Ένα ελπιδοφόρο ρεκόρ καταγράφηκε σε μία από τις πολυπληθέστερες χώρες του πλανήτη, όπου δεν έχουν όλοι οι νέοι πρόσβαση στην εκπαίδευση: το σχολείο με τους περισσότερους μαθητές στον κόσμο βρίσκεται στην Ινδία και, πιο συγκεκριμένα, στην πόλη Λουκνάου, πρωτεύουσα της περιφέρειας Ούταρ Πραντές.

Τον περασμένο χρόνο, το μεγαλύτερο σχολείο στον κόσμο αριθμούσε 39.437 μαθητές, 2.500 εκπαιδευτικούς και χίλιες τάξεις. Το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, οι μαθητές του ξεπέρασαν τις 45.000.

Το μεγαλύτερο σχολείο στον κόσμο ιδρύθηκε το 1959 από έναν δάσκαλο, τον Τζάγκντις Γκάντι, με 300 ρουπίες που πήρε με δάνειο. Την πρώτη χρονιά της λειτουργίας του, αριθμούσε μόλις πέντε μαθητές. Ο Τζάγκντις Γκάντι θεωρείται, σήμερα, μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της ινδικής εκπαίδευσης και σε αυτόν οφείλει το σχολείο τον πολυθρησκευτικό χαρακτήρα του. Η πρωινή προσευχή γίνεται σε διάφορα δόγματα, ώστε να «καλύπτονται» οι θρησκευτικές πεποιθήσεις όλων των μαθητών.

Το σχολείο αναπτύσσεται σε 20 κτίρια και κάθε τάξη του σχολείου έχει 45 μαθητές. Το κόστος φοίτησης ποικίλει από 1.000 ρουπίες (περίπου 14 ευρώ), τον μήνα για τους πιο μικρούς μαθητές έως 2.500 (περίπου 36 ευρώ) για εκείνους που φοιτούν στις τελευταίες τάξεις. Όπως και στα υπόλοιπα ιδιωτικά σχολεία της Ινδίας, η στολή και τα παπούτσια είναι υποχρεωτικά για τους μαθητές.

Στην Ινδία βρίσκεται και το μεγαλύτερο πανεπιστημιακό ίδρυμα στον κόσμο. Είναι το Εθνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο Ίντιρα Γκάντι, στο Δελχί και αριθμεί 4 εκατομμύρια φοιτητές.

Αυτά δεν είναι, πάντως, τα μοναδικά ρεκόρ της εκπαίδευσης. Στην έκδοση του Βιβλίου των ρεκόρ Γκίνες για το 2013 καταγράφεται η επίδοση της Αμερικανίδας Βίλμα Ουίλιαμς, η οποία, μεταξύ του 1933 και του 1943, φοίτησε σε 265 διαφορετικά σχολεία, ακολουθώντας τις επαγγελματικές μετακινήσεις των γονέων της.

Το πιο ηλικιωμένο «πρωτάκι», τέλος, εντοπίστηκε στην Κένυα. Όταν κάθισε στο θρανίο της πρώτης τάξης του Δημοτικού ήταν 84 ετών.