Αν δεν το έχεις ξανακούσει, μάθε το: οι μύες δεν χτίζονται στο γυμναστήριο αλλά στην κουζίνα. Τεχνικά μιλώντας, κατά την προπόνηση οι μύες απλά διεγείρονται, όμως μόνο με την κατάλληλη διατροφή επισκευάζονται, αναγεννιούνται και παραμένουν διογκωμένοι
Ξέχνα τις σκόνες, τα συμπληρώματα και τα πόσιμα, βρώσιμα ή ενέσιμα βελτιωτικά επιδόσεων. Τα υλικά οικοδόμησης των μυών που κατεβάζουν στο στομάχι τους κάθε μέρα οι φυσικοί bodybuilders μπορεί να ακούγονται περίεργα σαν όνομα, εντούτοις είναι ό,τι πιο φυσικό υπάρχει στην κουζίνα σου.
Μια έρευνα που δημοσιεύει το επιστημονικό περιοδικό British Journal of Nutrition διαπίστωσε ότι διαφορετικές φυσικές πηγές πρωτεΐνης έχουν και διαφορετικά επίπεδα βιολογικής αξίας. Πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι απαραίτητα για τη μυϊκή ανάπτυξη όποια τρόφιμα περιέχουν επάρκεια μακριών αλυσίδων πρωτεϊνικών αμινοξέων. Βιολογικής αξίας είναι εκείνη η πρωτεΐνη η οποία απορροφάται από την φυσική πηγή και αφομοιώνεται στο σύνολό της από το μυϊκό ιστό. Τα επεξεργασμένα κρέατα, όπως τα λουκάνικα και το ζαμπόν δεν είναι μια τέτοια τροφή. Ούτε καν το κρέας ή ψάρι. Αλλά το αυγό βιολογικής γεωργίας είναι. Οι επιστήμονες έχουν δει την απόδοσή του αυγού σε αφομοιωσιμότητα αμινοξέων, να φτάνει στο εντυπωσιακό 94%.
Σύμφωνα με ένα βιβλίο που αποτελεί την σύγχρονη διατροφική Βίβλο των αθλητών σωματικής διάπλασης, το Nutrient Timing: The Future of Sports Nutrition -των John Ivy και Robert Portman, φαίνεται ότι η κατανάλωση υδατανθράκων και πρωτεϊνών σε αναλογία 3: 1 αμέσως μετά την προπόνηση δίνει το μέγιστο αποτέλεσμα την αναβάθμιση του μυϊκού ιστού. Ωστόσο, το μεγάλο ζήτημα που θέτουν οι δυο καταξιωμένοι επιστήμονες-ερευνητές είναι η ποιότητα των υδατανθράκων που συμμετέχουν σ’ αυτή την διαδικασία αλληλεπίδρασης με σκοπό την παραγωγή ορμονών που οικοδομούν το μέγιστο δυνατό μυϊκό όγκο. Τα αθλητικά ποτά πλησιάζουν αρκετά στις ποιοτικές προδιαγραφές υδατανθράκων που θέτουν οι Ivy και Portman, αλλά τα τεχνητά γλυκαντικά που περιέχουν, τους κόβουν πόντους. Όμως τα φρέσκα φρούτα και τα σαρκώδη λαχανικά πιάνουν την κορυφή. Εκτός από τον πλούτο βιταμινών και μετάλλων που περιέχουν, τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν και φυτοχημικές ενώσεις, δηλαδή μικροθρεπτικά συστατικά που όμως έχουν θετικό αντίκτυπο τόσο στο ανοσοποιητικό, όσο και στην ικανότητα των μυών να αντέχουν σκληρότερες και απαιτητικότερες προπονήσεις μυϊκής οικοδόμησης.
Ένας αναπάντεχα καλός λόγος έφερε το λάδι καρύδας στην κορυφαία θέση της έρευνας που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Applied Physiology, σχετικά με τις καλύτερες πηγές ενέργειας για τους αθλητές. Αιτία; Το ιδιαίτερο είδος λιπαρών οξέων που βρέθηκαν στο λάδι καρύδας -γνωστά ως τριγλυκερίδια μέσης αλύσου- παρείχαν μια αποτελεσματική δευτερεύουσα πηγή ενέργειας για όσους θέλουν να χτίσουν μυϊκή μάζα. Διαπιστώθηκε ότι αυτά τα «καλά» τριγλυκερίδια απορροφώνται πολύ πιο γρήγορα από ό, τι τα χημικά «ξαδέλφια» τους (τριγλυκερίδια μακράς αλύσου) επειδή είναι πιο διαλυτά στο νερό και συνεπώς, περνούν απευθείας από το έντερο στην κυκλοφορία του αίματος λειτουργώντας ως έξτρα πηγή ενεργειακών υδατανθράκων. Κάτι που μεταφράζεται σε μεγαλύτερη αντοχή όσο σκληρό κι αν είναι το πρόγραμμα μυϊκής υπερτροφίας που ακολουθείς.
Η σκόνη κακάο (και κατά συνέπεια η σοκολάτα) παράγεται από την ξήρανση του λιπαρού σπόρου που παράγει το τροπικό κακαόδεντρο και οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει προ καιρού ότι έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβανόλες. Και αυτά τα μικροσκοπικά θρεπτικά συστατικά αποτελούν για έναν bodybuilder ένα μαγικό υλικό ανάπτυξης του μυϊκού όγκου. Πρόσφατα, ειδικοί επιστήμονες από το Τμήμα Παθολογίας του Πανεπιστημίου της L'Aquila στην Ιταλία ανακάλυψαν ότι το φλαβανολοειδές περιεχόμενο της μαύρης σοκολάτας βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη σε υγιή άτομα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι βελτιώνεται η ικανότητα ενός ατόμου να απορροφήσει και να χρησιμοποιήσει τους υδατάνθρακες ως ενέργεια για την προπόνησή του, την ώρα που οι μύες του βρίσκονται σε απελπιστική ανάγκη για θρεπτικά συστατικά και έξτρα ενέργεια.
Έρευνα που δημοσιεύεται στην ετήσια επιστημονική έκδοση European Journal of Applied Physiology, βρήκε ότι οι πολυφαινόλες, αυτά τα μικροσκοπικά μικροθρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στο εν λόγω μπαχαρικό και τα οποία έχουν συνδεθεί και με την πρόληψη πολλών εκφυλιστικών ασθενειών, βελτιώνουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα απορροφά τα θρεπτικά συστατικά των τροφών επιτρέποντας στους μυς να είναι πραγματικά αλύγιστοι, περισσότερο ετοιμοπόλεμοι και λιγότερο επιρρεπείς σε θλάσεις. Δεν θέλει πολύ. Λίγο πασπάλισμα με σκόνη κανέλας στον καφέ και στα μαγειρευτά φαγητά αρκεί για να φτιάξεις μυς από ατσάλι.
ΠΗΓΗ: gr.askmen.com