Αφορμή; Δύο φάσεις που έγιναν στο δεύτερο και τον τρίτο τελικό. Πανομοιότυπες. Η μπάλα βρήκε ταμπλό, σε λέι απ των Διαμαντίδη και Σπανούλη, ακολούθησε κόψιμο, οι διαιτητές δεν έδειξαν παράβαση. Επί του προκειμένου δεν εξετάζουμε αν είχαν δίκιο ή άδικο, αλλά αναφέρουμε τον κανονισμό.

Εχουμε και λέμε: Με βάση τη λογική, κάθε φορά που η μπάλα κτυπάει στο ταμπλό και δεν αναπηδάει στη στεφάνη, δεν μπορεί να κοπεί από τον αμυντικό. Υπάρχει και μία περίπτωση - σπάνια είναι η αλήθεια - που ακόμα κι αν έχει ακουμπήσει στο ταμπλό, οι διαιτητές δεν πρέπει να κατακυρώσουν το καλάθι. Ποια είναι αυτή;

Οταν το κόψιμο γίνεται πριν η μπάλα περάσει ολόκληρη το επίπεδο της στεφάνης. Συμβαίνει κάτι τέτοιο στο μπάσκετ; Ελάχιστες φορές, αλλά συμβαίνει. Να δίνουν οι παίκτες τέτοια τροχιά στην μπάλα, ώστε να κτυπάει στο ταμπλό και να έχει ανοδική πορεία.

Ο κανονισμός στην αγγλικά:
31.2.1 Goaltending occurs during a shot for a field goal when a player touches the ball while it is completely above the level of the ring and:
• It is on its downward flight to the basket, or
• After it has touched the backboard.

Και η μετάφραση:
31.2.1 Παρεμβολή (goal tending) στη διάρκεια του σουτ για καλάθι συμβαίνει όταν ένας παίκτης αγγίζει τη μπάλα ενώ είναι τελείως πάνω από το επίπεδο της στεφάνης και :
• Είναι σε καθοδική τροχιά προς το καλάθι ή
• Αφού αυτή έχει χτυπήσει το ταμπλό.

Πηγή: gazzetta.gr