Γράφει ο Κώστας Κουκουλάς.

Αυτό το πληρώνει με μόλις 21 χρόνια από τη δική του ζωή. Το δικαστήριο του Οσλο επέβαλε στον μακελάρη την ανώτατη ποινή που προβλέπει το Σύνταγμα στη Νορβηγία και είναι 21 χρόνια, καθώς ισόβια δεν υπάρχουν στη σκανδιναβική χώρα, ακόμα και για πράξεις σαν και αυτή που ξεπερνούν και τα πιο αρρωστημένα σενάρια. Αυτό σημαίνει ότι για κάθε άνθρωπο που σκότωσε καταδικάστηκε σε 99,5 μέρες φυλακή!

Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, ότι ο Μπρέιβικ δεν κρίθηκε ψυχωτικός (αν και υπήρξαν διαφορετικές απόψεις για αυτό), καθώς μόνο σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσε να θεωρηθεί υπεύθυνος για τις πράξεις του και να καταδικαστεί.

Στη φυλακή που θα μεταφερθεί θα είναι στην απομόνωση, αν και αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στο κελί του θα έχει προσωπικό ντους, τηλεόραση, όργανα γυμναστικής και ηλεκτρονικό υπολογιστή, χωρίς όμως πρόσβαση στο Ιντερνετ.

Οσο και αν φαίνεται περίεργο, συνήγοροι των οικογενειών που έχασαν τα παιδιά τους από το χέρι του Μπρέιβικ δήλωσαν ικανοποιημένοι από την απόφαση του δικαστηρίου να επιβάλει το μέγιστο της ποινής, την οποία ο ίδιος δέχτηκε χαμογελώντας.

Σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ ο Μπρέιβικ θα είχε ήδη καθίσει στην ηλεκτρική καρέκλα, ενώ στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες η ποινή του θα ήταν πολλές φορές ισόβια. Στη Νορβηγία τα (μόλις) 21 χρόνια μοιάζουν... αιωνιότητα.

Σύμφωνα με το νόμο, δεν έχει δικαίωμα να καταθέσει αίτημα αποφυλάκισης πριν συμπληρώσει δέκα χρόνια στη φυλακή, ενώ είναι πιθανό ο εγκλεισμός του να παραταθεί επ' αόριστον, καθώς όταν έρθει η ώρα να αποφυλακιστεί θα εξεταστεί από ειδική επιτροπή που θα κρίνει αν είναι ικανός να γυρίσει στην κοινωνία.

Πηγή: Goal