Χωρίς χρήματα στο ποδόσφαιρο δεν μπορείς ποτέ να κάνεις το επόμενο βήμα. Μπορείς να κάνεις το… μπαμ, όμως δύσκολα θα υπάρξει συνέχεια. Φυσικά και δεν εννοώ τα χρήματα της Μάντσεστερ Σίτι, της Τσέλσι ή της Παρί. Εννοώ κάτι πολύ πιο απλό. Να μπορείς να κρατήσεις τους καλύτερούς σου παίκτες, να μπορείς να κάνεις κάποιες ποιοτικές προσθήκες και οι παίκτες σου να έχουν το μυαλό τους μόνο στο ποδόσφαιρο και όχι στις πληρωμές και στα προβλήματα, διοικητικά και οικονομικά που πάνε πάντα πακέτο.
Η Ντόρτμουντ έφτασε στο χείλος της καταστροφής το 2005, όμως πλέον με σωστές επιλογές στο οικονομικό κομμάτι και στο πρόσωπο του Γίργκεν Κλοπ έφτασε πέρυσι στην κορυφή και φέτος ήταν ακόμη καλύτερη. Μπορεί ο Καγκάβα να ετοιμάζεται να φύγει, ο Μπάριος να αποτελεί ήδη παρελθόν (θα συνεχίσει στην Κίνα) και ο Λεβαντόφσκι να γκρινιάζει συνεχώς για νέο συμβόλαιο, όμως η ανανέωση του συμβολαίου του Γκέτσε μέχρι το 2016 και η απόκτηση του Ρόις δείχνουν ότι ό,τι και να γίνει αγωνιστικά η Μπορούσια θα μείνει άκρως ανταγωνιστική. Όσο ο Κλοπ παραμένει στον πάγκο φυσικά…
Ο «Χάρι Πότερ», όπως είναι το παρατσούκλι του Γερμανού τεχνικού, έχει κάνει πράγματα και θαύματα, όμως η αναγέννηση της Νόρτμουντ ξεκίνησε από τον γενικό διευθυντή Χανς Γιόακιμ Βάτσκε, τον πρόεδρο Ράιναρντ Ράουμπαλ και τον διευθυντή ποδοσφαίρου Μίκαελ Τζορκ. «Η Μπορούσια έχει εξελιχθεί οικονομικά και σε αγωνιστικό επίπεδο τα τελευταία χρόνια», είχε δηλώσει ο πρώτος και σε αυτό θα σταθώ, καθώς η Ντόρτμουντ έχει εξελιχθεί στην κορυφαία σε θέματα οικονομικής διαχείρισης και μάρκετινγκ στην Ευρώπη. Και αυτό δεν είναι δική μου διαπίστωση, αλλά της οικονομικής έκθεσης της Deloitte and Touch.
Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο gazzetta.gr