Υπάρχει ποιότητα στον παίκτη και είναι ορατή ΑΛΛΑ δεν φαίνεται να υπάρχουν άλλα σημαντικά και ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ πράγματα. Είναι συχνά απερίσκεπτος ενώ χάνει με μεγάλη συχνότητα συγκέντρωση και ψυχραιμία στο παιχνίδι. Κάποια στιγμή χθες που δεν του «έπιασε» κάτι που επιχείρησε παράτησε τη φάση, σταμάτησε να παίζει, γύρισε πλάτη και κοίταζε απογοητευμένος τις διαφημιστικές πινακίδες! Χρειάστηκε 3-4 δεύτερα έως ότου «επανέλθει» και αρχίσει να παίζει ξανά.



ΥΓ4: Θυμίζει πλέον πολύ έντονα την περίπτωση του Καρντόσο ο Γιάρεμτσουκ. Δεν ήταν μόνο η φάση στο 22', όταν σε ουσιαστικά άδειο τέρμα και με στρωμένη τη μπάλα μπροστά του την έστειλε (ουκ ολίγα μέτρα) άουτ. Ήταν και εκείνη του 76' όταν μετά από σέντρα του Βέλντε έκανε κεφαλιά ψαράκι, όντας μόνος, και την έστειλε πολύ άουτ. Εν τέλει η φάση δεν μέτρησε γιατί υποδείχθηκε εις βάρος του επιθετικό φάουλ για σπρώξιμο στον αντίπαλο που πήγε να τον μαρκάρει, ωστόσο το τελείωμα το έκανε πριν την υπόδειξη. Και ήταν απελπιστικά άουτ. Ξεμάτιασμα θέλει, ευχέλαιο θέλει. Κάτι θέλει. Ας τα βάλει όλα μαζί την Πέμπτη.

ΥΓ5: Εξαιρετικός ξανά ήταν ο Ονιεμαέτσι. Δείχνει απροσπέλαστος αμυντικά, με το δυνατό του κορμί και την ταχύτητά του, δύσκολα χάνει από αντίπαλο και ταυτόχρονα όλο και περισσότερο τολμάει να βγει μπροστά. Του αρέσει να το κάνει απλά είναι σε μια νέα ομάδα και ακόμα μαθαίνει προσαρμόζεται.

ΥΓ6: Ο Ρέτσος επέστρεψε ξανά ως βασικός μετά τον τραυματισμό του. Σπουδαία νέα.

ΥΓ7: Ο Κοστίνια «πρέπει» να είναι ο βασικός δεξιός μπακ του Ολυμπιακού, ειδικά στα πιο δύσκολα / απαιτητικά ματς. Τελεία. Όμως το γράφω και το εννοώ 101%, ο προπονητής ξέρει ΠΑΝΤΑ καλύτερα.

ΥΓ8: Πόσο υπέροχη ήταν η αντίδραση του Τσικίνιο στο σκηνικό του 65', όταν πιτσιρικάς μπούκαρε στο γήπεδο για ένα αυτόγραφο και μια σέλφι με έναν από τους ήρωές του. Το ποδόσφαιρο και ο αθλητισμός όπως πρέπει να είναι.



ΥΓ9: Να είσαι ένα τόσο άγουρο παιδί όπως ο Λώλης και να κάνεις ντεμπούτο για ελάχιστα λεπτά ως αλλαγή σ' ένα τέτοιο ματς όπως αυτό με τον ΟΦΗ και να προλαβαίνεις να... φανείς! Στο 88' κέρδισε φάουλ από τον Λαμπρόπουλο λίγο εκτός περιοχής, το εκτέλεσε ο Μουζακίτης και ο Λώλης πήρε κεφαλιά στέλνοντας τη μπάλα άουτ. Κι άλλοι πολύ έμπειροι παίζουν ολόκληρα ματς και μια τέτοια φάση δεν καταγράφουν...

ΥΓ10: Ένα από τα πολλά καλά του Τζολάκη είναι ότι «βλέπει» μπάλα. «Διαβάζει» τις φάσεις και ενεργεί διαρκώς ως λίμπερο σταματώντας μεγάλους κινδύνους βγαίνοντας αρκετά μέτρα εκτός της περιοχής του.

ΥΓ11: Όχι, τα 100 δεν είναι αρκετά. Βασικά όποιος κι αν είναι ο αριθμός των ετών του Ολυμπιακού, ποτέ δεν θα είναι αρκετός. Πάντα θες κι άλλο.