Δευτέρα του Πάσχα σήμερα και το αφράτο τσουρέκι έχει την τιμητική του. Γι' αυτό και εμείς ανατρέξαμε στις συνταγές και σας παρουσιάζουμε μία που είχε ετοιμάσει στην εκπομπή Breakfast@Star ο Παύλος Χάππιλος. Αφράτο παραδοσιακό τσουρέκι. Μια συνταγή που θα θέλετε να φτιάχνετε συνέχεια.
Ας δούμε βήμα βήμα πως μπορούμε να το παρασκευάσουμε.
Για το προζύμι
125 μλ γάλα χλιαρό
1 φακελάκι μαγιά ξηρή
1 κς ζάχαρη
2 κς αλεύρι για ψωμί
Για την ζύμη
400γρ αλεύρι ψωμί
250γρ ζάχαρη
180μλ χλιαρό γάλα
2 αυγά
Ξύσμα από ένα πορτοκαλί
1 κς μαχλέπι
1-2 κόκκους μαστίχα
Πρέζα αλάτι
60 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 κρόκο αυγού
και λίγο νερό για άλειμμα
Εκτέλεση
Σε ένα κάδο του μίξερ βάζουμε τα υλικά για το προζύμι και ανακατεύουμε. Αφήνουμε το προζύμι να φουσκώσει 15-20 λεπτά. Ανακατεύουμε τα ξηρά υλικά μας (αλεύρι, ζάχαρη, μπαχαρικά, αλάτι και ξύσμα) σε ένα μπολ και το γάλα και τα αυγά σε ένα άλλο.
Ανακατεύουμε το αλεύρι καθώς και τα αυγά με το γάλα. Προσθέτουμε και τα δυο μίγματα (όλα τα υλικά εκτός από το βούτυρο) στο μίξερ και ζυμώνουμε για 10-12 λεπτά. Μετά τα 10 λεπτά προσθέτουνε το μαλακό βούτυρο μας λίγο λίγο και ζυμώνουμε σε δυνατή ταχύτητα για ακόμα 5 λεπτά.
Όταν η ζύμη μας είναι έτοιμη βάζουμε σε ένα καλά λαδωμένο μπολ καλυμμένο σε ζεστό περιβάλλον για τουλάχιστον 1,5-2 ώρες μέχρι να διπλασιαστεί. Μπορείτε ακόμα να το αφήσετε στο ψυγείο μέχρι την επόμενη μέρα.
Όταν γίνει το πρώτο φούσκωμα σχηματίζουμε τα τσουρέκια μας βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε ξανά 1-2 ώρες να φουσκώσουν.
Όταν έχουν διπλασιαστεί χτυπάμε τον κρόκο με το νερό σε ένα μπολ και με ένα πινέλο αλείφουμε την επιφάνεια και ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 30 λεπτά.