Ο Κλοντ «Τσακλς» Τσουλς, ο τελευταίος επιζήσας του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου γιορτάζει αύριο τα 110α γενέθλιά του στον οίκο ευγηρίας όπου διαμένει στο Περθ της δυτικής Αυστραλίας.
Γεννημένος στη Βρετανία το 1901, ο Τσουλς είχε δώσει ψευδή στοιχεία για την ηλικία του, προκειμένου να καταταγεί το 1916 στο Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό.
Στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου πολέμησε ως αξιωματικός στο Αυστραλιανό Πολεμικό Ναυτικό, αφότου μετανάστευσε στην Αυστραλία το 1926.
«Είναι τυφλός και κουφός, αλλά είμαστε πολύ κοντά του, τού μιλάμε πολύ δυνατά και μάς καταλαβαίνει. Ακόμη μάς αναγνωρίζει. Δεν νομίζω ότι έχει χάσει τα λογικά του, τουλάχιστον όχι περισσότερο απ’ ότι εγώ ή εσείς», εξηγεί ο γιος του, ο 76χρονος Άντριαν από το Περθ.
Ο Τσουλς είναι από την Κυριακή ο τελευταίος βετεράνος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, μετά το θάνατο σε ηλικία 110 ετών του Φρανκ Μπακλς, του τελευταίου αμερικανού βετεράνου στον ίδιο πόλεμο (1914-1918), ο οποίος επίσης είχε δηλώσει ψευδή ημερομηνία γέννησης για να καταταγεί το 1917.
Ο Βρετανός βετεράνος Χένρι 'Αλιγχαμ, ο πρώην γηραιότερος άνθρωπος στον κόσμο, πέθανε το 2009 σε ηλικία 113 ετών. Ο τελευταίος γερμανός στρατιώτης, ο 'Έρικ Κάστνερ πέθανε την 1η Ιανουαρίου 2008 σε ηλικία 107 ετών.
Ο τελευταίος γάλλος πολεμιστής, ο Λαζάρ Ποντιτσελί, πέθανε στις 12 Μαρτίου 2008 σε ηλικία 110 ετών. Ο Ντελφίνο Μπορόνι ο τελευταίος ιταλός επιζήσας πέθανε στις 26 Οκτωβρίου 2008 σε ηλικία 110 χρονών.
«Είναι πλέον διάσημος, καθώς όλοι οι άλλοι πέθαναν», συνεχίζει ο Άντριαν Τσουλς, ο οποίος περιγράφει τον πατέρα του ως μια «προσωπικότητα» που μισεί τον πόλεμο: «Απεχθανόταν τον πόλεμο. Τού δίδαξαν στο πολεμικό ναυτικό ότι οι Γερμανοί ήταν ‘τέρατα, ένας φρικτός λαός’».